Wood Slat Shotgun House

Wood Slat Shotgun House

Architect
Austigard Arkitektur
Location
Nesodden, Norway
Project Year
2019
Category
Private Houses
Ivan Brodey

Wood Slat Shotgun House

Austigard Arkitektur as Architects

The project is an interior renovation of a row house in Nesodden, a peninsula in commuting distance from Oslo. All interior walls have been torn down to create one big room with new, big windows on three sides. New wood slat walls as internal divisions are erected to maintain the feeling of one big room while allowing the subdivision of the space into zones. Zones are emphasized by beams in the roof and barn-style lighting fixtures. Height differences between zones allow for subfloor drawer storage.

 

The existing floor is kept and refurbished, and wounds in the floor from old walls are filled with new wood. Existing fireplace and stairs to the bedroom floor below are kept as they are, blending in with the new.

 

The house has a raised zone with tatami mats for sitting on the floor. Although sitting on the floor is not a European custom, the zone is very popular with the client’s friends and family who explore its versatility in various social situations.

 

Although not a shotgun house in its true sense, the American vernacular was among Scandinavian and Japanese elements a recurring reference in the design process, for its one-room simplicity and straightforward approach on the garden.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Birch veneer panelsFritzøe
Tatami matsFutonota
ColumnsMoelven Limtre
Wood slatsThaugland
Product Spec Sheet
Birch veneer panels
Tatami mats
Columns
Wood slats
European Space Innovation Centre (ESIC)
next project

European Space Innovation Centre (ESIC)

Offices
Noordwijk, Netherlands - Build completed in 2011
View Project