X-M1 PRIVATE HOUSE on Berici Hills

X-M1 PRIVATE HOUSE on Berici Hills

Architect
X-TERN
Location
Arcugnano, Italy
Project Year
2012
Category
Private Houses
© 2011-2013 X-TERN architects+urban planners

X-M1: WOOD YOU...?

X-TERN as Architects

The site of this private house is located on the Colli Berici (Berici Hills), south of Vicenza, an area famous for its wine and for providing Andrea Palladio with its berica stone, which the architect widely used for his villas and sculptures during the XVI century. The client needed the renovation of an old building and an extension which, in his intention, had to be contemporary but truly respectful of the existing wing and of the environment. Since the first steps in the design process it was then clear that a key theme of the project was going to be the dialogue between the old and the new as well as between Nature and Architecture. It was soon decided to demolish some minor additional constructions which were set against the main existing 2-store building during the years. THE ADDITION_ A new volume, supported by steel columns, was added to the east side of the old building. Its main axis (north-south) is orthogonal to the old building's one. It hosts a roof garden (equipped with solar thermal collectors). On the south side, a little bridge on steel pillars leads to the entrance of the house located on the upper floor. On the same floor are located the main bathroom, a bedroom and a large living room with a wide glazed facade on the north side, which offers an outstanding view of the valley enjoyable from an outside large terrace, too. On the south side, a little bridge on steel pillars leads to the entrance of the house located on the upper floor. On the same floor are located the main bathroom, a bedroom and a large living room with a wide glazed facade on the north side, which offers an outstanding view of the valley enjoyable from an outside large terrace, too. THE EXISTING WING_Inside, a staircase leads down to the kitchen and to the “fogher”, a space that in the local rural tradition would host the fireplace, representing the real “core” of the house. The “fogher” was kept in the original position and in a double-height volume (7.30 meter) in order to let it visible from the upper floor. Behind the fireplace, the new wing's ground floor hosts a studio in the south-east corner, a bedroom and a bathroom. The windows of the restored building were kept in the original position. The material of the old roof was re-used and “moon wood” was adopted for the main bearing structure and for the walls. [Moon wood]_ The moon wood is a wood that, according to tradition, exhibits outstanding and unique characteristics when felled during a certain phases of the moon. For centuries lumber was cut exclusively in the winter and then only at certain times in accordance with the phases of the moon. Specific, moon-related felling guidelines passed down through generations have apparently proved useful for other professions in the timber industry. The inner side of the wooden walls is coated with transpiring gypsum-fiber boards. All the connections between the walls are made of wood without the use of any glue or metal joints. Image credits: © 2011-2013 X-TERN architects+urban planners.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Austrian loft
next project

Austrian loft

Private Houses
Moscow, Russia - Build completed in 2016
View Project