Xixi Wetland Artist Clubhouse

Xixi Wetland Artist Clubhouse

Architect
AZL architects
Location
Hangzhou, China
Project Year
2011
Category
Offices
Yao Li

Xixi Wetland Artist Clubhouse

AZL architects as Architects

Located in Xixi wetlands in west of central Hangzhou, the Xixi Artist Clubhouse is organized as a village structure with five building units, 800 m2 each as studio for artists & designers in Hangzhou. Each cluster relies on three Y-shaped volumes, one in six by six and two in three by three meters square frameless openings, creating panoramas view of surrounding wetland landscape in different directions. Contrast to cubic outside geometric volume of building, twisting fiberglass installation redefines internal spaces. Walls, floors, and ceilings are integrated in continues surface, refers to different program.


The six meter tall structure is in concrete, while two smaller sections in steel structure introduce translucent white PC panels as cladding to diffuse direct sunlight. During dark night, one could see a group of beautiful lanterns floating on the water of wild wetland horizon.


Location: Hangzhou, Zhejiang Province, China Architect in Charge: Zhang Lei Project Team: Zhang Lei, Qi wei, Zhong Guanqiu, Zhang Guangwei, Guo Donghai Collaborator: Architectural Design Institute, ZJIU Project Area: 4000 sqm Project year: 2008-2011 Photographs: Yao Li

Project Credits
Photographers
VIEW HAUS 5
next project

VIEW HAUS 5

Private Houses
Seattle, United States - Build completed in 2014
View Project