Yangtze Village / Ecological Tourism

Yangtze Village / Ecological Tourism

Architect
LATITUDE
Location
Badong, Enshi, Hubei, China
Project Year
2018
Category
Masterplans

Villages

New Yangtze Village / Ecological Tourism

LATITUDE as Architects

Nowadays, people in large urban center stend to lose contact with nature, while rural areas are prone to disappear due to migration towards big cities. The city of Badong on the banks of the Yangtze River presents an integral solution for both scenarios. Even more, its stunning views of the surrounding mountains and river make of this location a unique corner of the world.


The local architecture features constructions made from a mixture of earth and straw dried under the sun, the use of gray masonry, and thoroughly decorated dividing walls, high enough to prevent fire from spreading from one house to another. The construction of common areas that facilitate transit over sloping hillsides is also frequent in the city. These are organized as sequential platforms connected by generous stairs that create an open and dynamic space.


The design of 30,000 m2 in this environment starts by taking the footprint of the existing rural road as a reference to transform it into the main pedestrian axis that organizes all the new developments. Towards the river, a series of two-story buildings house retail, food and beverages and sports facilities. Towards the mountain, there are private residences of two levels, an agricultural school, and a hotel. Along the pedestrian axis, the existing houses are maintained to keep its original inhabitants living there. Some of these houses have been renovated as tea houses or with other similar functions.


New buildings and common areas find inspiration in ancient houses with stonewalls, as well as platforms and wide stairs used to transit across the particular terrain.


In addition to the new buildings and platforms used as community zones for the preservation of nature, this urban design incorporates viewing platforms as a surprising element. These are concrete structures that start at the top of the mountain with the parking area and continue their way down at constant distances until the edge of the village, allowing different views of the Yangtze River.

Project team
Architects
Jérôme Seydoux - Pathé Foundation
next project

Jérôme Seydoux - Pathé Foundation

Theaters
73, avenue des Gobelins, 75013 Paris, France - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter