Yiwu Grand Theater

Yiwu Grand Theater

Architect
MAD Architects
Location
Yiwu, China
Project Year
2018
Category
Theaters

Yiwu Grand Theater

MAD Architects as Architects

MAD’s Winning Proposal for the‘Yiwu Grand Theater’ to be Realized

Yiwu, in China’s Zhejiang province, has established itself internationally for its strong economy, as the world’s largest wholesale commodities market. Domestically, it is traditionally known as a city of trade, thus making it an integral part of the country’s ‘Belt and Road Initiative.’ While being a hub of growing international commerce, the citydecided in 2018 that it would focus on culture to further elevate its soft power, andhosted an international competition to design the ‘Yiwu Grand Theater.’MAD Architects, led by Ma Yansong, competed against four other global architecture firms, coming out ahead of Arata Isozaki& Associates,Atelier Christian de Portzamparc, GMP, and KDG, to secure the project. 

 

Located on the south bank of the Dongyang River, the ‘Yiwu Grand Theater’ encompasses a grand theater (1600 seats), medium theater (1200 seats), and international conference center (2000 person capacity). Positioned with the mountains in the distance as its backdrop, and the wateras its stage, MAD’s design responds to its locale, and appears as a boat, floating on the river. It is defined by a layering of glass sails thatare reminiscentof the Chinese junks that once transported goods across the waters, while their subtle curves echo theJiangnan-style eaves of the ancient vernacular architecture that is typical of the region.The transparency and lightness of the glass express the texture of thin, silky fabric, creating a dynamic rhythm that makes them appear as if they are blowing in the wind. They act as a protective canopy around the building, resonating with the river, elegantly floating above the water’s surface, setting a romantic atmosphere.

 

To reduce overall energy consumption, MAD has conceived the theater with a passive solar design. Thus, the semi-transparent glass curtain wallhas been developed to not only act as a shading system, but to also optimize the use ofnatural light within the indoor public spaces, forming a solar greenhouse effect in the winter. In the summer, it serves as the ventilation system, enhancing airflow circulation inside and outside of the building.

 

Envisioned as a public space for the city, the ‘Yiwu Grand Theater’ is easily accessed from all directions. Vehicular transportation can enter from the south shore, while tree-lined foot bridges from the north offer pedestrians the opportunity to meander along the water and enjoy views of the city, theater, and greater waterfront as they approach the building. Emphasizing public interaction, thescheme features an amphitheater and large open plaza that extends into the water on its southern edge, while landscaped terracesoffer elevated views of the site’s surroundings, and areas of quiet contemplation – an immersive natural experience in the urban context.

 

The ‘Yiwu Grand Theater’ has been designed as a monument for the city, that will serve to connect inhabitants to the waterfront from a new perspective. In its completion, it will stand as a world-class venue that will attract visitors from around the globe, putting Yiwu on the map as a cultural destination. Construction on the ‘Yiwu Grand Theater’ is expected to begin in 2020.

Project team
ROOM. Showroom
next project

ROOM. Showroom

Showrooms
Villareal, Spain
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter