Curve of Well-Being

Stafford Architecture as Architects

A guiding principle of the design was to promote the wellbeing of all members of the family, creating an environment of peace and tranquillity. With an abundance of natural light and sunshine, the spaces are interwoven with nature through the use of courtyards, skylights, glazed openings and garden. The double height circulation space allows connectedness of spaces whilst still retaining their privacy.


Having no expansive external views, the house creates its own vistas and depth of field through the use of permeable spaces which connect to landscape. These spaces are designed to capture different qualities of natural light, creating a moving tapestry as the house responds to the shifting sunlight.


The main house embodies solidity, reliability, dependability – it is a place of safety providing a protective anchor for the lighter elements. A timber box is held lightly within the solidity of the curving concrete form, and is separated by a glass light well that extends through the centre of the house. The finely slatted box in the form of a cocoon provides a resting place for the children.

The Cocoon

Stafford Architecture as Architects

A guiding principle of the design was to promote the wellbeing of all members of the family, creating an environment of peace and tranquillity. With an abundance of natural light and sunshine, the spaces are interwoven with nature through the use of courtyards, skylights, glazed openings and garden. The double height circulation space allows connectedness of spaces whilst still retaining their privacy.


Having no expansive external views, the house creates its own vistas and depth of field through the use of permeable spaces which connect to landscape. These spaces are designed to capture different qualities of natural light, creating a moving tapestry as the house responds to the shifting sunlight.


The main house embodies solidity, reliability, dependability – it is a place of safety providing a protective anchor for the lighter elements. A timber box is held lightly within the solidity of the curving concrete form, and is separated by a glass light well that extends through the centre of the house. The finely slatted box in the form of a cocoon provides a resting place for the children.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More