145 Housing units + FAM + PMI - ZAC Clichy Batignolles, Lot E8, Paris 17 - AVENIER CORNEJO and GAUSA RAVEAU

Avenier Cornejo architectes as Architects

URBAN INTEGRATION Jumps of scale to understand the place


The site is integrated into the multi-urban network of Paris, the Grande Couronne and major green spaces and infrastructure networks. The ZAC Clichy-Batignolles is perceived as a new landscape of connection, a wide-open urban door along the major territorial arches towards the historic city.


The site becomes an important urban platform, an exchange node inserted into the system of great Parisian relational spaces. It holds a role of transition between different scales, them being territorial, urban, environmental, social, cultural, and infrastructure standpoints. The ZAC thus acts as a device of resonance and multi-district transfer. The ZAC Clichy-Batignolles and the Martin Luther King Park are based in a large relational space, an interface of connection lines and urban relationships: powerlines, flowlines, lines of connection and interaction. Echoing the adjacent buildings, the project inserts itself in a coherent and consistent elegance.


AN ISLAND CROSSING


One of the fundamental characteristics of the project is the creation of an almost complete opening in the block, perpendicular to the Martin Luther King Park. This opening acts as a true extension of the park, prolonging it to the heart of the block and bringing it to the street and beyond, until the E9 lot. Thus, nothing obstructs the view from the park to the lot and vice versa. The school group and other residences also benefit from the relatively clear views over the park. Furthermore, greater transparency has been sought at the ground level of the project, completing the idea of a maximal link from the park to the street.


SEARCH FOR COMPACTNESS AND VIEWS


This opening constitutes as well, and more importantly, the integration of an environmental strategy. This provision implicates creating thicker buildings, as opposed to the hypothesis of a U disposition. The buildings thus created will be more dense and compact, significantly reducing energy loss. Moreover, due to this configuration no accommodation will be mono-oriented street side. They will therefore benefit from openings overlooking the park and sunny climate.


MOVING MASSES


The two buildings comprising the residences are broken down into volumes of different heights, the tallest building’s height being 50 meters. These new created blocks are superimposed and offset from each other. The objective is to create dynamic movement over static volumetries, more rhythm than fixed objects. These movements and rhythms associated with the already rich architecture of the immediate context allow to create new "sounds of the city". Furthermore, these offsets allow for more outdoor space and for the optimization of the city-planning rules, particularly the perspectives. The architectural strategy of this project is the result of a thorough reflection to avoid an IGH (high-rise building) classification of the building.

Share or Add ZAC Clichy Batignolles to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersCFP (Compagnie Francaise du Parquet)
ManufacturersCOLT International
ManufacturersGriesser
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Sports Centre Neumatt
next project

Sports Centre Neumatt

Sports Centres
Strengelbach, Switzerland - Build completed in 2015
View Project