Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park

Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park

Architect
WSP ARCHITECTS
Location
Henan, China | View Map
Project Year
2017
Category
Exhibition Centres
RUIJING Photography

Exhibition Center of Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park

WSP ARCHITECTS as Architects

Zhengzhou Linkong Biopharmaceutical Park is the largest innovative and entrepreneurship base for R&D and production of life science and biotechnology in Henan Province, China. 


A curvilinear passage serves as an axis and connects the north and the south of the park. The elliptical exhibition center, whose design integrates into the central landscape, is located in the center of this axis. Together with the international conference center and incubator center in the south, the exhibition center forms the main square of the park as well as forming a sharp contrast with the square modulization pilot products.

  

The curve modeling, spiral and irregular, endows the exhibition center with a quiet power. It is also an architectural language that pays tribute to DNA, the most important source code of modern biopharmaceutical industry.


The core space of the center uses double helix structure, thus creating a vertical space that combines with the central landscape. Its exterior uses metal louvers hovering from the surface waterscape until reaching the roof platform and the interior is organically connected in series via spiral ramps which form life trails and create coherent and convenient internal flow lines among floors. Three ellipses with different functions rotate in different directions, forming a variety of spaces. The continuous curves indoors and outdoors simultaneously form double helix structures, which offers views in all directions. The spiral louvers condense into an organic structure that traps the three ellipses and forms an infinitely continuous plastic form.


The first floor of the building is a display space, whose large area of floor-to-ceiling glass curtain walls better connect the interior and exterior views. The second floor is a flexible office space – it holds a visual continuity with the central space through glass partitions. The dining space on the third floor is the highest point of the entire building. Its outdoor viewing platform provides a view of the entire park.


Under the backdrop of the large glass curtain walls, shutter profiles made of metal aluminum clad the building. A perforated aluminum plate is used to make the entire building seem lighter. Different light and shade effects are produced with sunlight’s angles. Each shuttle louver is rotated 30 degrees in the direction of the spirals, cleverly concealing the lamp troughs at the ends. The curved illuminated face gives the light a rhythmic beauty that enhances the flowing form of the building.


The entrance to the exhibition center applies a circular waterscape that echoes with the architectural form of double helix DNA. Through the bridge, one can enter the main entrance formed by the waterscape and the second-floor cantilevered structure, whose exaggeration increases the visual sense of layering. The reflection in the water fluctuates with the wind, which echoes with the building.


The center aims to return design ideas to the origin of biopharmaceuticals, and architecture to human charisma, thus obtaining life dynamics extending upward. The beauty of the infinitely variable curves conceals the building’s ceiling, which looks as if it is spreading all the way to the clouds. This special design also explains the designer's initial aspiration that is ever forwarding in splendid architectural creations.

Project Credits
Product Spec Sheet

Les Rorquals
next project

Les Rorquals

Private Houses
Cap-à-l'Aigle, Québec, Canada - Build completed in 2018
View Project