Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Transformation retains the charm of a Catalan country house

Transformation retains the charm of a Catalan country house

8 mai. 2021 Notícia

In Priorat, Spain, GMO Arquitectura have rehabilitated and transformed a small Catalan country house, or ‘Mas,’ into a refuge for short-term vacation breaks. The retreat embodies the found state of the Mas and the rough and wild site of volcanic origin that surrounds.  

Del Rio Bani

The building is organized around two adjacent naves positioned at different levels. Constructed in different eras and adapted to the topography of the site, the new architecture differentiates itself from the pre-existing building mass. A conservative approach was taken to the original façade with only the necessary windows added to guarantee the required ventilation for the different rooms of the project.

Del Rio Bani

Important for the client was to provide a double volume open space for a living and dining room. To solve the circulation problem between this space and the upper floor, an upper-level walkway with a feature metal stair was designed to connect the two.  

Del Rio Bani

Structural works included reinforced the existing slab with a compression layer with connectors in the existing wooden beams and raising the level of the roof with a perimeter ring beam that improves the tie in with the existing structure.

Del Rio Bani

To construct the roof, the architects recovered the wooden beams and more than 50% of the original roof tiles. Further to this, thermal conditions were improved with the addition of insulation.

Del Rio Bani

Finally, as the building has no connection to the electricity network, photovoltaic panels with batteries that accumulate energy meet the energy requirements of the house.  

Conteúdo Relacionado
Artigos recomendados
Gostou de ler este artigo? Compartilhe ou adicione-o às suas coleções