Casa dos Cajueiros (Cashew Tree House)
Nelson Kon

Set among the trees, Casa dos Cajueiros, a Terra Capobianco and Galeria Arquitetos project, focuses on integration with nature

Terra Capobianco como Arquitetos

Casa dos Cajueiros (Cashew Tree House), a project by Terra Capobianco and Galeria Arquitetos, does not immediately reveal itself to bathers at Praia Vermelha do Sul, in Ubatuba, on the coast of São Paulo, where it is located. Its implementation is discreet, with the front of the lot - 33 meters wide and 80 meters deep - occupied by crooked trunks and irregular branches, which shelter the house between light and shade from the cashew tree tops. The project took advantage of the gap between the treetops and kept the pre-existing species on the land. 

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

The residence is implanted on four levels. The lowest level, close to the sea, concentrates the social, leisure, and service areas. The occupation of the house is ground level and structured from a clear circulation axis, which connects the social and intimate areas. On the same level, a volume was built next to the beach access, housing the sauna and the surfboard storage area. 

The six suites are distributed along a 33-meter-long corridor and were implemented in a way to allow a gap between them and the creation of balconies that access private patios. 

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

Pinkish-pigmented concrete gables define the bedroom modules, built in a mixed structure of glued laminated timber beams and wall paneling. The limit between inside and outside is provided by the Venetian skin in vertical slats, which provides visual permeability without interfering with the privacy of the suites. 

The house structure mixes the conventional system in its base structure - with reinforced floor slab, and concrete pillars and gables - with the roof in laminated eucalyptus wood structure. 

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

In the social area, 12 centimeters thick and 30-centimeter-wide wooden slabs, interlocked to form a large slab, span 7.30 meters plus 2.10 meters of overhang. In the transversal direction, an inverted beam, also made of wood, receives the load from the slabs and redistributes it on three slender metallic pillars. In the other direction, the result is a continuous space of 19 meters free of supports that opens 180 degrees to the surrounding landscape. Generous eaves protect the frames and provide shading for the interior spaces. 

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

The project adopted several passive design strategies to ensure environmental comfort for users, starting with the abundant presence of floor-to-ceiling windows that ensure constant air renewal, cross ventilation and natural lighting. 

Team:
Authors: Terra Capobianco + Galeria Arquitetos  
Responsible architects: Ana Terra Capobianco e Fernanda Neiva 
Project team: Liliane Nambu 
Construction: Pitta Arquitetura e Engenharia 
Wood structure: Ita Construtora 
Calculation of concrete structure: Leão e Associados 
Concrete Consulting: Gabriel Regino 
Installation Project: Ramoska e Castelani 
Air conditioning design: Thermoplan 
Lighting design: Lux Projetos 
Landscaping: Giardino Planejamento de exteriores 

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon
Créditos do Projeto
Wood structure
Calculation of concrete structure
Fotógrafos
Installation Project
Folha de especificações do produto

ElementoMarca
Air conditioningTHERMOPLAN ART
Folha de especificações do produto
Air conditioning
Project Spotlight
Product Spotlight
Notícias
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
12 abr. 2024 Notícia
Ædifica conclui empreendimento residencial em Montreal com ênfase na densificação, sustentabilidade e qualidade de vida

O gabinete de arquitetura sediado em Montreal Ædifica concluiu o Cité Angus II, a segun... Mais

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
11 abr. 2024 Notícia
Knox Bhavan reimagina um desafiante terreno abandonado em Londres como uma casa contemporânea com baixas emissões de carbono

O gabinete de arquitetura londrino Knox Bhavan projectou a Threefold House, uma nova propriedade res... Mais

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
11 abr. 2024 Notícia
A Torre Kabukicho de Tóquio aparece como uma fonte de água gigante e animada

A empresa de Tóquio Yuko Nagayama & Associates concebeu a fachada expansiva da Tokyo Kabu... Mais

Introducing Partner Vondom
Apresentação do parceiro Vondom

A Vondom é uma empresa líder na conceção, fabrico e comercializaç... Mais

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
10 abr. 2024 Notícia
Silt Middelkerke é um novo marco arquitetónico na costa belga

Middelkerke, um município da Flandres Ocidental, na Bélgica, tem um novo e apelativo l... Mais

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
9 abr. 2024 Notícia
Mario Cucinella Architects conclui Fábrica Inteligente sustentável no Brasil com um telhado distinto e um funil impressionante

O gabinete italiano de arquitetura e design Mario Cucinella Architects (MCA) concluiu a constru&cced... Mais