La casa del Gazometro

La casa del Gazometro

Arquiteto
02A studio
Localização
Rome, Metropolitan City of Rome, Italy | View Map
Ano do Projeto
2021
Categoria
Apartamentos
Paolo Fusco
Folha de especificações do produto

ElementoMarcaProduct Name
Interior lightingFlos
Interior furnitureAlessi
Pulcina
Interior furnitureCassina
Zig Zag
Interior lightingNEMO Lighting
APPLIQUE DE MARSEILLE
Interior furnituretivoli audio
MODEL ONE BT
Interior furnitureFornace brioni

Folha de especificações do produto
Interior lighting
Interior furniture
Pulcina por Alessi
Interior furniture
Zig Zag por Cassina
Interior lighting
APPLIQUE DE MARSEILLE por NEMO Lighting
Interior furniture
MODEL ONE BT por tivoli audio
Interior furniture

La casa del Gazometro

02A studio como Arquitetos

The first time I entered this apartment on the slopes of Monteverde, on the road that leads from Trastevere Station to Villa Pamphili, I thought: "This house must be freed"!A series of rooms, all of the same size, followed one another without any hierarchical or functional relationship.

photo_credit Paolo Fusco
Paolo Fusco

A forest of partitions that imprisoned the space separating it from the large terrace from which stood out, like the skeleton of a cathedral among the houses, that icon of industrial archeology that is the Gazometro.

photo_credit Paolo Fusco
Paolo Fusco

The renovation therefore consisted in removing the elements of separation with the outside: with the exception of the bedroom in front of the entrance now all rooms are open and look out.

photo_credit Paolo Fusco
Paolo Fusco

 The kitchen exploits a handcrafted obtuse corner, while the hallway, study and living room, thanks to a system of sliding panels, gain that indefinable relationship given by the mobile boundaries, a control of spatial permeability in the service of needs, light, mood.

photo_credit Paolo Fusco
Paolo Fusco

 The stylistic approach, matured with the client through long calls during the Lockdown, is characterized by the respect of the pre-existence of the 50's both at the conservative level (doors, railings) and with reinterpretation interventions, not so much as design as atmosphere: the wallpaper in the bedroom, the pastel colors of the kitchen, the fireplace and the sliding panels recall the vitality and optimism typical of the second post-war period.

photo_credit Paolo Fusco
Paolo Fusco

To this base are added with ease designer furniture and industrial grafts (the gazometer is always there, in sight) as the concrete pillar, the shelf under the iron beam or part of the electrical system in sight.

photo_credit Paolo Fusco
Paolo Fusco

The result is a house alive and full of perspectives, which invites every time to be discovered.

Caption
Esta história está disponível em vários idiomas
Compartilhar ou adicionar La casa del Gazometro às suas coleções
Créditos do Projeto
Arquitetos
Fotógrafos
Produtos utilizados neste projeto
Brick House
próximo projeto

Brick House

Casas Particulares
Mount Lawley, Western Australia, Australia - Construção concluída em 2018
Ver projeto