Red House School Ipiranga

Red House School Ipiranga

Arquiteto
STUDIO DLUX
Localização
São Paulo, State of São Paulo, Brazil | View Map
Ano do Projeto
2020
Categoria
Escolas Primárias

Escolas secundárias
Hugo Chinaglia

Red House School Ipiranga

STUDIO DLUX como Arquitetos

We have just transformed a historical building, located in the neighbourhood where Brazil’s independence took place, Ipiranga, into a brand new school.


The building, from 1920, was built as a residence for the Jafet’s Family, one of the most important families in the city, who were responsible for the urbanization of the Ipiranga neighbourhood, in the city of São Paulo. The historic site is listed by the city’s heritage preservation council, but due to the lack of maintenance, it had been abandoned in the late years.


Red House International School, our biggest client, hired us to transform the historic building into a school aligned with their pedagogical learning philosophy. The biggest challenge of the project was to rescue all the beautiful and historical elements of the building and transform a housing program into a school program.


We were fortunate to find a residence with many large rooms, which were transformed into classrooms. The project benefits from the historical assets of the building, such as doors, windows, floor and ornaments that were fully restored, blending harmoniously with the modern furniture and lining solutions.


Due to the layout of the 3-stories building, we have separated the program by allocating the early years classrooms and the administration in the lower floor. On the main floor, the reception is located right at the entrance of the building, connected by the iconic marble entrance staircase. The children’s library and other classrooms were placed surrounding the reception. The upper floor is dedicated to the older children classrooms and it is also where the makerspace was built.

 

The historic building was surrounded by a wild vegetation, and we took advantage of it by keeping a great amount of the vegetation to create an open space for the children filled with nature and fresh air, and also including a huge playground, a sports court and a vegetable garden for the kids. In the backyard, a secondary building complements the school with other classrooms and a cafeteria.


We are really proud of the result of the project, since we’ve done a deep research about the building and the neighbourhood to better understand its history and relevance, so we could design the renovation and change the use of the landmark, respecting it’s past.


We would like to thank Natalia Bonconselho and Cristiane Py, specialists in historical buildings, that assisted us in the historic site’s research and during the project approval in the city council. Also, a special thanks to the Red House International School team, that trusted us with this incredibly special mission. A huge cheer up to Hugo Chinaglia, for the amazing photos!

Créditos do Projeto
Arquitetos
Folha de especificações do produto

ElementoMarca
Furniture Metadil
bathroomPortobello S.A.
Folha de especificações do produto
Furniture
por Metadil
bathroom
Featured Projects
Latest Products
News