Ski Slope residence

Ski Slope residence

Arquiteto
LaRue Architects
Localização
Austin, Texas, USA | View Map
Ano do Projeto
2021
Categoria
Casas Particulares
Dror Baldinger

Ski Slope residence

LaRue Architects como Arquitetos

A Hexagon View of the Lake:

The 4,100 SF one-story ‘Hill Country contemporary’ residence sits on a 1.2-acre site on the west bank of Austin, TX.  Lou Ann and Don McLean purchased the lot in 2012 and reached out to LaRue Architects in early 2014 to design their lakeside dream home. The lot had an existing house – built in the 1950’s as a vacation lake cabin - typical for the area. The original hexagon shaped cabin was renovated with an addition added in the 1970’s.

 

When LaRue Architects and Britt Design Group began to look at the initial design concept they were intrigued by the construction of the hexagon building. “We knew immediately that we wanted to remove the 1970’s addition and keep the original hexagon shaped main living area. The building was situated close to the lake front and is elevated providing 180 degree views of the lake,” says architect James LaRue.

 

The design challenge was how to intergrade a modern home design concept into the hexagon geometry and have the final architecture become a cohesive building while also addressing the heavily treed, steep sloping site (the lot slopes down 120’ from the back of the house to the shoreline). The initial design concept was to convert the hexagon living space into the primary bedroom suite with expansive views to the lake.

 

Lighting plays an important role throughout this thoughtfully designed home and provides a sculptural counterbalance to the restrained modern architecture. The interior design is a sophisticated palette – reflecting the homeowners’ style – utilizing natural finishes to compliment the serene surroundings. “The clients have a wonderful collection of art objects and furnishings they’ve collected from their travels around the world. Weaving their personal story into the fabric of the overall design was a fun challenge. One important element to their story is their involvement in winemaking,” says Laura Britt, Britt Design Group.

 

The McLean’s own a vineyard in Argentina, and personally select the blends, they even custom design the wine labels.  The image of the entry way (below) captures the their Steinway grand piano, their wine collection, and custom Apparatus lighting. “The owners suite remained on the site and the new building was built around it – it all feels like a new build – perfectly  executed with  high quality construction. The owner’s bathroom has a serene ethereal feeling with the dappled lighting cascading across the large soaking tub and modern porcelain floor,” says Britt.

 

The custom cabinetry throughout the kitchen was designed to feel more like beautifully detailed furnishings rather than a typical kitchen. Elevating the cabinets on wooden legs create physical and visual space between the floor and cabinets. A glass front refrigerator adds to the unique kitchen with custom kitchen armoire storing coffee making equipment. The dining room features a custom built steel and wood table – using the wood from the original site.

 

There is strong connection to the outdoors with large expanses of glass throughout. The outdoor living space is the connector – or dogtrot - between the main house and the guest suite. It has a generous roof overhead with a warm wood clad ceiling which protects it from the sun and other elements. There is also a two level boat dock (part of the renovation) providing a perfect outdoor lounge space perched above the water. The entire design of this home is driven by the site constraints and the final result responds in a very beautiful way to those constraints and to its heritage.

Compartilhar ou adicionar Ski Slope residence às suas coleções
Créditos do Projeto
Folha de especificações do produto

Kering Mexico
próximo projeto

Kering Mexico

Escritórios
Avenida Ejército Nacional 674, Polanco, Polanco III Sección, Mexico City, CDMX, Mexico - Construção concluída em 2021
Ver projeto