Zayed Centre for Research Rare Disease in Children

Zayed Centre for Research Rare Disease in Children

Arquiteto
Stanton Williams
Localização
20c Guilford St, London WC1N 1DZ, United Kingdom | View Map
Ano do Projeto
2019
Categoria
Instalações de pesquisa

Hospitais
© Hufton + Crow
Folha de especificações do produto

ElementoMarcaProduct Name
FabricantesBEGA
SkylightsSCHÜCO
FabricantesZumtobel Lighting Gmbh
FabricantesKingspan Group
FabricantesDuravit
FabricantesIDEAL STANDARD

Folha de especificações do produto
Fabricantes
por BEGA
Skylights
por SCHÜCO
Fabricantes
Fabricantes
Fabricantes
por Duravit
Fabricantes

Zayed Centre for Research into Rare Disease in Children

Stanton Williams como Arquitetos

Dedicated to delivering world class research together with new treatments and therapies, the Zayed Centre for Research into Rare Disease in Children for Great Ormond Street Hospital Foundation Trust, University College London and Great Ormond Street Hospital Children’s Charity is the world’s first purpose-built centre dedicated to paediatric research into rare diseases.

The public-facing research facility in the heart of London’s Knowledge Quarter is conceived as a holistic space where science, city and human lives come together. Inside, the Zayed Centre for Research is organised around two connected ‘hearts’, an outpatient zone and a research zone, each planned as layered volumes around a daylit atrium. Across eight storeys the building provides academic research workspace, seminar and meeting spaces, specialist laboratories, and outpatient
clinics for children and young people.

With its prominent presence next to Coram’s Fields – the former site of the Foundling Hospital and a living symbol of children’s welfare for over 250 years – the Zayed Centre for Research is a new urban beacon of science and healthcare.

At the base of the building is a 600 sqm double-height principal laboratory, visible from all sides within the Zayed Centre for Research as well as from the street outside. A shared single entrance bridge, which passes above these laboratories, welcomes both research staff and patients, drawing them into a central atrium, flooded with light. A transparent ground floor gives visibility and prominence to the activities inside the laboratories, while carefully articulated terracotta fins and glazing address Coram’s Fields and reflect the changing sky - expressing the civic significance of this ground-breaking institution.

A sense of openness and generosity dissolves the ‘clinical experience’ within. Encounters with ‘non-clinical’ surfaces, such as exposed concrete and European oak, create a calm and dignified environment for young patients and their families as they address their health issues: an environment shared with clinicians and researchers in the endeavour to understand and overcome the impact of life-changing diseases.

Designed to high energy efficiency standards, the Zayed Centre for Research has achieved BREEAM Excellent certification and is intended to produce 35 percent less carbon emissions than required under the Building Regulations.

Featured Projects
Latest Products
News