Brazil

An overview of projects, products and exclusive articles about brazil

Projeto • By LEIVA arquiteturaCasas Particulares

Morro da Manteiga House

What was the brief? Customers came to us to fulfill an old dream: to build their own house in the countryside and live in the tranquility of the rural area, after returning from the capital Porto Alegre to the countryside. The pace and quality of life are different: being able to sit on the balcony and listen to the birds singing, being able to breathe the fresh air and sitting in the sun at any time of the day, moving the earth and even picking your own food.   Resources were limited and so it was decided to make the construction by the Minha Casa Minha Vida program - track 01, program developed by the Brazilian government for low-income families, and this directed the project from the beginning: we could not do a project that woul... Mais

Projeto • By PJV ArquiteturaApartamentos

Residencial N07

O edifício Residencial N 07 é um edifício constituído por seis apartamentos residenciais, localizado em Balneário Piçarras, litoral norte de Santa Catarina.   O terreno escolhido está próximo a avenida principal, com bela vista para o mar e possui apenas 244 metros quadrados, sendo 12 metros de frente por 22 metros de comprimento.   A proposta busca oferecer ao mercado um edifício com arquitetura contemporânea autoral, sem os vícios e repetições que o mercado imobiliário apresenta.   O projeto arquitetônico buscou resolver o programa proposto, através das seguintes premissas básicas: criar uma soluç... Mais

NotíciasNotícia • 13 ago. 2020

Brazilian House cleverly navigates topography with multi-level volumetric design

In Salto de Pirapora, Brazil, this house by Vereda Arquitetos is situated on a 1000 sqm plot with an 8-meter slope from front to back. Looking out over a small ecological reserve and stream, the house comprises three buried masonry volumes with floor levels varying in accordance with the topography. Credit: Andre Scarpa The three volumes house the kitchen and laundry in the first volume, the bedrooms in the second and the master bedroom with bathroom in the third volume, which is a mezzanine type space enclosed from the living room below by sliding curtain. Credit: Andre Scarpa The arrangement of the volumes on-site allows for fluidity over the sloping terrain, without cutting the site off between front and back. A concrete gran... Mais

Projeto • By oitentaedoisApartamentos

Renovation for the Kims

Reforma de apartamento na Mooca em edifício projetado por David Libeskind Fomos procurados pelos pais de uma família para reformar o apartamento onde viveram por mais de 35 anos. Como acontece em muitos casos, esse apartamento vinha sendo reformado de maneira fragmentada ao longo do tempo e sem coesão, conforme necessidades de cada fase da vida. Agora, com todos os filhos fora de casa, o casal gostaria de ter um apartamento para curtir a velhice com os filhos e netos.   O projeto e a obra foram um longo processo de reflexão e descoberta com os clientes que durou 4 anos desde os primeiros croquis até a entrega dos últimos móveis. Revelamos a única viga que cruza o apartamento e a... Mais

Projeto • By Atelier PECLAT+CHOWApartamentos

Santos Apartment

Santos apartment was undertaken for a young couple in their late 20’s. They requested a timeless, elegant and serene home. The 1950’s apartment is located in the trendy neighborhood of Jardins, São Paulo. The renewal of it’s 120sqm was designed to integrate the living space fully, while clearly defining three different functions: kitchen, living room and home office, whose rhythm is given by a thoughtful sequence of volumes and voids.   The wooden entrance tunnel in Pau Ferro wood intends to guide and intensify the sensorial experience of those who enter from the dark hallway to the bright and clean living spaces of the apartment. The terrazzo floor, widely used in Brazil during modernism, with its opaque sur... Mais

Projeto • By ARQBR Arquitetura e UrbanismoEscolas secundárias

Centro Educacional Crixá

Premiado com o 1º lugar no Concurso Nacional – Centro Educacional Bairro Crixá – São Sebastião -DF, promovido pela Companhia de Habitação do Distrito Federal, o projeto do Centro Educacional Crixá parte da premissa de que a escola é um equipamento de transformação social. Muito além de um centro de ensino, ela deve ser concebida como um centro de convivência, um espaço aberto à comunidade, vivo e útil por todo o dia. Sua arquitetura, portanto, deve refletir esse ensejo civilizatório, postando-se de forma clara como um marco na construção do novo bairro de São Sebastião, no Distrito Federal.O projeto parte do desenho do chão. Tendo em vista os quase 9m de desnível entre os extremos do terreno, a implantação (1) do edifício foi pensada de mod... Mais

Projeto • By Vertentes ArquiteturaBares

Nóz Cafe & Bakery

O projeto dessa padaria envolve um contexto peculiar. Os proprietários procuraram, em primeiro lugar, instalar o estabelecimento em algum ponto comercial alugado, naturalmente provido de infraestrutura para o funcionamento de uma padaria. Após tentativas frustradas de alugar um espaço, seja por problemas de documentação ou dissidências com locatário, tomaram a decisão de usar um imóvel da família, especificamente a casa dos pais dos proprietários, localizada em um bairro residencial na cidade de LimeiraSe por um lado, reformar um imóvel familiar é prático por não demandar aprovações de um terceiros, por outro lado, uma série de desafios construtivos surgiram da adaptação de uma residência de classe média em uma padaria, que fosse ainda func... Mais

Projeto • By Mutabile ArquiteturaCasas Particulares

Moeda House

O projeto da Casa Moeda foi pensado para se aproveitar ao máximo das potencialidades do terreno. Localizado no Condomínio Santuário de Moeda, ele se caracteriza pela topografia em declive e pela vista privilegiada das montanhas e da mata preservada do entorno. O isolamento proporcionado por sua localização permite que os espaços internos sejam integrados à paisagem, trazendo a vista para dentro da casa. O projeto se utiliza dessas condições e propõe uma configuração mais aberta do espaço, com o mínimo possível de divisões entre os cômodos e a utilização de grandes panos de vidro nas fachadas, que vão dos pisos à cobertura. Com estrutura em madeira e telhado cerâmico, a casa consegue conferir leveza à tipologia típica das residências rurais... Mais

Projeto • By BCMF ArquitetosEscritórios

Google Engineering Centre

Most people ignore that much of the web’s intelligence has been built in Brazil, at Google’s Belo Horizonte Engineering Center, the only one in Latin America. The new office space has over 50,000 sqf across 4 floors of a mixed-use complex in the bohemian Santa Efigênia neighborhood. The challenge was to identify strong conceptual references that would link the global company to the young capital of the traditional Minas Gerais state. The interior design integrates graphics and lighting, exploring the tension between the local culture and the Google’s culture in a subtle and sophisticated approach.Spaces / Environment: Contrary to conventional office design, “common areas” takes almost as much space as formal “work areas”. The leisure s... Mais

Projeto • By BCMF ArquitetosCentros de Exposições

Google Event Space

The new “Event Space” at the São Paulo Google Office, in Brazil, has a program configured basically by a foyer, an auditorium and a multipurpose room, organized in a linear sequence within a lofty double-height space located on the top floor of the iconic Patio Malzoni building at Avenue Faria Lima. Once the space, in plan, is inevitably divided by the requirements of the program and back of house areas, the ceiling takes on a scenographic leading role, establishing spatial and conceptual continuity. The song “Sampa” (by Caetano Veloso), a tribute the city of São Paulo, is used as input information for the parametric design of the ceiling. Data from its graph of frequencies and amplitudes on time is converted on the structure elements... Mais

Projeto • By GPA&A - Gustavo PennaRestaurantes

Restaurant OssO

Contribuindo com a expansão de Nova Lima, na região metropolitana de Belo Horizonte, Minas Gerais, o restaurante Osso inaugurou uma nova unidade no Vila da Serra. Com capacidade para 250 pessoas a unidade mescla elementos contemporâneos e rústicos, fazendo uso do ferro, vidro, couro e aramados.​O coração do projeto é a parrilla, emoldurada por um pano de vidro que deixa transparecer toda a vibração da cozinha. É dela que veio o conceito para todos os elementos que compõem o espaço.O fogo nas cores das paredes, do forro e da luz âmbar trazem ao público o clima aconchegante. O aço das facas e a madeira das tábuas de carne estão integrados na estrutura, nos balcões e no mobiliário. As texturas que remetem ao tema da casa também se fazem p... Mais

Projeto • By OTP ArquiteturaPaisagem residencial

GSM HOUSE

O projeto foi concebido com uma releitura de uma casa tradicional de fazenda, procurando trazer elementos tradicionais como alpendre, pátio, telhado de duas águas, beiral combinado a uma concepção contemporânea.O partido nasce da proposta de preservação das condições naturais do sitio. Fora definido a cota média do terreno para implantação dos dois volumes, do lado esquerdo, o social, voltado para o declive e tirando proveito da vista com a piscina cravada em meia encosta. Já o volume direito, no qual se localiza a parte intima da residência fica voltada ao aclive, protegendo-a de ruídos e conferindo maior privacidade. Os dois volumes são conectados por uma laje de concreto com vedação de tijolo ecológico aparente, criando um contraste com... Mais

Projeto • By Dal Pian ArquitetosEscritórios

NASP - Natura Headquarters

In 2011, Natura, a Brazilian multinational company of cosmetics and beauty products, promoted an architectural competition on invitation to its new administrative headquarters in São Paulo. The project chosen among nine participating teams is located on the borders of Via Anhanguera, one kilometer from Marginal Tietê. Built next to the company's distribution center, it occupies a plot with dense vegetation of approximately 112,000 square meters. With an area of ​​29,700 m², its program includes corporate spaces for 1,600 employees, as well as support areas, services and utilities. Respecting the natural conditions of the site, the building was thought of as a transparent and highly permeable Horizontal Tower, approximately 100 meters l... Mais

Projeto • By Dal Pian ArquitetosEscritórios

Módulo Rebouças

In a square-shaped plot on the corner of Rebouças Avenue and Capote Valente Street, in the Pinheiros neighborhood of São Paulo, the Rebouças Module consists of 46 office units, a ground floor theater and garage basements.   It was conceived as a cube pierced by a continuous central void facing the reception areas of the building, the theater foyer and the peripheral vertical and horizontal collective circulations present on all floors.   These spaces and voids provide varied visual perspectives and playful visions of the building's events, thought of as an outgoing and friendly workspace that seeks to stimulate the encounter, coexistence and socialization. Gardens and planters on the upper and lower floors... Mais

Projeto • By FORMUniversidades

Escola Britânica de Artes Criativas

The Escola Britânica de Artes Criativas is located within a building designed by Isay Weinfeld in the bohemian district of Vila Madalena in Sao Paulo.The main idea was to create a school with a community spirit, a space which the students would consider their own and be inspired to create in. We wanted to surprise them, to immerse them in an interesting environment, but to leave some spaces as a blank canvas.The space of the school resembles a giant playground with abstract objects scattered around at random. Еach object hides a certain function behind its simple form.The school was designed with maximum transparency for visitors and inhabitants.Glass partitions in the entrance zone reveal the administrative area and activities in the lectu... Mais