Arquitetura contemporanea

An overview of projects, products and exclusive articles about arquitetura contemporanea

Project • By Laercio Fabiano ArquiteturaHousing

TGS HOUSE

The project flow is very dynamic. Entering the house you are already faced with a unique environment where you find the living room, dining room and tv room. A wooden sliding door separates the rooms from the gourmet kitchen, when opened it forms a fully integrated environment. A wooden door separates the social wing from the intimate wing of the house. More

Project • By Laercio Fabiano ArquiteturaHousing

PR House

The PR house, located in Bauru, São Paulo, Brazil which has 259,45m² on a 450m² plot, was designed to enhance family interaction and interaction through its common environments that are fully integrated. Glass locks on all sides of the rooms and the gourmet kitchen provide views of the leisure area and gardens on the side of the land. Its sloping metal roof is the great highlight of the project, in addition to its incredible aesthetic effect, it provides a great entry of natural light throughout the day. On the facade we use timeless materials (concrete, wood, iron and glass) to compose an entire visual balance combined with minimalist landscaping. In the living and dining room, slatted panels of Cumaru wood make up the sl... More

Project • By Projeto PontoOffices

Mi9 Comunicação

Mi9 Comunicação needed a functional space with an identity. His project was developed from the study of the company's brand and visual identity, composed of red, black and white, and straight and simple lines. Neutral colors and textures were used as a base and the red color is occasionally found in some prominent elements. The language used was based on industrial and contemporary styles. The industrialist refers to urbanity, cities, references to the urban advertising service in the OOH - Out of Home segment, provided by the company. It translates into the choice of metallic finishes, present in furniture, lamps and in the finish of the glass partition, in the texture of burnt cement, in the leather finish of the seats and... More

Project • By ES_ARCHITECTURE (Erez Segalovitz)Private Houses

GN House

Surrounded by houses built in the 1940’s with sloping roofs covered by concrete tiles, the GN house stands out with its bright color and modernist simple shape. The house is slightly lifted from the street level and defined by a few basic materials and colors: concrete in white, steel and aluminum in black, and wood in its natural color.  The scheme of the project is based on the merge of three boxes, which are distinguished from one another by size or coating material. At the front, the top floor stands out with its dazzling white plaster coating, and in contrast to the floor below it, which is coated with Cedar wood beams. The wood beams are assembled at an angle which gives the stiff mass a movement effect; the same idea is c... More

Project • By Kais El Askri ArchitectsIndividual Buildings

VILLA CH020

Modern Villa with volumetric game by the talented Tunisian architect Kais El Askri at the Bay of Angels Golf Course, Sousse. The villa is characterized by a very specific functional design with the needs desired by the client. The villa has three superimposed levels, well established on the land, and on the site. the architecture is characterized by the mediterranean style by the volumes, the lines, the openings and the colors. This villa is among the best villas in Tunisia of the year 2020. More

Project • By Michel Macedo ArquitetosPrivate Houses

RG House

Conditioned by an environmentally protected area on the backyard, the RG house diverges into two distinct priority facts, one environmental and another human: the uneven topography, characteristic of the city, and the contemplative value that the preserved vegetation offers to the residents on the most private limit of the lot.   The project proposes an alternative that reconciles these two aspects. From the street, the house extends from the upper level to the backyard, in a way that floats on the topography while suits it, creating a shaded area on the ground and linking the main access to the street. In this conformation, the project assumes a elevated ground floor for intimate purposes - whose elevation allows privacy and the bes... More

Project • By Michel Macedo ArquitetosPrivate Houses

JK House

Composed by two fundamental aspects: structural design and nature, this house merges building elements into a beautiful valley landscape in Paraná state - Brazil, interrelating the geographical aspect and the local topography. Implemented as a stone inserted into the landscape, the raised ground floor on a single plateau is bounded by a concrete wall at a more private level relative to the street, adding the pool at its edge minimizing landfill impact. The design of the structure that rests on this stone is positioned in a way so that the premise of the proposal could it be revealed in the access as a sculptural piece that unites structure and architecture, keeping the natural concrete with strong appeal to the local techniques . T... More

Project • By Excelencia en DiseñoPrivate Houses

Casa Vista Lagos

Project located in Nuevo Vallarta, Mexico. Its architecture seeks to be contemporary and traditional at the same time to be integrated into its context. The wide and open spaces predominate providing a physical and visual freshness. The house opens to the back through large windows and terraces that allow you to enjoy the view of the adjacent lakes and the large pool located in the back garden. More

Project • By Fran Silvestre ArchitectsPrivate Houses

Fababu House

A plot with steep slopes and rocky terrain are the starting point to plan the project.The building emerges from the terrain forming three volumes that blend together, adapting to the topography of the place.The hollows of the different pieces are born from the edges of each of the volumes interlacing one another and generating a system of holes that allows solving all the windows of the project.This system produces shadows that give depth to the façade, making it possible to perceive from the exterior a mass, compact element, as if it were a rock, and from the inside the geometry of the holes and the terraces of each one of them. it helps to maximize the vision of the environment, but always without having visuals between the diff... More

Project • By FPR StudioApartments

Apartment Pinheiro Guimarães

Location: Botafogo, Rio de Janeiro/RJ - Brazil.Renovation and decoration project.What were the main changes (during the construction process and on the structure) needed to make the construction feasible? Were there any modifications made to increase and make more of the space available? The project included a complete renovation from the demolition of the access to the guest’s toilet turned into an on-suite bathroom, to the demolition of the hallway wall to create an open concept to the living room.New or old apartment? Old apartment.Total project timeframe? One month of design project and three months for renovation and construction on site.Profile of the residents? Concerning age group, children, profession/occupation field, I could say:... More

Project • By FPR StudioApartments

Apartment Gloria

- Author of the project: Fabiano Ravaglia- Location: Glória - Rio de Janeiro- Renovation and decoration project.- Main changes during the construction process and on the structure needed to make the construction feasible: the apartment had transformations, which resulted in great environmental comfort, with more natural light and better air circulation through the opening of one of the bedrooms to widen the living room and also through shifting the existing windows for doors to the outdoor area. Using new finishing generates the visual impact, that sectorized spaces and gave new textures to the rooms.- Old property.- Total project timeframe: three months.- Resident’s profile: Single man, 48 years old, no kids and works as a theater producer... More

Project • By Studio Otto FelixBars

Nosotros Bar

Designed by architecture and design firm Studio Otto Felix, Nosotros bar merges an elegant, light, straight architecture, with few plans to strong artistic elements that take sides of the two only existing walls and ceiling - completing the goal of creating something unusual and striking that combined with bartender and co-owner, Rafael Araujo´s sophisticated drinks. The project is a 140m square open building built in a square with only six pillars and two walls, which support a light cover inclined to the end, creating openings directed to the busiest areas, bringing the outside sensation into the interior, directing the public attention to the bar. The background wall, receives a 11 meter wide faceted plaster sculpture, which goes unde... More