Biophilic design

An overview of projects, products and exclusive articles about biophilic design

Project • By Perkins&WillApartments

Aimberê Perdizes

A multifamily apartment building that rescues the experience of living in a house in the middle of a big city. Designed by global studio Perkins and Will for You.Inc – one of São Paulo’s most prominent real estate companies – Aimberê Perdizes is located in the Perdizes, a traditionally residential region, connected to the city’s main economic and cultural points. The design seizes the neighbourhood’s bucolic and welcoming atmosphere, creating connection with the city without losing life quality.  “Quarantine has reinforced a latent need for broad residential with natural lighting and ventilation and connected to nature, providing the true feeling of being in a house instead of an apartm... More

Project • By Dubbeldam Architecture + DesignPrivate Houses

Garden Circle House

A four-bedroom home in midtown Toronto designed by Dubbeldam Architecture + Design, Garden Circle House is a response to the client’s desire for a sustainable home inspired by nature, connected to the outdoors and awash in daylight. The Dubbeldam team drew upon biophilic design strategies incorporating many key principles for building visual and non-visual connections with the outdoors. Biophilic design dates back to the mid-1980s, but in recent years it has become a larger part of sustainable practices due to the growing wellness movement and a greater desire to live and work in healthier interiors. The term describes a conscious effort to link the built environment to the natural world, through various sensory experiences including... More

Project • By AureconOffices

Aurecon Workplace Darwin

A collaboration between multi-disciplinary design firm Hames Sharley and international engineer, Aurecon has ensured a hugely successful outcome in Aurecon’s own Darwin office fit-out. Aurecon’s aspiration for the design was to create collaborative, multi-functional spaces conducive to staff building close working relationships and encouraging effective communication.   Workplace ecology was a core element of the client’s brief, with consideration given to the inter-relationships between and among people in the office and the systems in place at work to improve productivity. As Aurecon’s cultural symbol, their office had to embody and express the essence of their brand values. This is demonstrated through the... More

Project • By Runa WorkshopPrimary Schools

One of The Kids

We believe in designing for all and designing for a cause. Located North of Austin, this special campus for children with Autism is a safe haven where kids are encouraged to grow through learning, creating, and playing. Inspired by the idea of intentional and playful wandering, our design aimed to celebrate unique ways that each individual child learns to wander through life. With a tight budget, we knew we had to get creative. We did so with great honor and care in order to bring this local family’s passion project to life.   Sensory well being was at the forefront of all design conversations, ensuring every element encouraged children to explore surroundings while not feeling overwhelmed. To achieve this, we utilized biophili... More

Project • By BGStudioOffices

Malaj-A Headquarters

The aim in this concept was creating a new landmark building in this industrial area. Organized as a cube with concrete structure, covered with glass on three sides of the building, divided by an atrium as a core of the building as well as energy-efficient solution by letting the air flow in order to have a natural ventilation. The main task was to design an inspiring and healthy workplace by harmonizing virtual, social and physical world. Biophilic design was implemented in the project, which includes materials such as travertine marble on the stairs, walls and reception. Walls covered in wood panels, marble in toilets and other natural elements such as plants. The X element shape of the façade structure of windows are floor-to-ce... More

Project • By BGStudioRestaurants

restaurant DETIJON

Beauty is form of liking and harmony of the parts within a body, in relation to the definite number, the outer line, and the position, as dictated by Concinnitas, the irrefutable and essential rule of nature (De ra aed.,p.303)   “Deti JON” restaurant, which is means IONIAN SEA, comes from a long experience of chain local family businesses. The brand itself has turned into a culinary icon, known for its quality food with fresh sea products. The restaurant is located on a crowded avenue near the city center of Tirana (Albania) and is specifically aimed at an audience attentive to healthy eating habits. The restaurant serves fresh seafood coming directly from Vlora, a south Albanian city, known from its turquoise crystal Ion... More

Project • By RSDAWellness Centres

Vurve Signature Salon, ECR

A destination for relaxation and rejuvenation, Vurve Signature Salon located in Palavakkam, Chennai enunciates splendour in both design and experience. The architects have envisaged the two- storeyed space to radiate opulence that serves as an exquisite escape from the humdrum of the city, housing various services that the users can avail. The entrance to the salon is through an iconic red door that rests against the subtle facade. The lift lobby encountered at the entrance leads to the first floor of the salon. Parametric forms combined with a vibrant theme create an exclusive experience for the visitors while endowing the salon with a distinct identity. The main hallway is a softly lit space with a parametrically-designed ceiling perched... More

Project • By Mint & More CreativeOffices

Air Dice

Mint & More Creative designed game developer Air Dice's new office in Helsinki. Mint & More helped them find the perfect place by comparing potential spaces, and their choice was this office located in a stunning building in the style of the 1920’s under architectural conservation. The office concept melds 2020’s agile workspaces with 1920’s architecture, by putting a new but respectful spin on those vintage aesthetics. It has contrast and edge yet maintains an elegant and moody feel.   Bold shapes emphasise the architecture, while custom designed artwork gives it new life. Custom elements give the final touch to a space. Custom desks, tables and storage maximise this office's usability with a stylish flair.... More

Project • By Conexus StudioOffices

TenX

The new TenX office is a bold expression of the brand’s refreshed identity, showcased in an atmosphere that is welcoming and incorporates biophilic design principles.   With its logo incorporated into the space in multiple and unexpected ways, the space depicts the story of a bold FinTech firm that is united in its mission.   Key to the design is how the space actively supports company culture. This need was met with a design that not focused on encouraging company culture, but also balanced and maximised the connectivity between private, semi-private and social functions in order to drive innovation at work.   A social hub at the heart of the office is an oasis for coffee and buffet lunches where colleagues gathe... More

Project • By Neil Dusheiko ArchitectsPrivate Houses

Black Ridge House

Two-storey extension to an existing property on the Warner Estate, made of charred black timber and concrete work surfaces - a fusion of modern industrial materials within a historic domestic setting.   This is a project for our clients, Harriett and Jeremy “Jez” Hindmarsh. Harriett is the Corporate Vice President of Global Marketing and Communications for AECOM, one of the largest multi-disciplinary architecture and design practices in the world. Jez is a former drummer with Swervedriver and now turned landscape designer. The Black Ridge house is an extension to an existing 3-bedroom Victorian terraced house forming part of the Warner Estate in Walthamstow. The existing homes built in that period were made one room deep... More

Project • By DREAMERPrivate Houses

Barkly Street

388 Barkly Street is a distillation of the best practices of ethical architecture and a hopeful contribution to the field of design. Underpinning every detail and design decision is an understanding of nature’s crucial role in physical and mental health; a passionate belief that sustainability is absolutely paramount and an ethical approach to architecture that considers the environment, community and occupants.   During our research phase we questioned what is typically absent from apartments and present in family homes. We asked how an apartment could become a realistic alternative to the suburban home and a backdrop for the cherished experiences of family living. The interiors were designed to exude comfort and warmth, while... More

Project • By Opus 4Private Houses

Caunton House

Caunton is one of the UK's top fully automated structural steelwork contractors and a world leader in 'Just in Time' manufacture. Based near Nottingham, England, they operate nationwide offering one-stop solutions to most steel construction needs. They identified a building opposite their large design and production facility to become their new HQ.  They turned to Opus 4 to produce a design, management and refurbishment solution.   Celebrating their 50th year in business, the stakeholders wanted to create a workplace which would help them attract the next generation of engineering talent. The existing structure was significantly enhanced with insulated, powder-coated cladding and a new roof was installed, with a glazed feature a... More

Project • By ZyetaOffices

Udaan’s Latest Office In Bengaluru

“Udaan, India's fastest growing unicorn's new office in Bengaluru, echoes a sense of community and workplace wellness in its every aspect.“   Udaan's team wanted a workplace that becomes a hub for all its branch offices. They wanted an office that houses the B2B trade platform's giant backend/customer support team that forms a vital part of the company’s operations. That's why Team Zyeta created a workplace that encompasses the company's growing workforce and let them enjoy a place where they can work, collaborate and connect with one another.    With a certain earthiness in design elements, the overall design outline of Udaan's new office mirrors an urban city theme. In simple words, the designers creat... More
TTG by DZAP
TTG by DZAP
TTG by DZAP
TTG by DZAP
TTG by DZAP

Project • By DZAPOffices

TTG

TTG had a clear concept: they required an office that visually presented their core business. And what could be more appropriate for a designer and installer of technical systems than using a purposeful of technology like air conditioning systems and cabling as an eye catcher? As a result, the ceilings have become an essential part of the interior design. They are open above the work zones and all the technical systems, cables and pipes are visible and clearly present. The traffic zones, on the other hand, are characterised by a suspended ceiling made from black expanded metal sheet illuminated by led lighting. This design touch also automatically draws the eye to the ceiling: by using a different material – the black expanded metal... More

Project • By Green Furniture ConceptAirports

Hobart Airport

Hobart Airport in Tasmania has transformed their departures lounge into an inviting area where travellers can slow down, sit back and enjoy. This project perfectly shows how our seamless place-making public seating and lighting series together with biophilic design can transform small and large scale spaces, by adapting to the surroundings with endless flexible shapes and colours. A project like this leads to a clearly increased passenger capacity, passenger satisfaction and an improved sense of place.    "Green Furniture Concept brings the energy of the natural environment to the indoors and creates a sense of calm in any space" - Erna Walsh, KFive + Kinnarps Founder and CEO The Hobart Airport project was carried through toget... More