Leed gold

An overview of projects, products and exclusive articles about leed gold

Project • By CannonDesignUniversities

Starin Hall

BUFFALO, N.Y.—April 6, 2011—Cannon Design has announced the opening of Starin Hall at the University of Wisconsin-Whitewater—a five-story building providing a living/learning environment that facilitates students’ transition to the professional world. This project is in association with Potter Lawson. The highly-collaborative methodology, embraced by the university and the design team, was essential to this transformative project that formed the philosophical heart of Starin Hall. The unique and fully accessible 450-bed suite-style residence hall enhances the University of Wisconsin-Whitewater campus, renowned for both its national-champion wheelchair basketball team and its exemplary accommodation of students with disabilities. An excit... More

Project • By A4 ArchitectsRegionals

Basalt Regional Library

A4 teamed up with OZ Architects of Denver to design a 21,000 sq. ft. LEED-certified library for a site next to the Basalt Post Office. The plan features an open, airy reading room at the heart of the building, with tree-like columns and high views of Basalt Mountain. Support areas, such as the children’s library and a community room, occupy smaller, denser blocks around the periphery. At the entry is an open gallery space that allows the community room to operate independent of the library. The Library opened to rave reviews in January 2010 and has been submitted for LEED Gold certification. Since opening, circulation and patron numbers have doubled and the building is thriving as a community hub. More

Project • By Julie Snow Architects, Inc.Offices

Vanburen

The design of the new US Land Port of Entry in Van Buren ME fuses an abstraction of the cultural and landscape context with concepts essential to port operations: surveillance and camouflage. Located in the St John River valley, an area profoundly influenced by its roots in the Acadian culture, this heritage is made visible in Van Buren’s original town plat of long narrow plots oriented toward the river. Forests still cover much of the area and provide another layer to the genesis of the design. As the repetition of trees in a forest provides camouflage, the building uses the patterned repetition of joints, columns and mullions to provide the officers with both concealment and direct visual site surveillance. To provide maximum visual surv... More

Project • By CannonDesignSports Centres

Worcester Polytechnic Institute (WPI)

BUFFALO, N.Y.—February 17, 2011—Cannon Design has announced that construction of its second project at Worcester Polytechnic Institute (WPI), the new Sports and Recreation Center, is officially underway. The 145,000 sq. ft. facility, programmed, planned and designed by Cannon Design’s Boston office, is scheduled for completion in 2012 at an estimated total cost of $53.2 million. The new Sports and Recreation Center will transform the WPI campus and enhance the students’ personal and academic growth in a variety of ways. It will not only be a place that the WPI community can go for physical rejuvenation but it will also provide much needed robotics space to support this growing and highly competitive one of a kind program. The two-story b... More

Project • By BIG - Bjarke Ingels GroupHousing

600-Unit Residental Building

West 57th, designed by BIG-Bjarke Ingels Group, introduces an entirely new residential typology to New York City that will add an inviting twist to the Manhattan Skyline. Durst Fetner Residential (DFR) today announced the design of West 57, a 600-unit 80/20 residential building on West 57th Street between 11th and 12th Avenues. The building is designed by renowned Danish Architect firm BIG-Bjarke Ingels Group and is their in­augural North American project. The building’s program consists of over 600 residential units of different scales situated on a podium with a cultural and commercial program. The building will strive for LEED Gold Certification. “It’s extraordinarily exciting to build a building whose architecture will... More

Project • By The Miller Hull PartnershipSports Centres

Northwest Maritime Center

Designed by the Miller Hull Partnership, the Northwest Maritime Center in Port Townsend, Washington, recently achieved LEED Gold Certification. As a nonprofit organization committed to promoting and preserving a rich maritime heritage, on-the-water programs, and nurturing the art and craft of wooden boats, the maritime center was designed not only to protect but to actually improve and restore the waters of the Puget Sound. From energy use reduction to habitat restoration and material selection–all aspects of sustainability were considered by the client and the design team. "A community-based planning process more than 10 years in the making, we ensured the Northwest Maritime Center’s two buildings were compatible with the other historic... More

Project • By FXCollaborativeOffices

Eleven Times Square

FXFOWLE’s design for Eleven Times Square, the new western gateway of the celebrated 42nd Street, is a carefully modulated sculptural tower that extends and enhances the district’s unique environment on a crucial site. The tower preserves sightlines along one of the world’s busiest urban corridors in Manhattan, and its form is designed to maximize solar orientation within its dense context. Eleven Times Square’s signature design feature is a split parti that has three sections: a six-story plinth that serves as the base for two interconnected vertical forms — a rectilinear south-facing slab along 41st Street, and a glass “crystal” along 42nd Street. Because the “crystal” is narrower at the base (an inversion of the typical Manhattan paradigm... More

Project • By Belzberg ArchitectsIndividual Buildings

Los Angeles Museum of the Holocaust

The new building for the Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMOTH) is located within a public park, adjacent to the existing Los Angeles Holocaust Memorial. Paramount to the design strategy is the integration of the building into the surrounding open, park landscape. The museum is submerged into the ground allowing the park’s landscape to continue over the roof of the structure. Existing park pathways are used as connective elements to integrate the pedestrian flow of the park with the new circulation for museum visitors. The pathways are morphed onto the building and appropriated as surface patterning. The patterning continues above the museum’s galleries, further connecting the park’s landscape and pedestrian paths. By maintaining... More

Project • By Teeple ArchitectsUniversities

Langara College Bldg C Renovations & New LSU Student Centre

The design and construction of the new LSU Student Centre and complete renovation of the former Library Building into the new Academic Building C at Langara College marks the second phase in an ongoing transformation of the college into a Sustainable campus, as prescribed in the Master Plan completed by Teeple Architects in 2005. Having completed the new Library in 2007, Teeple Architects are now focusing their efforts on these two new projects that like the Library, will achieve LEED Gold certification. In the new projects, a unique Direct Energy Transfer system stores energy and moves it throughout the buildings to areas where it is required for heating and cooling, making the completed buildings amongst the most energy efficient build... More

Project • By Teeple ArchitectsHousing

60 Richmond East Housing Co-Operative

One of Teeple Architects’ latest projects, 60 Richmond East Housing Co-operative, was completed in March of 2010. This 11-story, 85-unit mixed use building is among the first new housing co-ops to be built in Toronto in recent years. It won the Ontario Association of Architects Design Excellence Award (2010) and the Canadian Architect Award of Excellence (2007). It has achieved LEED Gold certification for environmental stewardship. The project results from collaboration between the local city councilor, the hospitality workers’ union ‘UNITE HERE’, and Toronto Community Housing. Many of the tenants are being relocated here as part of the revitalization of the Regent Park social housing project. The new residents are primarily employed in... More

Project • By de Architekten Cie.Museums

1st prize competition entry Tianjin Urban Planning Museum

Branimir Medić and Pero Puljiz, partners in the firm de Architekten Cie, have won an international invited competition for the Qixing district Urban Planning Museum of Tianjin, China. The building is composed of 3 distinct programs: urban planning museum and offices, New Year's painting gallery and studios, and a conference centre totaling 29,000 sq m including parking. The conceptual fra-mework for the project emerged from superimposing different urban fabrics from the traditional city plan of Tianjin to produce a bored block of varying porosity. The relationship between voids and solids in the resulting block inspired strategies for accessibility, daylighting and ventilation in the Tianjin Urban Planning Museum. Furthermore, through a com... More