Refurbishment

An overview of projects, products and exclusive articles about refurbishment

Project • By KrafnaPrivate Houses

Chã House

Once there was a vineyard with a small, unremarkable, and partially ruined farmer house built on it. 
In spite of the modest origins of its construction we decided to conserve its picturesque looks.   Its irregular openings where maintained adding all but one larger window looking curiously up the street.On the inside, however we decided to follow other rules: nothing of the old “shel” is to be recognizable.   The odd shaped openings as seen from the street, reveal to be part of an absolutely symmetric composition to witch the kitchen is the epicenter – on its right a mirrored door hides the bath area, while on its left there is the staircase to the upper floor.   Playfully breaking this other wise cla... More

Project • By FMJPC Architecture and DesignRestaurants

Marco Restaurant

The restaurant “Marco” is a refurbishment of an existing restaurant, in Largo de Santos, Lisbon, which sought to create different atmospheres in the various dining rooms. With a simple and affordable design, the only restriction to the intervention was to avoid any changes to the existing layout of the restaurant. This intervention considered the three following principles: the alteration and balance of the existing and new colours, the reorganization of the kitchen and bar areas and new furniture. After carefully analysing the existing space, the decision was made to utilise and retain the distinctive existing features of the rooms. Such as the columns, arches, dining table side fixings and the finishes on the walls.   A... More

Project • By BAUMITOffices

TORRE 30. MADRID

‘Tower 30’ intends to go beyond a mere lifespan extension of the building aiming to turn it into a modern, dynamic landmark. Baumit’s ETICS system plays a fundamental role in combination with a rigorous study of its finishing’s colours and the opacity of the complementary microperforated metal skin.The original building stood out as austere, grey, hard concrete. Located on a strategic spot and visible for thousands of daily drivers from the M-30 road, the new Ilunion headquarters required a comprehensive refurbishment ensuring its importance to be strongly reflected. The new façade provides a modern and dynamic solution by combining a first light insulating ETICS system by Baumit, which mechanically adheres to... More

Project • By AZO. Sequeira Arquitectos Associados LdaApartments

Apartment in São Vitor

This is a refurbishment of a duplex apartment in the center of Braga with 275 sqm.   The refurbishment consists in the demolition and construction of the interior walls in order to obtain larger spaces including the living room, kitchen and bedrooms.   There was a profound change in all the finishes of the apartment, including walls, ceilings and floors. All exterior frames havealso been changed to provide better thermic comfort.   The materiality of the house is characterized by the softness of the materials proposed through the use of natural walnut wood floors with walls and ceilings in a soft RAL 9010 tone.   One of the main objectives of this refurbishment was to create a large living room to enjoy the panor... More
Photographer: Suryan Dang
Photographer: 		Suryan Dang
Photographer: 		Suryan Dang
Photographer: 		Suryan Dang
Photographer: 		Suryan Dang

Project • By EnvisageApartments

Rose Chalet

In this modern era, there is a constant drive to obtain or create the most unique products possible. However, with constant improvements in technology and lifestyle, we are left with products with an expiration date. It is the same with spaces, which also require some form of change and evolution over the years. Sometimes it may only require a bit of refurbishment, while others may require more drastic changes or even moving to a different location. While there is no dearth of attractive properties, they’re often not reflective of their homeowners and their social and functional requirements. Within this milieu, Residence 304, a home designed by Envisage, stands out as a space that is crafted for comfort in order to reflect the hospit... More

Project • By Giovanni Mecozzi ArchitettoPrivate Houses

Mirella

Here comes Mirella. Mirella is a house in the heart of Ravenna. It arises from the refurbishment of a typical dwelling of the old borgo San Biagio, a simple neighborhood, where you can still meet people chitchatting during summer evenings, sitting on the entrance steps of the house.   Mirella is a little introvert, though. It is constantly in the search of its inner garden.Mirella is soft, because the light is always filtered by the sequence of its interiors.Mirella is mysterious, but opens up into breaches through which you can see the sky.   The photos tell about its intimacy, revealed by the delicate gaze of Simone Bossi.   Mirella is the result of the renovation of a single-family building in the historic center of... More

Project • By OktraOffices

Pioneer Point

Kennedy Wilson appointed our team to carry out a 10,000 sq ft refurbishment of Pioneer Point. The brief required us to produce a multi-functional tenant amenity space. Ongoing design discussions with the client were held to ensure the final product embraced their vision and successfully created a space that connected the two residential towers together.   A full Cat A and Cat B fit out was carried out in order to meet the requirements. Through innovative design, we created an environment that benefits all individuals, realising Kennedy Wilson’s vision for Pioneer Point. The main challenge faced during the refurbishment process was to ensure all fire strategy regulations were fully met. To guarantee this, we employed a fire stra... More

Project • By SHROFFLEóNUrban Green Spaces

KHAR GYMKHANA

The scope of the project was the refurbishment of the pool area and its adjoining facilities at the Khar Gymkhana in Mumbai. Though an opening up of the adjoining café and extending areas of the cafe into the pool area, the proposal recalibrates the working of the space, integrating the entire space into one larger whole. The aesthetic of the proposal takes both geometric and colour inspiration from the Memphis Design Movement, where individual elements are characterised by colourful decorations, featuring asymmetrical shapes and geometries and accompanied by a multitude of seemingly jarring patterns at different scales. The impact of the movement finds focus in both the flooring, as well as certain spatial aspects within the caf&ea... More

Project • By Fraher & FindlayPrivate Houses

Tsubo House

This house is a Victorian large single family dwelling situated in Hackney. The client approached us to work on the project and were involved within the creative industries themselves as founders of Studio XAG. From the very beginning, the project was about refurbishing and extending the house whilst injecting the Clients creative personalities as designers and makers themselves. Adam Scott Photography   The building had fallen into a state of disrepair and was in need of full refurbishment. Works included a loft, rear and side infill extension. A set of living spaces at lower ground floor level were used as additional accommodation for visiting family, it was important for these to be connected to the main house above. The desi... More

Project • By BW: Workplace ExpertsOffices

HARELLA

BW transforms historic Harella House in London’s Clerkenwell into highly desirable Cat A office space BW: Workplace Experts has sensitively refurbished Harella House on Goswell Road in Clerkenwell. In total, six floors of lettable Cat A office space have been created for Chait Investment Corporation, within a characterful building, which now has three new terraced areas.   Harella House dates back to the 1930s, starting out as a garment factory for Harella Clothing Manufacturers. This enterprising firm was famous in its day for producing garments in a wider range of women’s sizes. The 55,000 sq ft building has large Crittall windows, which were intended to create natural light filled spaces that could accommodate large i... More

Project • By XUL ArchitecturePrivate Houses

Highgate Family Home

North London based XUL Architecture have renovated this family home in Highgate to allow for better circulation and light. This family home in Highgate had multiple circulation issues with different levels and spaces flowing in an uncomfortably-unordered manner. By addressing these issues, XUL was able to create a space which is usable and filled with light. Key to the refurbishment of this property was opening views from the front door through to the garden, drawing light in from both angles. A signature to all XUL projects is to consider the three directions of light that can be channelled into the building; from above, back and front of a property. XUL opened up the plastic skylight above the stairwell and replaced with a contemporary g... More

Project • By Applied StudioPrivate Houses

Hackney Extension

Applied Studio, a London based architecture and interiors practice, have recently completed a residential refurbishment in Hackney, creating a contemporary, bright and open structure from a dark and cluttered, typical London terraced house.   The project involved stripping out the structure from the rear and adding a glazed side extension providing an open plan, kitchen and dining space which flows from the central living area and into the garden, complete with window seat and a vast pivot door.   Chevron granite tiles mirror the timber flooring and split the ground floor along the existing wall line, retaining a sense of the original character of the house.   Externally, a timber outbuilding houses a shower, living spa... More

Project • By Invisible GroupOffices

Calastone

The Invisible Group was tasked with full design and fit-out for the prestigious 5715 sq ft London headquarters of leading global funds network, Calastone. Along with total refurbishment of fixtures and fittings, we provided a full mechanical and electrical package. Utilising state-of-the-art 3D and CAD drawings, all unseen infrastructure was meticulously planned before our design team approached the aesthetics of the environment. This ensured optimum functionality for the new workspace now and moving forward in terms of any future expansion, as well as complying with current building regulations and minimising ongoing energy and maintenance costs. More

Project • By Martins da Cruz ArquitecturaApartments

Braamcamp Apartment

Initially, the project involved the interior refurbishment of a studio, built on the roof of a multifamily housing building. When we started the demolitions, we found that the roof consisted of various extensions with different heights and materials of poor technical quality, and the exterior walls offered no thermal insulation.   Thus, a complete exterior and interior remodeling was carried out, with a new metal structure and roof.   Being a small apartment, we opened the space by limiting the compartmentalization to the bathroom and bedroom. The new kitchen opened to the living room, allowed to expand the leisure area, complementing it with a balcony.   The distinction between the entrance area and the living area wa... More

Project • By BWM Architekten und PartnerRestaurants

Sacher Eck Wien

For what is probably the most famous cake in the world, the Original Sacher Torte, it was to create an appropriate ambience – from this claim the finest corner of Vienna, the new Sacher Eck, was achieved.The famous Hotel Sacher, in its prime location opposite the Vienna State Opera, is a long-established family business that exudes elegance and charm. It unites classic Viennese design with its heritage as a world-renowned Austrian hotel and restaurant brand.On the foundation of a great traditionThe decision to refurbish the Sacher Eck was preceded by a long maturing process in which the scope and the design orientation were very carefully considered. The hotel and restaurant projects of the Vienna-based architecture firm BWM Architekt... More