Refurbishment

An overview of projects, products and exclusive articles about refurbishment

Project • By Jofre Roca arquitectesApartments

Carme Apartment

The refurbishment is in one of the main floor apartments, which has access to three patios. They are filled with plants and have received a landscape treatment with the aim of creating a space of disconnection despite the crazy cosmopolitan rhythm. The intervention consists in renovating a dwelling using a contemporary program that keeps in mind the existing architecture and prioritizes the maintenance and recovery of primary building elements such as carpentry, shutters and hydraulic flooring. These elements, with their wounds and wrinkles, are the ones providing a clear added value. Their efforts concentrate on developing strategies and rigorous methods to create high-quality projects, providing services which add value and for the user... More

Project • By Cox ArchitectureOffices

125 Murray Street

125 Murray Street is an exemplar for commercial refurbishment. The nine-storey CBD building had stood empty for many years, suffering poor levels of natural light, low ceilings and little visual connection to the city outside.   The refurbishment rebranded the building. Interior work was primarily carried out within the existing built form and fabric, allowing the budget to be directed towards key areas with an emphasis on quality materials, considered lighting and careful detailing.   The result is a unique, new commercial offering that delivers flexible floorplates supporting contemporary workplace models. A sophisticated entry plays against the exposed services and expressed concrete frame and brickwork on the floors above,... More

Project • By Christopher Elliott DesignPrimary Schools

Primary Play - Marlton House

Following on from our successful work with Hewison House, the main administration building at St Michael's Grammar School, we were given the opportunity to design the refurbishment of Marlton House; the inaugural school building, circa 1895. After consultation with the teachers and students, we identified several key directives for the design. One of those, resulting in discussions with the students, was the desire to make the classrooms feel connected to the landscape. Typically, heritage buildings have small openings and apertures allowing limited natural light and can feel disconnected with their external environment. Such was the case with Marlton House. However, we sought to evoke a sense of nature with a palette of green hues, and a... More

Project • By iGuzziniTowns

The Whispering lights of Old Town Tallinn

Estonia is a nation that looks to the future. It is one of the most digitally advanced countries in the world. Nevertheless, alongside their love of the future and capacity for innovation, Estonians also have a profound love for their art and history, which is embodied in the oldest part of the capital, located inside the city walls. Tallinn is renovating one of the best-preserved medieval city walls in Northern Europe that was declared a UNESCO World Heritage Site in 1997. In 2017, in view of the festivities that were being planned for the Republic of Estonia centenary celebrations the following year, a tender was launched for the refurbishment of the lighting system in Tallinn Old Town. The tender was won by the Finnish studio Lighting De... More

Project • By SoundtectOffices

Trip Advisor

Soundtect was invited to find a solution for the atrium area for the refurbishment of Trip Advisor's HQ in Soho Square which was designed by freelance creative director Sam Ransom for GTA Interiors. This glass walled, high ceilinged area was incredibly reverberant and need a special solution to not only tackle the sound, but work with the highly creative design of the whole fit-out. Soundtect suggest using a wall feature to absorb the sound and create a stunning feature on this 11m high wall. Soundtect Fins were created especially for this project and we worked together with the designers to finalise a layout that worked with the space and provided the necessary absorption. The result was an eye-catching sound absorbing feature based at t... More

Project • By In Design InternationalPrivate Houses

Bachelor Pad

A Port Melbourne townhouse with city views was the new home of our young single male client. Our long-term brief was to convert this bachelor pad into a home more suitable for his ‘future wife & family”. Our short-term brief was to introduce a more contemporary ambience to reflect the owners’ personal style. We suggested a new front door and entry hall floor finishes, full gut and refurbishment of the kitchen and bathrooms including additional robe area to the master bedroom and reconfiguring the linen & broom closet as stage one.   Who doesn’t love a man who can cook! This bachelors’ life really does revolve around his kitchen, particularly at the moment, as he doesn’t own a dining table y... More

Project • By In Design InternationalHotels

The Sebel Sydney Manly Beach Hotel

The Sebel Sydney Manly Beach, managed by Accor Vacation Club has completed a full upgrade incorporating a new “Coastal Series” design theme.   The stunning new design reflects the hotel’s enviable location on the southern end of popular Manly Beach – named Australia’s best beach in TripAdvisor 2019 Travellers’ Choice Awards.   Subtly infused textures, patterns and materials identify the essence of coastal chic and the relaxed quiet luxury synonymous with Penny del Castillo’s award-winning IDI style. The final result is a timeless, highly sophisticated, yet welcoming coastal ambience that has exceeded expectations.   In Design International and Cretive Director Penny del Castillo... More

NewsNews • 26 Jun 2020

Former transformer building revived as a state of the art health care center

In Dordrecht, NL, a former transformer building has recently opened as a multifunctional care center. During the renovation, architects RoosRos retained as much of the building’s original character as possible, enhancing the existing infrastructure and materials. Called KV13, the name of the project comes from the building’s original name: ‘13kV electricity distribution station.’  Rene de Wit Floors were reused and steel fences around the transformers were given a second life in consulting rooms. In the physio room, a steel lifting beam with original crane adds a raw, industrial accent. Throughout, vintage – i.e. – recycled furniture was specified.  Rene de Wit Despite retaining the... More

NewsNews • 25 Jun 2020

Kyiv’s best restaurants drawn together within a revitalized industrial artefact

The new Kyiv Food Market is located inside a former military arsenal building dating from the end of the 18th century. Once a cold and empty space, it is now a meeting place that draws together Kyiv’s best restaurants under one roof. The concept was undertaken by the balbek bureau team (architecture) and developed by Alex Cooper, an innovator of food market projects, and restaurateur Mikhail Beilin. Yevhenii Avramenko Spatially, the food court restaurant units ring the perimeter of the space, leaving an open central atrium with approximately 300 seating places. As it was necessary to retain the original atrium height, all auxiliary spaces were placed above the food units.  Yevhenii Avramenko The geometry of the fa&cce... More

Project • By Sanchez Benton architectsPrivate Houses

House for an Actress

Refurbishment of a 1970’s council house for an actressIn response to a small budget, the project concentrates on the thermal improvement and reconfiguration of a small drafty 1970’s council house in central London, by finding architectural potential in the responses to the required upgrades. All new interventions explore the architectural language of the infrathin, off-the-shelf sheet building materials found in the original house. Wherever possible, materials were retained, adapted and reused to minimise waste and reduce the carbon footprint of the intervention.   Our proposals celebrate the materials and details of mass-produced housing of this period, opens views across the house, and increases access to natural light.... More

NewsNews • 24 Jun 2020

A theatrical renovation to Shanghai’s Time Square recalls the drama of the stage

In Shanghai’s Times Square, this renewal of an existing commercial building stands nine-storeys in height and accommodates approximately 53,200 square meters of lifestyle shopping, fashion brands, and various restaurants. Inspired by theatrical concepts, the striking new façade features a dramatic ‘stage curtain’ made from aluminium pipes.   Takumi Ota The building’s existing structure had been rebuilt and rearranged multiple times previously, resulting in an incoherent circulation pattern. To resolve this, Nendo straightened out the building’s central passage and relocated escalators to create a smooth circulation and shopping experience. Takumi Ota Also, well-like atriums were rearrang... More

Project • By Bates Smart ArchitectsOffices

Deco

Built in 1939 as a warehouse for S. Hoffnung and Company Ltd, an accretion of unsympathetic alterations following the building’s inception diminished the building’s quality and character. An innovative design approach was adopted to return the building to its former glory, deliver a modern, contemporary workplace and achieve a result that ensured the commercial viability of the project. Innovations included: / The addition of three new levels of contemporary office accommodation, the area for which was awarded via the City of Sydney’s Heritage Floor Space program.  / An advanced approach to sustainability, including the reuse of over 90% of the existing façade and 60% of the existing structure and the use of... More

Project • By De Rosee SaPrivate Houses

Kilnwood

Known as Kilnwood, the property is located on the edge of the Mendip Hills with an extensive view overlooking Glastonbury Tor. The brief for the project given to De Rosee Sa was to ensure that the renovation and new build share the same local vernacular and architectural language as that of other nearby farms and rural buildings, such as pitched roofs and black ship-lap timber boarding.   With the main house, a converted barn, De Rosee Sa designed an impressive and welcoming entrance. The practice created a new external entrance porch which dually functions as a boot room, and within what was the original hallway, they relocated the staircase. Moving its footprint allowed for a double-height hallway, successfully opening up the space... More

Project • By Herzog & de MeuronConcert Halls

Stadtcasino Basel

The Rise of the Cultural Mile in the 19th Century and its Urban Demise in the 20th CenturyIn the course of the 19th century, the town fortifications and the adjoining buildings of the former Barfüsser and St. Magdalen Convents were demolished, making room for what we would nowadays call a Cultural Mile along the southern fringe of Basel’s Old Town. These developments reflect the urban and architectural vision of those times. The Casino (1826) and the Blömlein Theater (1831), based on plans by Melchior Berri, were followed in the second half of the 19th century by several important buildings designed in the neo-Baroque style by Johann Jakob Stehlin.   Situated between Barfüsserplatz and St. Alban-Graben, they incl... More

Project • By Opus 4Private Houses

Caunton House

Caunton is one of the UK's top fully automated structural steelwork contractors and a world leader in 'Just in Time' manufacture. Based near Nottingham, England, they operate nationwide offering one-stop solutions to most steel construction needs. They identified a building opposite their large design and production facility to become their new HQ.  They turned to Opus 4 to produce a design, management and refurbishment solution.   Celebrating their 50th year in business, the stakeholders wanted to create a workplace which would help them attract the next generation of engineering talent. The existing structure was significantly enhanced with insulated, powder-coated cladding and a new roof was installed, with a glazed feature a... More