Refurbishment

An overview of projects, products and exclusive articles about refurbishment

Project • By Studio Arthur CasasPrivate Houses

Brownstone House

Brownstone is an architectural style present in New York. These buildings are known by being row and vertical houses with brownstone facades, placed in long and narrow grounds. The project consists on the refurbishment of one of these residences, and, at the same time, seeks to respect the historical character of this architecture and offers a practical, contemporary and technological solution for the sectorization of an extensive program distributed over its six floors.   These six levels ended up defining the rooms distribution, always well integrated to make the most out of the restricted entrance of natural lighting - guaranteed only through both facades. On the first floor, there is the kitchen, the office and a backyard with BB... More

Project • By Atelier PRO architektenSecondary Schools

Lumion Amsterdam schoolinterieur

The original school building on the Amsterdam Vlaardingenlaaan used to be the location of a secondary technical school. This brutalistic building from 1973 was designed by architect Ben Ingwersen. It now houses Lumion Amsterdam, a comprehensive school for pre-vocational secondary education (vmbo-t), senior secondary education (havo) and pre-university education (vwo).   The building did not meet the standards of Lumion's educational ambitions. After a radical revitalization, a new ensemble of buildings, designed by atelier PRO had arisen in 2019. The existing building was respectfully renovated. Part of the old practice halls was removed and part was renovated. In addition, a new five-storey building section was added. The junior stu... More

Project • By Wiltshire Swain ArchitectsHospitals

Ashford Hospital Redevelopment

Ashford Hospital was successfully reshaped and designed through a site wide refurbishment, where contemporary interior architecture was injected into this multiple stage redevelopment.   With a brand new and transformed reception, administration, waiting area, amenities and pharmacy, the Hospital’s front-of-house facilities located on the Ground Floor were visually and functionally redesigned, effectively making way for an extension to the hospitals Day Procedure Unit, café and other patient services.   The Day Procedure Unit wasreconfiguredconsiderably to increase the capacity from 14 to 30 chairs. Withcontemporarypre and post surgery waiting areas, interview and preparation rooms, toilets, a new second stage rec... More

Project • By OktraOffices

Sanlam

Sanlam, a dedicated and innovative financial planning company, wanted their new workspace to embody the Sanlam brand identity. The focus was very much on the user experience – Sanlam wanted to create a collaboration hub and impressive teapoint area to open lines of communication.   As this was an in-situ refurbishment project, we cut and calved the existing space to create an environment that worked for Sanlam. We worked on the third floor while it was still in use, so we took special measures to minimise disruption and protect the existing furniture.   Throughout Sanlam’s new workspace, a neutral colour palette with soft edges and pops of colour creates a sense of unity with other Sanlam offices. The teapoint and... More

Project • By OktraOffices

34 Boar Lane for Kinrise

Kinrise, an award-winning investment company who create spaces that inspire and enable, approached us to carry out a full Cat A refurbishment of a building they had acquired in Leeds. They selected the building because it had the potential to be one of the greatest buildings in the area – and it was our job to realise their vision. The brief? To create a vibrant, modern space that encourages local organisations to work and grow alongside one another. Creating a space for a landlord, one that is ready for prospective tenants to move in and make their own, is completely different to creating a finished workspace. To make the space desirable for tenants, you have to embed some kind of spirit into the building – without actually fi... More

Project • By Sehw ArchitekturPolice Stations

Bergstraße Police Headquarters

Put these police stations in the right order: precinct, headquarters, station, directorate. Are you familiar with the different types of police stations?  Most people are quite happy to have nothing to do with the police. Nevertheless, we are all grateful that they are around, our friends and helpers, especially in the current phase of social distancing and a great prevailing insecurity among the population.   For about ten years, SEHW has been involved in the planning of police stations of all hierarchical levels throughout Germany and has acquired correspondingly great expertise. Our construction project in Heppenheim in the south of Hesse was recently completed.  Further measures are currently under construction or in... More

Project • By Rees ArchitectsHousing

Victoria Park Redesign

Rees Architects designed and project managed the refurbishment of this duplex flat in Victoria Park, East London - making it fit to rent in this popular and competitive area. Rees were also responsible for all of the interior design, kitchen and bathroom design, bespoke joinery design, and the selection of all furnishings, fixtures and fitting.  We got straight to work removing a section of the wall between the kitchen and the living room to create an open plan space full of light. Then to give the kitchen a further sense of openness, we installed a glazed door allowing a window into the hallway. We went one step further with this by using the level of the panes in the door to insert three more windows across the top of the kitchen si... More

Project • By McGinlay BellPrivate Houses

Graham House

The small project is principally characterised by a new box extension with subtle internal refurbishment and alterations to an existing traditional 1930’s style detached bungalow situated in Glasgow’s Southside suburbs.   For our Client, a newly retired couple, the project requirements discussed a sense of wellbeing and how the home could be better transformed to accommodate comfort in their later life - An importance stressed on accessibility while offering a greater luxurious home living experience.   The brief, with a tight budget of £65K, was to modernise and establish a new downstairs ‘master’ bedroom but primarily to create a new bathroom ‘bathing space’ to complement the house&r... More

Project • By OUVIPrivate Houses

House in Kugahara

Three wedgesWhat we called “Wedge” is a spacial of triangle form.This is a refurbishment project of a steel-framed three-story building detached into a two-family house. The existing building was constructed as a steel-framed fire-resistant building include the steel staircase as the request of the owner (the father of this owner). But it exceeds the specifications specified in this restricted zone. The steel staircase is located in the center of the building, and the floor height, the direction of the entrance of stairs are different for each floor. Although it is a relatively easy change of wooden stairs, this staircase made difficult to update the building. We found a place where could downsize the existing building to make... More

Project • By MMA ProjectsHotels

Grand Campione Hotel, Italy

Grand Hotel Campione, located in the Campione d´Italia enclave, raises next to the Casino and consists of a ground floor with reception, restaurant area and the new Spa area. Then, from the second to the fifth level there are the standard rooms; and finally, the top floor, newly built with the renovation, presents the suites with large balconies overlooking the beautiful Lake Lugano. The intervention included the refurbishment of the entire hotel, the renovation of the facades and the extension of an additional floor.   Italian craftsmanship, design and tailor-made, come to life in this marvellous Boutique Hotel located on the shores of the magnificent Lake Lugano. The client's request was to create a small masterpiece of elega... More

Project • By SNARK Inc.Private Houses

House in Shoto

This is a refurbishment project of residence located in Tokyo. Large tiles were arranged on the counter top plate near the window of the living room, and we were connected to the kitchen counter through the opening in the existing building wall. The tiles are highly resistant to water and dirt and can be cleaned, so we are compatible with the cultivation of plants and cooking, and the functions at the window are expanded. More

Project • By Dmark Architectural StudioTheaters

Meskheti Drama Theatre Refurbishment

DMARK won a competition in Georgia for the refurbishment and expansion of the Meskheti (Akhaltsikhe) Professional State Drama Theatre.   The foundation of the professional theater was laid in Akhaltsikhe in 1936. During the Civil War (1941), the theater was temporarily closed. In 1942 the work resumed. In 1950, the theater was closed, and in January 1967 it was rebuilt and renamed the Meskheti State Theater. The troupe and staff was composed mainly of Shota Rustaveli Georgian Theater Institute and with the students of the acting faculty of Zakariadze Cultural and Educational school.  The existing construction of the building is a 4-storey monolithic reinforced concrete riged system with one basement floor. Roofing - Singular an... More

Project • By VAGARestaurants

Cajuí Restaurant

"A vegan restaurant, that values organic and natural ingredients supplied by small producers from different regions of Brazil, located in a space with plenty of natural lighting, accessible to everyone and pet friendly." These are the major foundations that motivated the establishment of Cajuí Restaurant, located in São Paulo, Brazil. Along with the initial assessment of the pre-existing construction, the concept idealized by the client was the main basis for the development of the first architectural drafts.   The big acclivity right at the access to the site, the numerous levels of the existing construction and the darkness due to the narrow plot, practically entirely covered, indicated the physical challenges for the... More

Project • By Bradley Van Der StraetenPrivate Houses

Leytonstone House

A refurbishment and extension of a family home in Leytonstone. The existing long narrow kitchen has been radically transformed by partially extending out to the side to create a new dining space and widen views onto the garden. A rich palette of colour and materials have been used throughout the home that include a yellow lounge, a terrazzo showroom and a family bathroom with palm print wallpaper.   What was the brief? To create more living space for a growing family. The two key priorities were making sure they had a very strong visual link with the garden and that they had enough space for a large dining table.   What were the key challenges? Creating the additional space required, without extending the property too much... More

Project • By Paul Archer DesignPrivate Houses

Jax House

Our clients purchased a late Victorian two-storey house in the Mapledene conservation area, close to London Fields. The house is semi-detached and because of its width all rooms are very well proportioned.   Prior to moving in the clients asked us to rearrange the kitchen, dining-area and adjoining spaces on the ground floor and possibly extend to the side. They wanted to achieve a strong link between the ground floor area and the lush rear garden. On the upper floor they asked us to transform existing rear extension into a master suite, with en-suite bathroom and plenty of inbuilt storage space.   We extended the house to the side with a simple glass-infill to make use of the small strip of land, allowing us to open the rear... More