Refurbishment

An overview of projects, products and exclusive articles about refurbishment

Project • By Paul Archer DesignPrivate Houses

Englefield House

This is a classic Victorian London townhouse. Grand at the front, with some large well portioned spaces looking out at the street, but smaller, more difficult spaces at the back, with minimal connection to the garden. This project was for a complete refurbishment of the house, combined with a substantial garden level extension at the back. The clients are young professional couple, just starting a family - they wanted the house to have a certain glamour - whilst still being a practical family home.   The garden extension completely re-orientates the house. The entrance stairs were re-configured to bring you directly down towards a view of the garden, and directly into the new large family kitchen diner. Four floor to ceiling elegant... More

Project • By Paul Archer DesignPrivate Houses

Glass House

To move or Improve? Home to the Glass family, this 1930's North London brick and pebbled dashed semi was becoming cramped as the family began to grow. The clients had already extended the house in the 1990's with a loft conversion and a matching brick two storey side extension, and a framed glass infill with bi folding doors to the rear. Whilst the upper parts of the house functioned well, the kitchen and dining space quickly became untidy owing to the clunky formation of the kitchen dining space.   The obvious solution would be to move house. However, it quickly became apparent that there was a scarcity of properties the next size up available within the local area, with most requiring complete refurbishments. When considering not o... More

Project • By Mailen DesignPrivate Houses

Harley Place

Reconfiguration and refurbishment of a 3 storey mews townhouse This refurbishment project brings new life to a mews property in the heart of the Howard de Walden estate in west London. A new roof structure and reorganised full height openings within new dormers celebrate an existing intricately detailed brickwork elevation replacing a poorly organised existing roof. Being a site in such a prominent sensitive location engagement with the conservation department of the local Planning authority was key, who unanimously approved the application with barely any conditions. The scale, rhythm and order of new openings take a lead from the protected element of the existing house forming a more symbiotic relationship between old and new. A full Ar... More

Project • By VELUX CommercialUniversities

Sågbäcksgymnasiet

Northlights transform a school from 1961 to a bright and inspiring learning environment Originally built in 1961, the school is characterised by classic high-quality 60s architecture and design.However, many years of use have taken their toll on the building and a recent refurbishment has brought the school up to modern standards. As part of the renovation, the school’s 60 year old skylights were replaced by 104 VELUX modular skylights that created a bright and attractive learning environment.The renovation has been well received by the local community and has helped restore pride among students and teachers at the school.-Four rows of Northlights, 104 modules in all, were installed.-The installation was completed in less than two we... More

Project • By OEBPrivate Houses

Lawford Road Townhouse

OEB architects have recently completed a highly insulated refurbishment and extension of a townhouse in North London, to meet the low-energy Passivhaus EnerPHit standard. Zinc clad extensions at roof and rear are simple and rectilinear, sensitive to the site’s location within a Conservation Area. The interior combines minimalist white-lined rooms with storage spaces that open up to reveal a warm and adaptable plywood structure and brightly coloured exposed services.   BRIEF AND DESIGN The clients’ brief for Lawford Road was to create a minimalist, intelligent, and energy efficient refurbishment of a Victorian property, forming a family home that would allow spaces to adapt over the years. The Passivhaus standard require... More

Project • By Studio JZPrivate Houses

House in Wandsworth – In Praise of Shadows

The design approach to this residential conversion and refurbishment of a 1970s terrace house was developed in response to a single critical issue: light.   The house has ample rooms spread across three floors, and has a rear garden that opens onto a communal green space. However, a street facing garage on the ground level took up almost all of the south facing frontage. A legal covenant over the property also forbids any alteration to the roller shuttered appearance of the southern facade. As such, the main living/dining space at the ground floor of the house was a series of small and dimly lit rooms with poor visual connection to the charming garden and communal green beyond. The challenge was clear, how do you bring light and deli... More

Project • By Bureau Brisson ArchitectesBars

Renovation of a coffe bar in Vevey

The Theater street in Vevey has been home to a coffee bar at number 3 for over 50 years. Over the years, the place has lost some of its splendour, and the original materials have gradually been covered by successive layers, at the whim of the various managers. In order to restore the authenticity of these premises, the first stage of the work was to discover the different surfaces, revealing a magnificent oak grain parquet. Based on this discovery, the other materials ensure that the existing heritage is highlighted, while giving the space a more contemporary character through the use of wavy eternit and black recomposed marble marquina. More

Project • By Inside Out ArchitectureApartments

Sanctuary Warehouse Loft

InsideOut have just completed the fourth in a series of loft refurbishments at a converted warehouse in Clerkenwell. This project focussed on lighting redesign to highlight the varied and tactile finishes throughout and acoustic performance, as both clients are musicians. The lighting was designed for maximum flexibility in an ever changing open plan space. The bespoke suspended cable trays allowed the removal of all messy surface fixed services, while future proofing for additional services should the need arise. This system seems to float in the space, with hidden connections at the dropped concrete beams and up-lit concrete coffers that help celebrate the structure of the building. All spotlights are clamped to the trays, allowing chang... More

Project • By Partizan ArchitectureNurseries

Play in Historic Sacral Spaces

The Sacred Heart Jesuit Church in Budapest responded to the needs of young families, when they decided to set up a room in the western aisle of the church, where children can play during holy masses. Our studio was commissioned to design the interior of this space that was intended to be able to adapt to the representative architecture of the monument  and serve the freedom of play at the same time.   Programme: children should have the opportunity for play during holy masses in the church There are many young parents in the community of the Sacred Heart Jesuit Church located in the 8th District of Budapest, who willingly take part in the programs of the church together with their children. With the aim to fulfill the need of t... More

Project • By Progetto CMROffices

Garibaldi Towers

An important and iconic project for the entire city of Milan. First strong sign of change,which has given the go-ahead in recent years to the global transformation of the city. The refurbishment intervention relates to two 23-storey buildings dating to the late 1980s, which were transformed by Progetto CMR into the first Italian “green towers”.The sophisticated conversion process has realised zero emission buildings, thanksto the use of geothermal energy, solar and photovoltaic panels, natural ventilation,interactive façades and bioclimatic greenhouses. The two towers, joined by a new building which is home to all the services, rest against the station of PortaGaribaldi and two of the main metro lines of the city; for thi... More

Project • By Joao MoraisShops

Rota do Sul

Refurbishment of a 50m2 shop in Lisboa Estrela neighbourhood, converted to gourmet grocery and coffeeshop. More

Project • By Caprini & Pellerin ArchitectesHousing

Villa Fidji, Cap d'Antibes

Contemporary Warmth  Nestled within the heart of the Cap d’Antibes, with the sea in sight, a once outdated neo-Provençal villa with old fashioned balustrades has been entirely rejuvenated by the Cannes based architecture firm Caprini & Pellerin. The villa now boasts a contemporary style elevated by Mediterranean architectural influences. The villa Fidji is now a stunning contemporary refurbishment.  The property has been renovated from its foundations upwards. Today, its beauty lies within the angled form of its bare concrete envelope - fringed with an outside passageway, sitting atop a basement spread out facing the bay, bedecked with sun-drenched stones. Out went the tiled roof, replaced by a planted roof terrace, u... More

Project • By ryoichi aida architectureHousing

Room A

Room A is refurbishment of an attic on the garage in Kurosaki, Niigata, Japan. It was required to be an independent living environment as an extension of existing house built 60 years ago. The attic was renovated to a LDK space by making good use of the characteristic of the existing structure: broad space under the existing steel beam.The heart of the house is a kitchen counter made of the quartz stone. It has been installed on the place where we obtain the pleasant view along the highline of the bullet train through the window. By choosing a life style without dining table, The kitchen counter becomes the place for cooking, eating, working and more use.Kitchen, pantry and wall storage, functional part of the house, are put all together on... More

Project • By vora - architecture in processSecondary Schools

Can Rosés temporary school

It is the refurbishment of the ancient can rosés “masia” (farmhouse) as a temporary school, for a period of 3 years. The building had been renovated for a municipal library more than 20 years before. The interior spaces were diaphanous.   The temporary use of the building is for a period of 3 years. For students of 3, 4 and 5 years old. After this period, the temporary school will be disassembled. It is an alternative pilot test to prefabricated modules, which are a common system in similar temporary situations. In order to take advantage of disused buildings, we obtain lower investment cost and greater character and identity for the school.   The space is occupied by wooden division walls, with a modular d... More

Project • By lahznimmo architectsHeritages

UNSW Clancy Auditorium

lahznimmo architects with ASPECT Studios through a shortlisted competition process were awarded the Redevelopment of the Gate Nine Arrival Precinct on the University of New South Wales, Kensington Campus. The Expansion and Refurbishment of the Sir John Clancy Auditorium Foyer represents Stage One of this scope of work.   The Sir John Clancy Auditorium is UNSW’s ‘Home of Ceremony’ and Graduation and was designed in the 1970’s as a building in the round with a strong sculptural form representative of its brutalist era. The project objective was to expand the capacity of the undersized foyer, maximizing its functionality as well as create a new “front door” for the upper campus.   The main Nort... More