Restoration

An overview of projects, products and exclusive articles about restoration

Project • By Of PossiblePrivate Houses

Berkshire Residence

A marriage of poetry, building science, and memories of a siteConstruction has completed on a 3,600 sq.ft. contemporary home in Sheffield, Massachusetts, designed by Vincent Appel / Of Possible and built by Kent Hicks Construction. The home is a marriage of spatial poetry and building science. The timeless craft of traditional New England construction is met with the most advanced building science principles and technologies resulting in a contemporary expression of rural American architecture that will last for generations.   The site on which the client grew up as child in a colonial home rebuilt by their parents is located fifteen minutes south of Great Barrington, Massachusetts. The original two story home on the property proved... More

Project • By Tobias PartnersPrivate Houses

Drill Hall House

The restoration and adaption of a 1905 former army drill hall in Sydney’s Inner West, involved the careful interweaving of the building’s original details and material palette with contemporary additions to create a relaxing home to suit the new owners. Although the original building had been altered substantially and unsympathetically in the 1990s by former owners, key elements remained intact or salvageable so the design approach was twofold: restore and reconstruct the drill hall’s key details; and introduce new architectural elements that responded to the brief, the form of the existing building and the site.   Key design moves involved restoring the front façade, side elevations, slate roof, interior roo... More

Project • By BAUMITExhibition Centres

Secession

"To every age its art, and to every art its freedom." In the heart of Vienna, a classic example of Art Nouveau has awoken with renewed vigour in time to mark its 120th jubilee. Comprehensive restoration work – taking into account the strict requirements of historical heritage. More

Project • By PichArchitectsOffices

Sócrates Viladecans

This new mixed-use building is located on “Parque de Actividades de Viladecans”. The aim of this project is to build a new building that offers multipurpose spaces for rent, with the ability to embrace the diversity of purposes that were planned. These are complemented by common spaces that interact within each other; parking lots and other services.    The project is a non-limited architecture that takes into consideration the activities of the tenants. Based on a forecast of the procedures that are needed to build the spaces and its facilities, the project adapts to personal needs of the tenants.   The building is based on a 10x10m structural matrix that defines a solid volume on the ground floor and is part... More

Project • By BLVD InternationalTowns

Taiping Ancient Town of Suzhou

Based on the cultural and creative industry as well as publishingindustry, with the core of characteristic culture and life culture,and supplemented by the comprehensive utilization of tourismresources, Taiping Ancient Town forms a characteristic styleblending rich living atmosphere, folk customs, tourism andindustry. It’s a town embracing characteristic industries and atthe same time provides the public with a characteristic town forleisure, entertainment and touring.Challenges set by similar areas around Taiping Ancient Town-There are many tourist towns around Suzhou, which will havea certain impact on the formation. This also requires TaipingAncient Town to be different from other ancient towns inplanning and positioning.Challenges... More

Project • By francesca perani enterprisePavilions

URBAN CABIN: Mini living with a Persian twist

Situated at the centre of the town of Albino in Valle Seriana, (Bergamo/Italy) the micro-apartment of just 25 sqm has been designed for a local couple, of Italian and Persian origin. It consists of the complete restoration of an open porch, once used as a storage area, contiguous to a private garden.   Francesca Perani’s attitude towards design is ironic and playful, de-dramatising architecture with a forced use of poor but strongly characterised materials, bold colours and a deliberate use of diagonal lines. With the intent of extending seasonal uses and allowing new ones, the cabin was conceived to give a sense of quiet and intimacy at one with the surrounding nature, as well as to provide privacy from the high-density urban... More

Project • By TCHOBAN VOSS ArchitektenOffices

Three-gable house

In the context of the restoration of the small-scale façade development in the historic centre of Anklam, a residential and commercial building with three gables differentiated by colour was completed in May 2020. With its silhouette and characterful architecture, the building has a lasting impact on the cityscape of the Hanseatic city in Mecklenburg-Vorpommern.   In reference to traditional plot sizes, the street façade is divided vertically into three parts. The rhythmic but uneven division of the front is emphasized by the slight protrusion of the middle facade gable and the differing ridge heights. In their contemporary interpretation of the traditional brick theme typical of the cityscape, the facades with their co... More

Project • By T+T ArchitectsOffices

Studio #12

In Summer 2020 in Moscow, developing of unusual loft-quarter “Studio 12” ordered by KR Properties, has been finished under the project of the architectural Bureau T+T Architects. Its total area is 15,9 thousand sq. meters, the quarter is located near “Maryina roshcha ” metro station. “Studio 12” is an apartment complex for creativity, work of art entrepreneurs and artists. Spacious lofts with attics and additional daylight, terraces and panoramic windows allows to easily work with space, create flexible interiors of apartments, offices and workshops in various styles and with a wide range of functionality. “Studio 12” is a continuation of “Studio 8” project and developed in... More

Project • By HassellUniversities

University of Queensland Global Change Institute

The Global Change Institute is a $32 million building designed by Hassell which meets the world’s most advanced levels of sustainability. The building demonstrates sustainable technological research and pilots innovative sustainable building solutions.   The building has been designed to work with the natural environment and will operate as a zero energy and carbon neutral workplace.   It will be naturally ventilated for most of the year and generate and store all its own power on-site through renewable solar energy sources that are pollution-free. All excess power will be delivered back to the national grid.   The GCI Building also represents the first Australian use of structural Geopolymer concrete, a low-carbo... More

Project • By Lore GroupHotels

Pulitzer Amsterdam

The new classic Pulitzer Amsterdam has been revealed after an extensive restoration of almost 1.5 years. On 15th August 2016, the iconic 49-year old hotel has celebrated its Grand Opening, the completion of a quintessentially Dutch redesign across the hotel’s labyrinth of 25 Golden Age canal houses.   The re-opening this summer of Pulitzer Amsterdam’s Prinsengracht canal side of the hotel will see the unveiling of areas including the main entrance and lobby, the inner gardens, a two-storey gym, as well as 225 guestrooms and suites.   An impressive new entrance, the first new building since the canals received UNESCO status, will welcome guests in style, guiding them into the eccentric yet luxurious lobby, furnished... More

Project • By Bristow Proffitt Architecture and InteriorsLibraries

Scoville Memorial Library

This project addresses the larger issue of American attitudes towards the restoration of historic structures.  Scoville Memorial Library has the distinction of being the first publicly funded library in the United States. The task was not simply a dialing back of the clock: it was a fearless effort by the trustees to push forward to expose and celebrate the old, yet lend weight to the new work of our own era. Incision and insertion: above a dropped ceiling, Bristow Proffitt Studio found a glorious barrel vault from which to hang a dancing chandelier. Behind a wall we found the remains of 2 fireplaces that once warmed the main space. We chose to mark these by wrapping them in blackened steel and inscribing a quote from Scoville’s... More

Project • By pac studioPrivate Houses

Split House

Split House is a renovation to a villa in the Auckland suburb of Sandringham. The project involved the design of a new addition that steps gradually through three split levels down to create an easy connection from the living spaces to the landscape. The lofty spaces are enclosed with a dynamic split hip roof, sarked in cedar and punctuated with high-level windows and a faceted timber screen. The new addition provides a new kitchen, bathroom, living room, media room, dining room and even a purpose-designed ‘G&T nook’. Each space incorporates a large amount of bespoke built-in cabinetry in walnut and warm lighting. Beneath the primary living spaces, a cellar and bike workshop were also incorporated. The retained heritage fabr... More

Project • By Format ArchitectsPrivate Houses

Sister Tatlow’s

This project involved the restoration and modification of an historically significant single storey Victorian era Italianate villa in inner Melbourne. The brief was to combine the historic original building with a new addition to create a home for contemporary living.   The original house remains largely intact to retain historical value whilst the new additions provide an opportunity to add contemporary amenity commonly lacking in Victorian era houses; including providing new spaces which are well oriented, naturally lit & ventilated and meaningfully connected to outdoor space. This project offered a range of opportunities to engage with tradition in different ways including the faithful restoration of traditional features, the... More

Project • By Baxt Ingui Architects, P.C.Private Houses

Brooklyn Heights Passive Townhouse

The owner of this home envisioned a beautiful but comfortable single family home that could last for generations and facilitate their busy lifestyle. They wanted open spaces that connected and communicated well with each other where the interior and exterior spaces flowed effortlessly and also provided for elevator access to each level including the roof. Using passive house details, we were able to greatly reduce the mechanical system throughout the house, which enabled us to freely design the interior spaces. It allowed for a double height dining space that connected the kitchen to the living room on the floor above without any interruptions or soffits. The use of a single condensing unit for the entire 6 story home (plus a roof bulkhead)... More

Project • By iGuzziniTowns

The regeneration of the old town of Paphos

Legend has it that Aphrodite, the goddess of beauty, was born in Paphos, the oldest and most important town on the west coast of Cyprus. The town’s important political and administrative role can be seen in the numerous archaeological remains that are scattered throughout it, and that is why since 1980 Paphos has been listed as a UNESCO World Heritage Site. The town doesn’t just live in the past, though, as in 2017 it was also named a European Capital of Culture. To mark this important accolade, a regeneration project was drawn up for the old town that began with the restoration, consolidation and renovation of its buildings and monuments. The old town of Paphos is much loved in Cyprus because, following the 1878 Berlin Treaty... More