Victorian house

An overview of projects, products and exclusive articles about Victorian house

Project • By Workshop ArchitecturePrivate Houses

Fawkner Street House

Sited to the north of Fawkner Street in South Yarra on a block just over 500 m2, this project is a renovation of the existing double fronted Victorian house and a reworking of the early nineties double storey extension. The new works are contained within the shell of the existing house with subtle changes to its front and a complete re-configuration of its rear.This project is designed around the delicate control of circulation, both horizontal and vertical to create an ever changing unfolding of view. This entices the occupant from one space to the next whilst leaving the residual destination spaces calm and anchored as spatial eddy pools within the plan. This project is one of several recent projects within the office that have engaged wi... More

Project • By Chiverton ArchitectsPrivate Houses

Ivanhoe House

The client’s brief was to design an extension to a Victorian house that would work as a multi-generational home and make a better connection to the garden. ‘I grew up in a Merchant Builders house which was heavily influenced by mid-century Danish modernism’ notes the client ‘and I wanted the new house to be influenced by this’. Tatjana Plitt Tatjana Plitt This translated itself into a building that uses simple forms, natural finishes and plenty of natural light. Exposed brickwork is used to give texture and warmth is gained by oak floors and cedar windows – all oiled with a matt finish. Formally the house tumbles down the site to maintain a close connection to the garden so that it is possible... More

Product • By Fred GanimU table

U table

The U table was commissioned for a recently renovated Victorian house in Melbourne, of which featured a beautiful arch on entry. The table referenced this element of the original house, whilst breaking up the traditional flat plane of a low lying coffee table.European Oak2200 Long x 950 Wide x 400 High More

Project • By Jost ArchitectsPrivate Houses

Brighton House

The project involved an existing double fronted Victorian house with a council Heritage Overlay. The previous 1980s extension to the rear was removed with a clean break between the original area of house and the extension The planning restraints meant that careful consideration was given to how the lower level was positioned to integrate the upper level within the streetscape. In addition to the overlay, the increased setbacks applied through local planning policy posed an interesting challenge to accommodate the client's functional necessities. This involved, on the ground level, renovating the existing areas of the house introducing a new ensuite and WIR to the front bedroom, a larger living and dining area, kitchen with walk in pantr... More

Project • By Altius Architecture, Inc.Private Houses

497 Palmerston

A semi-detached reno of a victorian house by Altius architecture and Arriz Hassam. What was the brief? Renovating an existing home for a growing family with 2 kids to give them more space and light. What were the key challenges? Increasing the square footage of the house and simplifying the dark, original layout to make it brighter and allow the spaces to flow more. What were the solutions? Open floor plan on the ground floor with dining, living room and kitchen all in one space with bright materials and lots of natural light. More

Project • By Bryant Alsop ArchitectsPrivate Houses

Oak House

DESIGN INTENT The south facing Oak House, achieved the goals of its owners to become a light and bright family home. A two-storey, contemporary addition was added to an existing, double-fronted, free-standing Victorian house. Given the site’s southern orientation, a C-shaped plan was developed to maximise sun and natural light. The ground floor has been shaped around a central courtyard containing outdoor living and pool and spa. This arrangement also allowed the house to be functionally zoned - the central courtyard and generous hall with a floating stair act as the mediator between the front parent’s zone, rear family living zone and first floor kid’s zone. The house is filled with sun throughout the year and a palette of light, airy mat... More

Project • By Cousins and Cousins ArchitectsPrivate Houses

Chetwynd Road

Chetwynd Road is a four bedroom Victorian house which had been untouched since the 1950’s. The ground floor was an amalgamation of small dark rooms within a narrow low ceilinged extension. Cousins & Cousins’ design updates the rundown building to modern living standards and brings light into a dark Victorian house. The new intervention celebrates the old Victorian house and preserves its origins, whilst creating a modern innovative space suitable for a growing family. More

Project • By 31/44 ArchitectsPrivate Houses

Red House

Working with developer Arrant Land, 31/44 Architects has completed a new speculative development on an end-of-terrace plot in East Dulwich, south London. The location is a typical Victorian terrace ubiquitous in London’s suburbs, but this newcomer is anything but pedestrian. The house shares the visual language of the pattern-book brick Victorian houses with their ornamental arched entrances, but it is designed in a contemporary idiom and confidently terminates the terrace with a highly distinct proposition. The ambition of this project has been to design a contemporary dwelling which references and evolves the character and rhythm of the terrace. Red House takes its name from the warm red brick, which is evident as a highlight br... More

Project • By Plus tongtongPrivate Houses

Zn House

Multidisciplinary design studio +tongtong recently completed a renovation and addition to a traditional Victorian house in Toronto. The house was transformed into an open and bright modern home through a series of strategic moves and incisions. The specifications were to build a modern family home that expands the area of livable space while remaining true to the vernacular of the neighborhood. This challenge was met with an emphasis on natural materials and light. Inspired by rural living and the original build date of the home, industrial materials accentuate re-imagined architectural qualities in an unmistakable contemporary space. Grey and black zinc used throughout both the exterior and interior of the home is a material that ble... More

Project • By Alison Brooks Architects LtdPrivate Houses

Herringbone Houses

Uniquely sited in a backlands plot, overlooking a Wandsworth bowling green, this scheme consists of two 400sqm ‘urban woodland’ houses for developer Lyford Investments. Like a Victorian house turned ‘inside out’, the building’s herringbone cladding is a traditional timber floor pattern transferred to facades, creating an optical illusion of accordion-like surfaces. Light filled atriums illuminate suspended stairs at the centre of each house; high-ceilinged open-plan spaces interlock with gardens, full basements decrease the footprint but add space. These houses are a rare example of a developer aiming to match the craftsmanship of neighbouring Victorian villas within a contemporary architectural language. The houses were conceived from t... More

Project • By Bell Phillips ArchitectsPrivate Houses

Grove Park

Bell Phillips Architects were appointed to work on a substantial 4-storey Victorian House which had previously been subdivided into four flats, one on each floor. The client purchased the flat below with the proposed idea to expand their living space. Creatinga connection between two consecutive levels into a single, spacious two storeyflat was a key element to the design. The connecting staircase comprises a number of folded steel treads cantilevered from the wall, with a frameless glass balustrade, providing a sculptural stair at the center of the property. The open tread design allows light to infiltrate from an adjacent existing window through to the rear of the hall, animating the space as an array of geometric shadows are c... More

Project • By Thomas Winwood Architecture Private Houses

Shadow House

Extending the existing Victorian house on a corner site the project reinterprets the bay windows and scale and arrangement of internal spaces to create a new contemporary kitchen and living spaces at the rear of the existing house. The dark stained curvilinear timber wall continues the line of the facade and creates a shadow of the original house that sits discreetly in the garden. A large curved glass window and bench seat in the kitchen and two large sliding windows create contemporary bay window arrangements where the residents can sit in the sun and view the garden. The positioning of windows allows sun to enter from morning to late afternoon into all living spaces. Filtered through trees and entering from different windows into... More

Project • By Steffen Welsch ArchitectsPrivate Houses

Connect Parkville

Parkville Connect joins a stately but outdated Victorian house and a dilapidated outbuilding with a small glass building to create a new residence.   Our brief was to fix the old residence’s non-workable environment in a visually intact but functionally stressed conservation area. Private and communal family activities had to be accommodated while sunlight ingress, thermal comfort, and access to and utilisation of outdoors needed improvement. Instead of demolishing a derelict extension and outbuilding to have a clean slate, we opted for one single decisive move: we connected two disparate buildings with a new glazed atrium space and turned a three-bedroom dwelling into a five-bedroom home with a modest but confident street presence.   The c... More

Project • By Nic Owen ArchitectsPrivate Houses

POD House

■ The owners of this existing Victorian house located in Fitzroy North wished to renovate and extend to better canter for their family of 5. ■ The dark, worn 1980’s rear skillion extension was removed and replaced with an open place living ‘pod’. This pod contains the social public domain, a kitchen, meals and family space that opens up to the backyard and across a new timber deck. ■ The new separate pod structure is connected to the original weatherboard house via a glass passageway offering views back to the existing structure with gardens either side. ■ The new pod is located on the south of the property to enable solar gain to the living spaces. A timber deck extends to the north of the pod providing outdoor entertaining spa... More

Project • By Russell JonesPrivate Houses

Westbourne Grove

The initial brief for a largely unrefurbished Victorian house on the South Side of London’s Westbourne Grove, centred around establishing a new family home for two adults and their young children. During the course of the project the family expanded from two children to four. Behind the original façade, the buildings circulation, rear form and fenestration limited the development of a new section able to generate enough space for a growing family. The resulting project involved the complete demolition of all original accommodation behind the front façade, and substantial excavation to facilitate the new proposal. The original half landing and cross wall configuration was superseded by vertically stacked circulation over six levels, and m... More