Victorian house

An overview of projects, products and exclusive articles about Victorian house

Project • By forresterarchitectsPrivate Houses

Downside

The fine semi-detached Villa’s of Belsize Park, North London are closely built houses. Separated by only the small side passages between them they conceal almost secret garden environments beyond. Only the neighbouring houses seemingly form a boundary to the gardens, which are long, wide and mature in foliage. This is the setting for our latest full house refurbishment. The red-bricked house is a well-proportioned five-bedroom property. The upper floors have been remodeled to remove previous compromises to the bedrooms and each is provided with ensuite bathrooms. The rooms to ground floor are generously proportioned but, as with most Victorian houses, the existing kitchen is too small and only a modest sink window offered a glimpse of th... More

Project • By Nic Owen ArchitectsPrivate Houses

Yarraville House (Art house)

The project is an example of a cost efficient transformation to a Victorian dwelling, offering a refreshing environment, maximising space and light to an inner city dwelling and demonstrating environmentally sustainable design. Timber and colour have been used widely, creating spaces which encourage expressive and creative daily living for the clients for now and generations to come. The subject site contains a single storey timber Victorian house with garden and shed to the rear (north). The property is within a heritage overlay. The brief required the rearrangement of activities and spaces to better cater for the young family, to provide a better connection to the outdoors, contain designated walls to hang selected artworks and retain... More

Project • By Simon Whibley ArchitecturePrivate Houses

Diagonal House

This was a lucky site.An access lane along one boundary, the treed grounds of a school along another, ensured that the rear northern outlook, which lay diagonally across the site, would be preserved from any future redevelopment. In an inner urban setting, it is not always wise to rely on aspect when conceiving of a design. In this case it made sense to embrace it. A poorly constructed addition closed off the existing dwelling from this rear amenity. Even with this removed, it was clear that the remaining Victorian architecture - street oriented, with envelope and interiority tightly clasped together -was not well disposed to take advantage of the site’s good fortune. The design approach was to loosen these relationships, so that the qua... More

Project • By PLANT Architect Inc.Offices

Berkeley Live-Work Building

Work on this existing live-work structure in downtown Toronto involved a 2,000-square foot interior renovation and new cladding concepts for the exterior façades. This concept creates a more inviting entry that distinguishes the office entrance from the residential entrance, with an interior door that connects the owners’ Victorian house with the modern tower. The interior renovation includes updated finishes, colours, and a revamped kitchen and interior details. For the exterior façade, a new palette of warmer, tactile materials was used including a light-coloured skin, metal window accents and cedar cladding—each working together to lighten the overall massing of the upper portion of the building while providing a new natural base and... More

Project • By forresterarchitectsPrivate Houses

Winston

A mid-terrace Victorian house has has a roof conversion to provide a ‘kid-free’ environment at the top of the house by forresterarchitects in the fashionable Stoke Newington, North London. The traditional London ‘butterfly’ roof has been converted to provide a new master bedroom and twin shower-room to the top of the house. forresterarchitects were given a free rein in the design proposal however the client was keen to avoid the default mid-terraced dormer extension. The key design feature, a large oval glazed roof-light, animates the interior of the new master bedroom, which acts like a sundial effect as the sun passes overhead. The sliding roof-light is electrically operated from the king-size bed and in the evening offers unrestri... More

Project • By forresterarchitectsPrivate Houses

Carysfort

A full house refurbishment with a glazed rear extension to a large Victorian house in Stoke Newington, North London has been completed by forresterarchitects. The client had not refurbished the house since its purchase ten years previous. During this period it had suffered from years of student occupation and was tired. The upper floors were bowed, there were signs of subsidence, the house had never been decorated and only one bathroom served a four-bedroom house. Key to the client’s requirements was a provide a large fully equipped kitchen to cater for and entertain their friends. Located to the rear of the house the original kitchen just wasn’t big enough and suffers from a lack of daylight. The rear garden is small but it is West f... More

Project • By De Matos RyanPrivate Houses

The Garden House

The Garden House is a new 179 sq m house at the far end of the rear garden of a Victorian house in south London. A modern family conundrum was the unexpected catalyst for the creation of the new annex - the immediate need of a newly married couple bringing two families together and requiring additional space to accommodate seven children. The practice was originally briefed to create a garden annex to replace a potting shed and greenhouse that the older children could move in to. The arrival of an eighth child midway through the design stages prompted a rethink of this arrangement and resulted in a change of plan: the calm and convenience of the new annex was deemed to be the ideal retreat for parents with a new baby and younger children... More

Project • By Phillips Tracey ArchitectsPrivate Houses

Whitton Road

Whitton Road is a recently completed refurbishment, rear extension and loft conversion to a two storey, end of terrace Victorian home in Twickenham. The design makes efficient use of the existing footprint of the house, rearranges spaces to suit modern family life, and refurbishes original spaces and features. The house now contains a combination of cellular and open plan spaces. Original rooms have a simple finish, with upgraded services and retained period features. In contrast, the new kitchen opens out onto the new dining and family living area. The new space is flooded with natural light from a glazed side return and full height sliding aluminium framed doors. The new rear elevation is lowered to allow level access to the garden.... More

Project • By Nash Baker ArchitectsPrivate Houses

Newton Road House

Back in 2009, this once grand and well-proportioned semi-detached Victorian house in London’s Westbourne Grove conservation area was a shadow of its former self. Many years of insensitive, piecemeal alterations and extensions had taken a heavy toll; the house had become a maze of small rooms, narrow halls and stairways with bizarre level variations contributing to its dysfunctional layout. We wanted to consider the property holistically which meant tackling the circulation and flow of the entire house. The final scheme proposed creating a new staircase running through the entire house, solving the property’s short-comings in one go. The new extension was conceived a contemporary addition which would help create large flowing modern spac... More

Project • By 31/44 ArchitectsPrivate Houses

House with Four Courtyards

31/44 has won planning consent for a new build house in south east London. Replacing five dilapidated garages, the house nestles between a 1960s four-storey apartment block and a short terrace of two-storey Victorian houses. The house’s massing mediates between these shifts in scale whilst its plan wraps around an existing sub-station on the site. These constraints, along with the compact site, result in a design that works hard to create an interesting, generously sized family home distinguished by the inclusion of four courtyards over its 3-storeys. Approached via a long landscaped drive, the three-bedroom house is designed to wrap around the timber-clad sub-station and recede into the surroundings. The ground floor is designed as a se... More

Project • By Open Studio Pty Ltd ArchitecturePrivate Houses

Residence L&N

The project is an extensive renovation and addition to a single storey Victorian house on a tight block in North Fitzroy. After living in the house for some years, the clients wanted a warm and relaxed family home and also wanted to accommodate grandparents who visit regularly After demolishing the old additions at the rear of the building, a new volume was built to occupy the full width of the site. The new design contains living, dining, kitchen and a semi-independent bedroom area. This is a flexible space that can be occupied as two separate areas, or as a generously sized family home. A series of full height glazed doors open onto a private and secluded rear garden. The timber floor and roof are extended and make an ideal outdoor roo... More
21 House

Project • By Fougeron ArchitectureHousing

21 House

This remodel of a kitchen and bathroom in a San Francisco Victorian home explores the effects of transparency in both the optical and phenomenal sense. Exterior and interior glass walls allow light to create a continuously shifting reading of space that is dependent on the time of day. A glass box becomes the perfect layer of separation between the communal nature of the kitchen and the private nature of the bathroom. The translucent wall speaks of sensuality and voyeurism. During the day, light enters the bathroom from the south-facing kitchen, creating a bright, warm interior that accentuates the experience of bathing. In contrast, the translucent volume glows green at night through the use of jelled fluorescents, becoming a beacon for th... More

Project • By Austin Maynard ArchitectsPrivate Houses

Mash House

The approach taken for the Mash House is one which, despite first impressions, celebrates the backyard. Or perhaps less so the traditional notion of the backyard, and more so just plain, outdoor space. The original deep and dark, double-fronted Victorian house offered a plethora of challenges; not least of all, it’s lack of solar access. In predictable fashion, services had been attached to the rear of the dwelling over time, effectively dislocating the living areas from the backyard. A belt of space to the east of the dwelling laid bare where a driveway once existed. An old shed, stretching the width of site, sat idly to the rear. These elements combined, meant the overriding feel of the house was one of disconnection. The young family... More

Project • By Azman ArchitectsPrivate Houses

Edinburgh House

In 2010 Azman Architects completed refurbishment of a detached late Victorian house in London for a couple with two small children. When the same client bought a house in Suffolk seaside town of Alderburgh they asked Azman Architects to take on the refurbishment project. The North Sea facing house was built in late 19th century as two up two down and was in a bad condition and needed new services, bathrooms and kitchen. The property was dark with some rooms facing an alley without much or any daylight. The Clientʼs brief was to refurbish the house and create a beach house as their summer retreat. Apart from asking for 4 bedrooms and 2 bathrooms the clientʼs brief was not prescriptive. Having already worked with Azman Architects the Cl... More

Project • By Jack WoolleyPrivate Houses

30 Cardozo Road

A new house built on a derelict site that had once been the garden of an end of terrace Victorian house. A memory of the site’s history is worked into the elevations by preserving the height and line of the original boundary; this also protects an important long view across the site from the street. A hinging section of the street wall leads to a courtyard bounded with curving walls intended to draw visitors into the space. The house itself is entered from the courtyard. The living area is arranged over a split level to allow a degree of separation within a connected space. The basement spaces are arranged to give a sense of perceived distance between parts of the house to counter the compactness of the actual volume. High ceilings... More