Booking.com HQ Campus
Maarten Willemstein
UNStudio によるストーリー STUDIO MODIJEFSKY によるストーリー
製品スペックシート

エレメントブランド商品名
メーカーMosa
メーカーTarkett
メーカーVescom B.V.
メーカーDesso
メーカーEge Carpets
メーカーINTERIOR GLASSOLUTIONS

製品スペックシート
メーカー
Mosa さんの
メーカー
Tarkett さんの
メーカー
Vescom B.V. さんの
メーカー
Desso さんの
メーカー
Ege Carpets さんの
メーカー

Booking.com City Campus

UNStudio 建築家 として

What if Work Could Be Extraordinary? UNStudio’s new City Campus for travelleader Booking.com opens in Amsterdam 
With the completion of the Booking.com City Campus in the heart of Amsterdam, all 6,500 employees of the Dutch travel platform can now work in the same building for the first time in more than a decade. Previously spread out among numerous locations dotted all around the city, today Booking.com celebrated their coming together with the Grand Opening of their new state of the art City Campus.

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow
photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

Alongside the adjoining residential component, the main campus building was designed by UNStudio, who worked in close collaboration with BPD and the Booking.com team to create the best possible contemporary work environment for Booking.com’s employees, as well as the most healthy and sustainable urban development possible. As the Lead Interior Architect, HofmanDujardin created and coordinated the interior fit out masterplan that combines the work of multiple international design firms.

Today’s celebrations follow a phased move of the full Booking.com workforce into the building. Given that user-needs and working habits have shifted in various ways since the pandemic, Booking.com observed and listened to feedbackfrom their employees during thiscarefully orchestrated, step-by-step rehousing.Just as UNStudio paid close attention to the needs and objectives of Booking.com from the outset and created a flexible design for their new City Campus, the practice also collaborated closely in the final phase to assist with design improvements to accommodate any identified shifts in post-pandemic user needs.

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow
photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

Ben van Berkel: ‘We wanted to create a building that could also operate as a ‘recruitment machine’.The focus was on serving the needs and behaviour of Booking.com employees, from the moment they walk in, to the end of their working day, and all the activities in between.”

Both the architecture and the interiors of the 65.000 m2 campus are primarilydesigned to ‘connect’: to create a healthy and sustainable architecture of inclusion that supports diversity and stimulates serendipitous encounters among Booking.com employees, visitors, residents and the wide array of people who live, work or visit the Oosterdokseiland in the centre of Amsterdam.

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

The architecture of the Booking.com City Campus
In 2015, Booking.com, together with BPD (Bouwfonds Property Development), selected UNStudio to design their new campus in the centre of Amsterdam. From the outset, the goal for the buildings was to create a healthy community; to bring employees together and to attract new talent from across the globe.

Booking.com was keen for their headquarters to be a reflection of their leading position in the tech world and therefore considered the building to be an important tool in attracting and retaining top young talent from the industry. This goal served as the starting point for the design.During the research phase, visits were made to other successful tech company buildings. However, Booking.com wanted their building to provide a truly unparalleled experience for their employees, so a completely new, out-of-the-box and unique conceptwas required.

Marnix Mali, Director of Real Estate and Workspace Services, Booking.com: “From the very beginning, our aim was to create an inclusive and sustainable space, where our colleagues from all over the world would feel inspired to do their best work, and all under one roof. UNStudio completely understood our vision and played an integral role in transforming our dream for the Campus into a reality.” 

Ben van Berkel: “While the individual interior spaces enjoy a truly international flavour that reflects Booking.com’s core business, we wanted the overall concept for the building to serve as a reflection of Amsterdam – its location and theDutch travel company’s homebase since its inception. The architecture therefore combines the robust qualities and the industrial history of the harbour, with glazed detailing that reduces the overall immenseness of the building and gently reflects the glistening of the water and sky. The organisation of the interior meanwhile,is designed to charcterise the vibrancy of Amsterdam’slively central neigbourhoods.”The urban organisation of the building creates an assembly of volumes that weave into each other along the areas where the internal special amenity programme is positioned. This weaving gesture,in turn, creates the opportunity for interior and exterior balconies, alongside double height spaces within the social areas. 

Creating a work environment that is socially, physically and mentally healthy for Booking.com’s employees was also a key aim of the design from the outset. 

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

Throughout the building, the architecture nudges employees to move by fostering engaging environments and by encouraging physical movement by use of stairs, bridges and galleries across all levels, including the rooftop. Even the emergency staircases become part of this concept, as untypically these are glazed along the atrium side, which not only encourages daily use, but also offers light views from the stairs and visibility from the other spaces in the building.

Under floor air distribution is used to provide fresh air in close proximity to the users, while radiant ceilings allow for very comfortable heating and cooling. Special attention has also been given to the acoustics in both the office spaces and the atria, while alongside the generous daylight throughout the building, high-quality artificial light with very low glare enhances visual comfort.

The new campus is also state-of-the-art in terms of all sustainable solutions and achieved a BREEAM Excellent design certificate. In addition, a connected building management system is incorporated to enable a frictionless space for all employees and operations staff alike.

The overall design of the campus reflects the functional, transparent and connected way of working at Booking.com and creates an integrated, flexible urban campus that reflects how we will work, live and connect in the future.

[image caption] The architecture of the new City Campus was designed from the inside out and is based on the concept of a lively urban neighbourhood. Interior voids create public squares surrounded by a variety of amenities, cafés and restaurants, which together form the social nodes of the campus.

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

A collaborative approach to interior design
While UNStudio designed the urban approach and architecture for the campus, including the continuous spatial experience of the building, Lead Interior Architect, HofmanDujardin designed the interior masterplan and was responsible for the collaboration and supervision of the interior design. 

This includes a variety of amenities in the form of 28 micro holiday destination breakout spaces. These communal areasare spread throughout the campus for use by the employees and are unique destination-themed spaces, which include service points, restaurants, and breakout spaces with pantries. 

The flexible and generous design of the work floors alsomade it possible to create numerous different working and meeting spaces. The varietyof these meeting spaces and amenities gives the employees freedom of choice to ‘design their day’ for a healthy and productive work life.

photo_credit Hufton+Crow
Hufton+Crow

Team:
Architecture: UNStudio
Lead Interior Architect: HofmanDujardin
Interior Area Designers: CBRE Design Collective, HofmanDujardin, i29 interior architects, Linehouse, Studio Modijefsky, UNStudio
Interior Layer Designers: Mijksenaar, MOSS, Powerplant, Scholten &Baijings, Studio Rublek
Photography: Hufton+Crow 

UNStudio team: 
Architecture: 
Ben van Berkel with Arjan Dingsté, Marianthi Tatari, Marc Hoppermann, Misja van Veen, Juergen Heinzel, Ariane Stracke, René Toet and Albert Gnodde, Albert Laarman, Anna Garazdowska, ArditCurraj, Ayax Abreu, Bruno Peris, Clare Porter, Cristina Bolis, Ergin Birinci, Georgios Siokas, Guilherme Miranda, Ivo van Capelleveen, Izak Kljakovic, Jolien Bruin, Juan Luis Mayen Moran, Ka Shin Liu, Luke Tan, Mahmoud Meligy, Mark Maas, Martin Zangerl,Maya Christodoulaki, Menida Avram, Mitchel Verkuijlen, Olivier Yebra,  Pieter Doets, Robbie Neijzen, RyszardRychlicki, Alex Tahinos, ArgyriosDelithanasis, Bart Bonenkamp, Gary Polk, Ke Quan, Kyle Tousant, Mahmoud Meligy, Ryan Henriksen, Xinyu Wang, Yan Ma, Derrick Diporedjo, Gys le Roux, Jahan Tahamtan, Lu Ding

Model team: Patrik Noome

Interior fit-out - auditorium, bike entranceand parking, open-air Campus (balconies and rooftop): Ben van Berkel withArjan Dingsté, Marianthi Tatari, Ariane Stracke and Antoine van Erp, Cristina Bolis, Yiming Zhang, Mitchel Verkuijlen, Lachlan Million, Lieneke van Hoek

Advisors to UNStudio:
DDand TD Stages:
a.g LICHT: Lighting Design Consultant
Aronsohn: Structural Engineer
B+M: BIM Manager
DPA: Building Physics, Acoustic and Fire Life Safety Consultant
IBS: Façade Consultant
IGG: Cost and Quantity Surveying
Techniplan: MEP and Vertical Transportation Consultant

TD and CD Stages:
ICO: MEP Contractor (“InstallatieCombinatie ODE”)          
Kone: Vertical Transportation Contractor
Manntech: Façade access Contractor
Scheldebouw: Façade Contractor
Sorba: Architectural cladding Contractor
Zublin Nederland: Contractor

Interior fit-out:
Enbiun: F&B Consultant
Heuvelman Sound & Vision: AV Consultant
Rhdhv: Acoustic Consultant
Moss: Green Specialist
Studio Rublek: Lighting Design

Booking.com HQ Campus - Connector Spaces floor 6/7/8

STUDIO MODIJEFSKY Designers として

At 65,000m² the Booking.com Campus in the heart of Amsterdam is one of the largest urban projects in Western Europe. It’s situated on the tip of Oosterdokseiland, a small island nestled between Central Station and the river IJ. The building was designed by UNStudio, with HofmanDujardin as lead interior architect. To match the client’s ambition for an inclusive and diverse environment, HofmanDujardin embarked on a collaborative approach, in which they developed the masterplan for the interior and invited other designers to fill in individual areas. Studio Modijefsky was commissioned to carry out two projects, including the Connectors, three areas that double as meeting room and spaces to unwind on 
the 6th, 7th and 8th floors.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

The Connectors positioned on the southeast edges of the building are bright spaces with direct sunlight and expansive views over East Amsterdam. Their dual function reflects the fact that an office is no longer just a place to work, it is somewhere to be at your best. What might have been plain meeting rooms close to staircases have been transformed by Studio Modijefsky into dynamic spaces that challenge employees to break out of their routines: to reboot by switching off their minds and moving their bodies instead. But these aren’t gyms: fun is the goal here. By filling the Connectors with unusual but enticing tools for movement, play and interaction, employees are just a hop, skip and a jump from a positive and physical mindstate. As with every area in the campus, each Connector is named after a different travel destination, which has been recreated with a haptic texture palette and clean lines.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

In addition to the interior design, Studio Modijefsky was asked to curate the styling for the Connectors.Each Connector has objets trouvés sprinkled throughout. These are both aesthetic and functional inpurpose, inspiring employees with beauty and tactility to either simply admire or play with.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

6th floor Connector: Tuscany

Picture Tuscany, and images come to mind of golden fields marked by tall green cypress trees, rolling hills dotted with bales of hay and picturesque villages filled with terracotta houses. This iconic landscape is recreated in the 6th floor connector along a curved line outlined by parquet flooring.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Walls in both parts of the Connector are finished with warm earthy colours and layered textures that mimic the region’s sloping hills. Bricks made from construction waste material and recycled felt panels are also used in the meeting area, where deeper-coloured terracotta shades are used on the floor and wall claddings. Foil in the windows blends in with the surrounding colours and obscure the view of the play area, giving the meeting room a more intimate character and enabling the Connector to fulfil both its functions simultaneously.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

The tools for play include geometric seating elements that can be interpreted however you want as you stand, stretch, roll, balance, or lay upside down on them. The shape of the playground area furniture returns in the meeting room, where half circle units join to form the big round meeting table. Further tests of your balance await on a slack line and custom-designed balancing tools that stimulate the imagination and promote creative movement.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

If you’re feeling more playful there are rings to throw, and seating elements resembling bales of hay to sit jump or lie on. A further Tuscan touch is present in the vertical dark green poles, inspired by cypress trees, which grow from the floor until the ceiling and you can climb, hang on and jump between.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

7th floor Connector: Cape Town

Taking the staircase up one floor transports you from tranquil Tuscany to buzzing Cape Town. This urban playground is the most physical of the three Connectors, with a punch bag and a bouldering wall looking right over Amsterdam and the water surrounding the building. 

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

This Connector is a colourful urban landscape of geometric apartment blocks, concrete playgrounds, painted facades and bright city lights. Just as in Amsterdam, water is never far away in Cape Town and the energy of the city pulses everywhere you look. Employees can let their energy loose on a bouldering wall, benches for pull ups and a gymnastic structure made out of a grid of bars that they can climb and 
play in, do pull ups or hang upside down. 

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Peach rubber flooring with dark blue and red accents forms a canvas for the bright yellow gymnastic structures and purple blocks. Recycled blue marine felt, sustainable wooden waste panels. Thick structural-plywood walls with colourful grips and the gymnastic bars on one side, and a giant checkers board integrated into the wall on the other side of the space, awaken the senses for play and amusement. Ping-pong and football tables pop up in the middle of the space, while the deep blue palette is extended into the meeting room. Here orthogonal modules compose the meeting table, while the wooden waste panels turn into steps, which serve as a platform for anything from informal conversations between colleagues to company presentations. Pin boards, screens and toolboxes are seamlessly integrated in the design to support creativity.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

8th floor Connector: Dead Sea
The third and final Connector designed by Studio Modijefsky captures the unique feeling of floating in the Dead Sea while drinking in its dreamy landscape. The focus here is letting go and transcending to a meditative state while putting your body to work.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Calm and comfort emanate throughout thanks to pastel colours, graceful round shapes and linear patterns, with an undercurrent of playfulness represented by skippy balls. White lines make abstract water ripples on the floor simulating a circular wave emanating from the sea surface. Soft rugs and rubber flooring recur throughout the interior.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

While the Dead Sea Connector might look less physically demanding than Cape Town, it challenges your body to move in new ways. There’s an aerial hoop (which is not as easy as it looks to master) and a series of rings, poles and gymnastic devices that inspire employees to find a new way to unwind or try some more advanced exercises. For those seeking to clear their mind, this bright and elevating area
offers space for contemplation and relaxation.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

The flooring is paired with recycled felt panels and anthracite bricks made from waste materials. Together they form a palette of soft-hued colours laid out linearly on the walls. Large curved smooth shapes mould steps as seating that connect the playground with the meeting room. A sense of calm reigns here as well, with a high degree tactility area including a sculpted oval table.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Team:

Design Connectors: Studio Modijefsky; Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Nancy Katri, Agnese Pellino, Martyna Nicolson, Christel Willers

Architect: UNStudio

Lead Interior Architect: HofmanDujardin

Interior Area designers: CBRE Design, HofmanDujardin, i29 interior architects, Linehouse Design, UNStudio, Studio Modijefsky

Interior Layer Designers: Mijksenaar, MOSS, Powerplant, Scholten & Baijings, Studio Rublek

Client: Booking.com

Photography: Maarten Willemstein 

Caption
Caption
Caption
プロジェクトクレジット
建築家
i29
Interior Area Designers
Interior Area Designers
Lead Interior Architect
Interior Area Designers
Products Behind Projects
Product Spotlight
ニュース