Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
Julien Lanoo

Herzog & de Meuron baseert SIP Main Campus op het concept van een binnenplaatswoning

23 feb. 2024  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin

Het internationale architectuurbureau Herzog & de Meuron heeft de SIP Main Campus opgeleverd, een grootschalig innovatiecomplex aan de noordwestelijke rand van Allschwil in Zwitserland. Het constructieve concept van het gebouw maakt verschillende toepassingen mogelijk door het reduceren van interne scheidingen en verticale ondersteuningen waar mogelijk. De flexibele aard van de constructie in combinatie met het gebruik van duurzame bouwmaterialen verlengt de potentiële levensduur van het gebouw. De grote binnenplaats biedt ruimte voor recreatieve activiteiten.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

Het SIP (Zwitserland Innovatiepark) Main Campus maakt deel uit van BaseLink, een ecosysteem van bedrijven, start-ups, universiteiten en stichtingen die werkzaam zijn in biowetenschappen en biotechnologie. Het grenst aan sportfaciliteiten, een recreatiegebied en een woonwijk. Het gebouw is ontworpen als een thuis voor zowel start-ups en scale-ups als gevestigde bedrijven. "Gebaseerd op het concept van een 'courtyard house', biedt de SIP Main Campus ongeveer 50.000 vierkante meter [538.196 vierkante voet] bruikbaar vloeroppervlak voor 2500 - 3000 werknemers en is daarmee het grootste gebouw op het terrein," zegt Herzog & de Meuron.

photo_credit Herzog & de Meuron
Herzog & de Meuron
photo_credit Herzog & de Meuron
Herzog & de Meuron

De aangelegde binnenplaats is toegankelijk via een paar doorgangen van twee verdiepingen die het gebouw op straatniveau doorsnijden. De binnenplaats is een van de vele groene ruimtes op het terrein van BaseLink en draagt bij aan het plaatselijke microklimaat en de biodiversiteit. De bomen en het struikgewas zorgen voor schaduwrijke plekken, terwijl klimplanten het landschap naar boven uitbreiden. Grindvlakten, rotsen en kwelputten verwijzen naar het oorspronkelijke rivierbeddinglandschap in de regio.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

"Vanaf de binnenplaats wordt het gebouw ontsloten via vier royaal vormgegeven wenteltrappen in de hoeken, waardoor er maximaal acht verschillende hoofdgebruikers per verdieping mogelijk zijn," aldus Herzog & de Meuron. Deze vier open trappen verbinden de omliggende balkons van de binnenplaats en vormen sculpturale focuspunten. De kunstenaar Renée Levi uit Basel ontwikkelde een artistiek concept voor de trappen. "Een vlechtwerk van vloeiende lijnen van wit pleisterwerk geeft een specifiek karakter aan elk van de vier hoektrappen," zegt de studio. "De grote gebaren van de lijnen begeleiden en anticiperen zowel op de beweging van de medewerkers tussen de verdiepingen."

photo_credit Herzog & de Meuron
Herzog & de Meuron
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

De gevel van de SIP Main Campus wordt gedefinieerd door "een diepe, rastervormige structuur van ter plaatse gestort beton, die verticale belastingen absorbeert en dient als ondersteuning tegen wind en mogelijke aardbevingen", aldus Herzog & de Meuron. Dit maakt het op zijn beurt mogelijk om het aantal en de omvang van de structurele elementen aan de binnenkant van het gebouw te verminderen, waardoor er een grotere flexibiliteit ontstaat met betrekking tot de schaal en het gebruik. De verticale elementen van het raster hebben een bescheiden helling. "Deze lichte afwijking geeft gewicht aan de horizontalen en integreert de afmetingen van het gebouw op een menselijke schaal," aldus de studio.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

Loggia's aan de binnengevel kijken uit op de binnenplaats en bieden zo de gelegenheid voor ontmoetingen en gesprekken of een moment om te vertoeven. Ze bieden ook bescherming tegen de zon (samen met luifels), toegang tot het gebouw en dienen als brandtrappen. Deze buitenruimtes zorgen voor passieve koeling door de gevels in de schaduw te zetten - dit wordt aangevuld met energie-efficiënte verwarmings- en koelplafondpanelen. De BaseLink site maakt gebruik van geothermische energie.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

Op de begane grond van de SIP Main Campus bevinden zich bedrijven, restaurants en een auditorium met 300 zitplaatsen. Op elk van de vijf verdiepingen bieden de plattegronden, het draagrooster en de kamerhoogten plaats aan laboratoria en kantoorruimtes. In het auditorium heeft Renée Levi een op maat gemaakt wollen wandtapijt gemaakt. De levendige kleurspatten van het wandtapijt, getiteld "Nina", vormen een aanvulling op de relatieve monochrome eenvoud van de kunstwerken in de trappenhuizen.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Basel Area Business and Innovation
Basel Area Business and Innovation
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

Landschapsarchitectuur: Stauffer Rösch AG / Vogt Landschaftsarchitekten AG.