Studio NO_ A landscape amidst climate change

Studio NO_ A landscape amidst climate change

Architect
NO Architects Designers and Social Artists
Location
Kerala, India | View Map
Project Year
2021
Category
Urban Green Spaces
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsFenesta
Electrical conduitsFinolex
Toilet fixturesJaquar - Sanitaryware
CP fittingsKohler
TilesNITCO Tiles
Sprinkler systemRain Bird Corporation

Product Spec Sheet
Windows
by Fenesta
Electrical conduits
by Finolex
Toilet fixtures
CP fittings
by Kohler
Tiles
Sprinkler system

A tropical landscape amidst climate change

NO Architects Designers and Social Artists as Architects/Landscape Architects

INTRODUCTION
Studio NO is a decade long experiment into sustainable landscape design; in the tropics, amidst climate change. The process started out in 2011, by developing a dilapidated parcel of land in the heart of Kollam city, in the southern province of Kerala, India. 

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

CONTEXT
It was an urbanised site that had been used as an industrial dump yard. The site had an 80 year old building, which was almost in ruins, when the architects  took up the project. The land had oil spills, due to storage of fuel from the adjoining gasoline retailer, construction waste piled up from previous alterations, and spill over from barrels of bitumen stored at the site for layingthe abutting national highway. The first step was the rehabilitation of the land, removing the toxic substances and mitigating the ecological damage. Simultaneously the building was restored to its original architecture, and converted into a design studio.

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

ADAPTIVE REUSE
The remains of the existing building had undergone an intense restoration process to reinvent its original architecture. It was a careful intervention that removed haphazard developments from previous occupancies. Wooden purlins, roof tiles, windows, doors and ceiling planks were collected from demolition yards and carefully repurposed for the project.Terracotta floor tiles were used to provide breathability to the old structure.

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

PLANTING DESIGN
The next step was to create an ever-evolving landscape which could survive the torrential rains and the harsh sunlight of the tropics. They started out by creating a tropical lush greenery, following the works of Geoffrey Bawa. ‘The new wave’ planting movement by Piet Oudolf, which is a combination of wispy grasses and herbaceous perennials, that defines the structure and form of the landscape beyond the use of colours, has been a great inspiration for the explorations. They have created a perennial tropical garden with different compositions of plants that explore the contrast of forms and textures.This experiment also extended to the diversity of colours in foliage,and the addition of  occasional blooms.It is a new interpretation of tropical landscape design.

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

The site had two existing mango trees, which were conserved, while fast growing trees and flowering shrubs were added. They experimented with different combinations of groundcover to work on the marshy and  sun lit areas of the land. Biodiversity was a core aspect of the landscape design, which made them think beyond the use of fail-safe species.To use native plants alone was also not feasible, in this era of climate change. They used combinations of remarkable and long-lasting plants that are potential landscape material, along with the native flora, which could thrive easily on the degraded land.It demanded years of research, with some spectacular failures in between, to reach somewhere near to the optimum planting that we see today.

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

ECOSYSTEMS AND HABITATS
The research was also into development ofdiverse eco systems that create a refuge for butterflies, birds and small mammals, in the middle of the city. Living water bodies with clear water, where the fish and other aquatic fauna live in their natural habitat, without complex systems of filtration is also part of this experiment. 

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

USABLE LANDSCAPE
The design also aims to create a liveable landscape as part of the design studio, that canbe used by the people, making it as relevant as the built spaces, from the user perspective. The outdoor dining area,the floating deck and carefully placed seaters along the connecting pathways adds functionality to the green spaces. Carefully curated earthenware and Land art adds  human scale and a subliminal aesthetics to the landscape.

photo_credit Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan
Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

IMPACT OF THE FLOODS
A sequence of devastating floods since 2018, as a consequence of global warming and degradation of the Western Ghats has tested the resilience and adaptability of this plantscape. This landscape has even survived an oil spillage from the gasoline retail facility, during the floods, though it resulted in devastating consequences and a painstaking effort for its revival. This resilient landscape stands as a proof of the rejuvenating capacity of nature beyond the massive scale of human destruction.

 

Architects : NO Architects Designers and Social Artists.

Team: Harikrishnan Sasidharan, Neenu Elizabeth, Akhil Gopi, Sameer Ali, Rose Antony, Ankur Bardhan, Robin Joseph, Akhila Menon, Babin Babu, Rajeev.R, Mahalakshmi.S, Anto Joseph, Mayuresh Muley, Jasmin Khatun, Sonali Nath, Jude Antony, Aagam Mundhava, Dravid.D

Landscape Architects: Neenu Elizabeth, NO Architects Designers and Social Artists

Photography: Lal.T.D, Redz Photography/ Harikrishnan Sasidharan

Structural Consultant : Abhilash Rajan

MEP Engineering : Varun Baby, Educe Engineering Consultants.

Contractor : Suresh Palayan.

Location : Kerala, India

Building Area: 119 SqM/1280SqFt

Landscape Area: 1014 SqM/10909SqFt

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More