Bubble Studios

Bubble Studios

Architect
Ramiro Zubeldia Architect
Location
Buenos Aires, Argentina | View Map
Project Year
2015
Category
Art Galleries
Ramiro Zubeldia, Gaby Herbstein

Bubble Studios

Ramiro Zubeldia Architect as Architects

Bubble Studios is a space created by the renowned Argentine photographer Gaby Herbstein and designed by the architect Ramiro Zubeldía, who envisioned from the very beginning a place where all artistic ideas could blend together. Bubble has been a scene for the creation of several audiovisual productions and corporate events which have imbued the place with a new meaning. It also works as a creative factory, a residence for innovative companies related not only to the art world, but also to fashion, advertising and the avant-garde scene.


Description of the place


Bubble Studios was established on a block of three preexisting buildings: an old, idle perfume factory, a warehouse and an auto repair shop. The project maintained an industrial language and preserved the dimensions of the neighborhood, while breaking ground with a dialectic between belonging and innovation that sought a positive transformation of the area. Occupying four lots of land, this building with double frontage and an exit on both streets displays an atypical size in the neighborhood, the covered surface being of nearly 5000 sqm.


The photography studios (on CuchaCucha Street) and the bureaus (on Repetto Street), together with the flexibility provided by its many authorized uses, make Bubble Studios unique. Today it works as Gaby Herbstein's photography studio, with its production offices, and also as a permanent space reserved for architect Ramiro Zubeldia, for production companies such as Storm and Rocket to the Moon and Candy Media, and for the agency Blum! The ground levelhosts theStudio 01. With dimensions of 17 x 14 x 10m (width x length x height), the venue can accommodate corporate events with a capacity for 1,500 people. In addition, itcontains all complementary facilities necessary for the photography studio, such as hair and makeup facilities, dressing rooms, a bar, a dining room and a lounge. Its most outstanding attribute is the pool, with a dry area that allows taking underwater photographs with no need to plunge in. Assembling the two main functional areas, an inner courtyard unfolds in the center of the building. A space conceived for recreation and relaxation, the courtyard is certainly the meeting point of all different areas, while letting the building breathe and take in natural light. On this area there is a dining room with its own separate kitchen, a few offices and a new stairway that leads to the lower level, which, although at first employed as an art gallery, today is used as a disco, as an exhibition room and as an auditorium, allowing for a wide array of uses. The second level is destined to the Studio 02, which is 9 x 20 x 10 meters large (width x length x height). The studio includes hair and makeup facilities, dressing rooms, a dining room, a lounge and a kitchen. One special feature of this studio is the convertible roof, which allows taking pictures both with natural and artificial light sources.


Over the second floor, the terrace Terraza 01works as an open-air photography studio. It also functions as an extension of the office’s sector and as an access to the terrace Terraza 02, which in turn is used for outdoor events. Terraza 02 is bordered with a 20-meter long bar, which enfolds a courtyard, and is equipped with a kitchen and separate toilets. Its sharp, open view of the city makes this spot truly unique. Materials The project offers a palette of uniform materials which maintain and enhance the industrial character of the former buildings, the prevailing ones being fair-faced concrete, polished cement, painted exposed brick and iron. All materials have a rustic, resistant finish, with low-cost maintenance and a neutral appearance that make it a perfect place to undertake diverse programmatical activities without aesthetic conditionings. Website

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More