New Planetarium & Observatory, France
Jad Sylla

Snøhetta completes new planetarium and observatory in France

Snøhetta como Arquitectos

The planetarium and observatory named Orionis is a new cultural destination in the city of Douai in northern France, inspired by the elliptical and continuous movement of the stars.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Situated on a remarkable site, between the adjacent Scarpe river, the archaeological museum Arkéos and a nearby residential complex, the project aims to harmoniously connect these elements and create an accessible and inspiring space for visitors. Snøhetta’s design is a unified building with curves that wrap around the two domes of the projection room and the observatory.

In close collaboration with CET Ingénierie, Impact Conseil et Ingénierie, Cicanord, Studio Dap and Atelier Silva Landscaping, Snøhetta has been working on the building since late 2019, seeing the project through from concept to construction. Orionis opened to the public on the 13th of May 2023.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Ellipse - a timeless and fluid concept

​“We wanted to propose an extraordinary meeting place and a new destination for the inhabitants of Douai. The architectural and urban concept of our project takes its inspiration from the elliptical movement of the stars. Being continuous, fluid and perpetual are notions that we have reinterpreted in the project, not only in terms of the shape but also in the experience that visitors will have of the planetarium, all senses employed” explains Kjetil Trædal Thorsen, co-founder of Snøhetta. ​
​The concept of continuous movement has inspired the project throughout, defining everything from the reception area, the exhibition spaces, the amphitheater, and the domes of the building. The building is linked by a slightly inclined ramp, visible from the outside through the building’s partly translucent façade.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Integrated into the local environment

​The notion of timelessness is also found in the continuous movement of the Scarpe river and the surrounding landscape that weaves a physical and visual link to the planetarium. It is designed to integrate seamlessly with the Arkéos Museum and shares landscaped areas and parking lots intended to connect these two cultural entities. ​
​The two domes aim to be a visual signal that can be seen from afar while not impacting the local neighborhood. Snøhetta’s goal was to reveal the building’s program and function from the exterior through its shapes.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Linking landscape to its surroundings ​
​The design of the outdoor spaces has two distinct characters; the surrounding landscape and an elliptical interior courtyard. Both help to create a coherent and contextualized cultural destination that takes advantage of the outstanding features of the site while integrating seamlessly with the surrounding landscape.
​The landscape is designed to promote biodiversity and integrates the materials present on the site. The garden has a continuous pathway that connects various outdoor spaces and the building. The path is paved with natural bluestone from Belgium, providing an additional layer of texture and visual expression. Also, plants and trees are strategically placed to integrate the parking spaces and the forecourt.
​The roof is planted with wild grass, creating a natural and organic visual element that is highly visible inside the building. ​
​Once inside the building, the planted and glazed patio is visible from all interior spaces and works as a calm outdoor space, providing a connection to the natural landscape outside.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Users at the heart of the project ​
​The design of the building addresses the needs of the many users maintaining a sense of coherence and continuity with the overall theme of the planetarium.
​The visitor circuit flows smoothly from the entrance, through the gift shop and exhibition space, all the way to the immersive room. Then, the ramp gently brings the audience back down to the ground floor and towards the exit. ​
​Specific areas have dedicated access to ensure that the flows do not intersect, such as the observatory area and offices on the first floor.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Materiality a key element

The planetarium's exterior envelope is inspired by the surrounding region and the materials used in nearby buildings such as the Arkéos Museum and brick houses. The project is composed of three main colors: the evolving wood color of the poplar, the rust color of the steel brise-soleils, and the light gray PVC membrane that covers the dome of the projection room.
​The color of the steel panels in front of the curtain walls on the main façade and wood siding, both inspired by the Arkéos Museum, contribute to a cohesive design that blends with the environment.
​The roof of the lower level near the neighboring parcels is vegetated, adding a natural element that helps integrate the project into the existing site landscape. The screening room dome is covered with a light gray PVC membrane, reducing its visual impact and enhancing the path of the ramp that winds around the façade.

photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla
photo_credit Jad Sylla
Jad Sylla

Sustainability ambitions
​​Sustainability played an important role in the design of the project. The heating for the showroom's floor is supplied by geothermal energy, and it provides heating for the building during the winter and cooling during the summer. Additionally, sensors are installed on multiple openings to allow for intelligent natural ventilation. Finally, the sunshades and the green roof also contribute to a responsible regulation of the building's temperature and rainwater. Locally sourced materials were preferred to limit the carbon footprint and allow for a low environmental impact construction site.

photo_credit Snøhetta ​
Snøhetta ​
photo_credit Snøhetta ​
Snøhetta ​

Team:
​Client: Douasis Agglomeration ​

Architecture and Interior Architecture: Snøhetta ​

Building engineer: CET Ingénierie ​

Environnemental engineer: Impact Conseil et Ingénierie ​

OPC: Cicanord ​

Acoustic engineer: Studio Dap ​

Landscape: Atelier Silva Landscaping and Snøhetta

Photographer: Jad Sylla ​

photo_credit Snøhetta ​
Snøhetta ​
photo_credit Snøhetta ​
Snøhetta ​
Products Behind Projects
Product Spotlight
Noticias
25 best architecture firms in Iran
13 jun. 2024 Noticias
Los 25 mejores estudios de arquitectura de Irán

Irán es un país árido y accidentado del suroeste de Asia, hogar de una cultura... Más

Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan
12 jun. 2024 Noticias
Pelli Clarke & Partners completes Salesforce Tower Chicago as part of riverfront master plan

Pelli Clarke & Partners ha terminado la Salesforce Tower Chicago, una torre de oficinas con cert... Más

Official opening of the Serpentine Pavilion 2024
12 jun. 2024 Noticias
Serpentine Pavilion 2024 officially opens

El nuevo Serpentine Pavilion se inauguró oficialmente el 7 de junio en Londres. Esta 23ª... Más

Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site
10 jun. 2024 Noticias
Teğet designs visitor center for Neolithic Çatalhöyük archeological site

La empresa de Estambul Teğet Architecture ha diseñado un centro de visitantes para Çat... Más

Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression
12 jun. 2024 Noticias
Wonder Bridge by SPF:a: Vital transportation link stands as a symbol of innovation and artistic expression

Situado sobre una transitada autopista en Paso Robles, California, el Puente Maravilla, obra del acl... Más

Key recent projects by MVRDV
11 jun. 2024 Noticias
Key projects by MVRDV

MVRDV es un estudio de arquitectura internacional fundado en 1993 por Winy Maas, Jacob van Rijs y Na... Más