Cosmocité science center in Pont-de-Claix preserves the industrial memory of its location
Nicolas Trouillard

Cosmocité wetenschapscentrum in Pont-de-Claix bewaart het industriële geheugen van zijn locatie

26 okt. 2023  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin By {brand}"

Het Franse architectenbureau Arcane Architectes (gevestigd in Grenoble) en het Canadese architectenbureau Cardin Julien (gevestigd in Montréal) werkten samen aan het ontwerp van Cosmocité, een nieuw wetenschappelijk centrum in Pont-de-Claix (een gemeente van Grenoble-Alpes Métropole). Cosmocité is gebouwd op de locatie van "Les Grand Moulins de Villancourt" - een voormalige watermolen die sinds 1869 het industriële erfgoed van Pont-de-Claix markeert. Cosmocité, gelegen aan de noordelijke ingang van Pont-de-Claix, wordt beschouwd als de "culturele hoeksteen" van de stadsvernieuwing van de gemeente.

photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard

De oude molen kon niet worden hergebruikt en werd in 2019 gesloopt. Om het industriële geheugen van de site te bewaren, creëerden de architecten "een assemblage van volumes die het industriële verleden van de regio, belichaamd door het witte volume, verbindt met de hedendaagse wetenschappelijke focus van de nieuwe instelling, belichaamd door het zwarte volume."

photo_credit ARCANE Architectes and Cardin Julien
ARCANE Architectes and Cardin Julien
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard

Het glanzende, doorschijnende witte volume van Cosmocité weerspiegelt de vorm van de oorspronkelijke molen en herbergt doorgangen, een receptie, diensten, administratie en logistiek. De verticale en horizontale gangen baden in natuurlijk licht en bieden uitzicht op het omringende landschap. Het matte, ondoorzichtige zwarte volume is het middelpunt van de verschillende activiteiten van het wetenschapscentrum en huisvest een planetarium, een meeslepende 3D-ruimte en een permanente tentoonstellingsruimte. Een dakterras kijkt uit over het bekken van Grenoble en de bergen.

Caption
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard

Het ronde planetarium met 80 plaatsen heeft een hellingshoek van 10 graden en is uitgerust met een simulator om sterren te kijken. Het is toegankelijk via een "wachtruimte met zichtaanpassing en een akoestische luchtsluis". De digitale studio CREO uit Montreal creëerde de scenografie van de permanente tentoonstelling in samenwerking met verschillende wetenschappelijke instanties uit de regio. De tentoonstelling is verdeeld over twee verdiepingen en is gecentreerd rond de thema's "aarde" en "kosmos".

photo_credit ARCANE Architectes and Cardin Julien
ARCANE Architectes and Cardin Julien
photo_credit ARCANE Architectes and Cardin Julien
ARCANE Architectes and Cardin Julien
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard

Het bioklimatologische ontwerp van Cosmocité omvat beglazing in de hal en het trappenhuis die zonne-energie benut. Het trappenhuis is zo ontworpen dat bezoekers waar mogelijk worden aangemoedigd om de trap te gebruiken om naar de hogere verdiepingen te gaan. Zeefdrukglas voorkomt oververhitting. De architecten merken op dat het thermisch comfort in de zomer wordt gegarandeerd door "een hitte-inerte cementstructuur, zonwerende structuren aan de westgevel en externe zonwering". De ruimte onder de uitkragende planetariumhal biedt beschutting op warme zomerdagen en grenst aan een eigentijds amfitheater. Het ontwerp bevat openingen die natuurlijke ventilatie mogelijk maken; de luchtkwaliteit van het gebouw wordt geregeld met "een dubbelstromingssysteem, met aangepaste stroomsnelheden en filters".

photo_credit ARCANE Architectes and Cardin Julien
ARCANE Architectes and Cardin Julien
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard
photo_credit Nicolas Trouillard
Nicolas Trouillard

De architecten leggen uit dat "energie-efficiëntie in de eerste plaats gaat over het verminderen van de thermische vereisten van het gebouw". De compacte constructie en de hoogwaardige schil van Cosmocité zorgen ervoor dat dit mogelijk is. Het gebouw wordt verwarmd via een stadsverwarmingssysteem en gekoeld met warmtepompen.