Humanizing the high-rise at Waregem Waterfront
Klaas Verdu

De hoogbouw van Waregem Waterfront vermenselijken

25 okt. 2023  •  Nieuws  •  Door Allie Shiell By {brand}"

Op een site nabij het Regenboogstadion in Waregem-Zuid (België) hebben projectontwikkelaars ION, Alheembouw en De Steenover samen met architectenbureau B2Ai hun krachten gebundeld om een visionair masterplan en een unieke architecturale visie te ontwikkelen waarin kwaliteit, leefbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit voorop staan binnen een concept dat zich kenmerkt door hoogbouw wonen. Tegelijkertijd integreert de ontwikkeling zich in een site die past binnen de open groene zone van de Gaverbeekvallei, het Regenboogstadion, verschillende sportvelden en de Waregem Expo.

photo_credit Klaas Verdu
Klaas Verdu

Het project bestaat uit twee woontorens van 13 verdiepingen, een hotel, een kantoor en een winkelgebouw. De torens zien eruit als geabstraheerde Y-vormige sculpturen met onregelmatige gevels in natuursteen en gekartelde balkons. Naast de torens ligt een afgerond paviljoenachtig gebouw met een hotel en kantoren.

De torens stralen een zekere lichtheid uit, met een onregelmatige gelaagdheid die wordt genuanceerd door een sober materialenpalet van glas, zandkleurige natuursteen en bronskleurig aluminium.

photo_credit Klaas Verdu
Klaas Verdu

Ondertussen stimuleren de gekartelde balkons, elk uniek en met een sculpturale kwaliteit, de dialoog met hun omgeving en externaliseren ze het leven dat zich binnenin ontvouwt. Het gevarieerde gevelbeeld weerspiegelt de diversiteit binnen de torens, die de vorm van gestapelde kavels lijken aan te nemen. Beveiligde glazen borstweringen bieden eindeloze vergezichten terwijl ze af en toe worden onderbroken door stenen muren die beschutting en variatie in het gevelbeeld bieden. In sommige gevallen zijn er balkons met vier seizoenen van vloer tot plafond beglazing voorzien als verlengstuk van de woning gedurende het hele jaar.

photo_credit Klaas Verdu
Klaas Verdu

 

De variatie strekt zich ook uit naar binnen. Zoals de terrassen verschillen, verschillen ook de wooneenheden, die elk een andere ervaring bieden op basis van de oriëntatie, het uitzicht en de indeling van de eenheid. 

De structuren houden ook rekening met toekomstige generaties door hun flexibiliteit - van de alleenstaande bewoner tot het groeiende gezin tot de ouder wordende bewoner, die elk een ander soort flexibiliteit van een gebouw vereisen. De woontorens en het hotel- en kantoorpaviljoen zijn dus aanpasbare structuren. 
Het kantoorgebouw maakt gebruik van een flexibel raster van betonnen paddestoelkolommen die de verdiepingen ondersteunen. Een centrale kern met trappen, liften en vaste voorzieningen strekt zich uit tot de top van het gebouw. De verspringende platforms eromheen kunnen verschillende bestemmingen krijgen, afhankelijk van de behoeften van de gebruikers.

photo_credit Klaas Verdu
Klaas Verdu

De woontorens zijn ook ontworpen als flexibele omhulsels, rationeel gebouwd rond een centrale kern. Op drie vaste dragende assen na, kan een open plattegrond vrij worden ingericht of opgedeeld. Op de onderste verdiepingen wordt de kern omringd door vier eenheden. Hogerop zijn er vijf eenheden en op de bovenste verdiepingen loopt het aantal op tot zes eenheden. Dit resulteert in verschillende woningtypes met één of meer slaapkamers. Binnenruimten kunnen eenvoudig worden gecombineerd om nieuwe indelingen te maken, terwijl de diversiteit aan buitenruimten en perforaties elke eenheid verder differentieert.

photo_credit Klaas Verdu
Klaas Verdu

Verschillende doorgangen en semi-openbare ruimtes ontspringen in en rond de gebouwen van de locatie. Zo is er bijvoorbeeld een spiegelvijver geïnstalleerd tussen het hotel en de torens, die een intrigerend visueel en verfrissend spelelement vormt. De zuidrand van Waregem wordt in feite getransformeerd tot een levendige stedelijke biotoop, waar mens en natuur samen gedijen in een gedeelde ruimte tussen werk, wonen, reizen en vrije tijd.