Casa da Lagoa

Studio Bloco Arquitetura als Architecten

Casa da Lagoa is a weekend residence for a family who lives in the capital and found this nautical condominium a refuge in the middle of nature.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

One of the main guidelines of the project was to create as many openings to the front of the land as possible to allow sunrise and incredible views of Lagoa da Pinguela. As a result, the plan is organized so that the social area faces the front, as the back area is narrower due to the trapezoidal shape of the land. Therefore, the ground floor organizes the social area (kitchen, living room, dining room, barbecue, toilet and patio) and the upper floor organizes the intimate area (suites and private living room).

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

To create privacy for the family, 5 sliding panels were created that make it possible to create open or closed spaces on the ground floor in different situations, whether to have a more intimate moment with family and friends or to control the incidence of the sun.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

Upon entering the residence, we already have a view of the back patio, which follows the measurements of the internal social area. This makes it possible to maximize natural lighting, cross ventilation and greater contact with nature, even from inside the house.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

The main facade received a wooden treatment in the same tones as the wood used internally, which contrasts with the irregular basalt floor and walls and the linings finished in the monolithic Tecnocimento coating. In addition to the durability and ease of maintenance of these materials, their applications reinforce the timeless character of the house's architecture.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

In addition to the rooms that traditionally make up a residence, there was a special request for a wine cellar. The clients are great wine enthusiastics and that is why the environment was born right at the beginning, during the architectural design of the building and required a lot of care. Its semi-buried location, cyclopean concrete wall, masonry made of basalt blocks and Styrofoam, the pipe buried three meters deep to cool the air in the room were some of the strategies used following a specific consultation on passive air conditioning.

photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr
photo_credit Roberta Gewehr
Roberta Gewehr

Casa da Lagoa is an example of the Studio’s complete works. If, on the one hand, the development of the building's architectural design gives shape to the home and defines the relationship between the spaces and the outside, on the other, the interior architecture design solves more specific needs of the family and translates its personality throughout all environments.

Caption
Caption
Product specificatie overzicht

Producten Achter Projecten
Product Spotlight
Nieuws
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
1 mrt. 2024 Nieuws
RAUM voltooit de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een gemeenschappelijk zwembad

Het Franse architectenbureau RAUM architectes heeft de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een... Meer

Archello Houses of the Month - February 2024
1 mrt. 2024 Nieuws
Archello Huizen van de Maand - Februari 2024

Archello heeft zijn Huizen van de Maand voor februari 2024 geselecteerd. Deze lijst toont de 20 mees... Meer

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
1 mrt. 2024 Nieuws
De geprefabriceerde modulaire cabine van Appareil Architecture geeft prioriteit aan eco-verantwoordelijkheid

Appareil Architecture uit Montreal heeft de Micro-Cabine voltooid, een kleinschalige hut die werd on... Meer

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
28 feb. 2024 Nieuws
Bernardo Bader Architekten ontwerpt een eigentijdse kijk op een traditionele hut

Het in Bregenz gevestigde Bernardo Bader Architekten ontwierp Haus Gapfohl als een eenzame houten wo... Meer

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
28 feb. 2024 Nieuws
Gestapelde dozen creëren een zigzaggend binnen-buitenplein in het Nanhu-district, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) heeft Seed Plaza voltooid in... Meer