Shanghai Donggang Chengfu Hotel
Wang Haihua

Shanghai Donggang Chengfu Hotel

Shanghai Light and Shadow Design als Interieurarchitecten

This hotel project on Shanghai Changxing Island lies far from the hustle and bustle of the city. The designer’s intent was to give visitors a first impression of poetic elegance born from an aesthetic of natural simplicity, recalling an atmosphere of the moon at night reflected in clear, calm waters.

Visitors to the area will encounter the charming, rustic atmosphere of intimate countryside lanes lined with an abundance of flowers and leafy trees, as well as alluring beaches offering soft sands and glittering vistas of the open sea beyond.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

The Poetry of Time: Savoring Slowness
The entrance and main hallway of the hotel provide an immediate sense of comfort and tranquility, with a natural materials palette composed of subtle color and texture, creating a clean and simple aesthetic. Large arched French windows allow generous amounts of dappled sunlight to enter the space, giving the hall a warm atmosphere, which is simultaneously bright, peaceful, and welcoming.

Within the flow of light and shadow, the sitting room is composed of a minimal arrangement of furnishings and artworks derived from organic materials including rattan, off-white stone, and unadorned timber. Their inviting color and tactility give the space an appealing ambience in which visitors can enjoy quiet leisure time, whether that be sipping a cup of tea, reading a book, or simply contemplating the view out the window.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

Subtle Movements: A Space for Relaxation
For the hotel’s bedrooms and their ancillary spaces, it was important to instill a deeply peaceful and comforting atmosphere, full of soft textures yet also appealing to the eye. Accordingly, the designers have simplified the spatial elements there, with off-white colors and natural timber providing a shared yet varied visual language. Carefully placed rounded furniture and artworks provide counterpoints to the rectilinear elements of the spaces, and attract the eye. Combined with the slow shift of natural light, they bring a modern sensibility and aesthetic sophistication.

Surrounded by soft, warm light and wall tones reminiscent of Mediterranean interiors, guests are ensconced in an atmosphere of stylish tranquility. Beds have been provided with the highest quality mattresses and sheets, allowing guests to enjoy the best possible nights’ sleep.

The designers’ approach to these bedroom spaces pays particular attention to accents and details, unified within the overall aesthetic. Visitors will find a delicate timber table in a corner equipped with a custom tea set and book, providing a quiet place to read under an exquisite Chinese ink painting while sipping tea.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

The philosophy of Wabi-sabi style permeates the overall design of the bedrooms, through the application of a minimal aesthetic for furniture and decoration, natural materials, and plain earth-tone colors. Through the skillful combination of these simple elements, an atmosphere of coherent balance is achieved, allowing guests to find a sense of inner calm: a peaceful respite from their busy lives in the city.

A well-designed bedroom can be a comfortable place to relax, whether it be during the day or night. Hotel guests here can relax on the soft beds, enjoying the scenery outside the windows, or sip a cup of fragrant tea while sitting by the coffee table – every individual can find their own way to quietly enjoy the many opportunities offered by the space.

The designers have also created a whimsical version of a bunk bed, allowing for both independent play and rest, as well as an ideal space for parents to spend time with their children. Here, the overall style retains the simplicity of the other rooms while adding an element of lively playfulness, appropriate to a space intended for younger guests.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

Recalling the Sea: Poetic Ambience
The restaurant area of the hotel continues the Mediterranean-infused style of the other spaces, while combining it with added Chinese elements, such as the raw simplicity of the wooden chairs and tables, creating an intriguing and seamless fusion of Eastern and Western sensibilities.

The interior layout here has been carefully designed for comfort, while providing an aesthetically balanced and composed atmosphere. Comfortable seating and tables are placed within a warm, softly lit environment, providing a pleasant dining experience for every guest.

Visitors can enjoy the unique combination of Mediterranean and Chinese cuisine served here: fresh seafood, fruits, and vegetables, skillfully prepared by expert chefs, will satisfy the most discerning taste buds. Whether having a family dinner or enjoying a meal with friends, guests will experience an unforgettable dining experience.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

The designers have placed an eye-catching bubble-like enclosure on the hotel terrace, offering a unique opportunity to dine while enjoying the fresh island air. Guests stepping onto the terrace will encounter a hand-painted wall mural, lending the space a lively artistic expression of nature and an atmosphere of creative imagination.

For the entirety of the design process, a focus was put on combining comfort with beauty - so no matter what time of day it is, whether guests are waking to the morning sun or gazing up at the stars at night, they can take a leisurely cup of tea on the terrace, or relax and socialize with family and friends.

One of the highlights of the hotel is the Children’s Area, a place full of playful warmth and fantasy. The playground on the second and third floors takes the theme of swimming under the sea, and invites children into a colorful, marine-inspired world. Blue and white bubble-balls, wave-like decorations, exquisite giant shells, starfish, seaweed murals and other elements bring the space to life, giving children the feeling of a mysterious ocean world. Here, their imaginations can run free while playing, riding ocean-themed slides, and learning about the marine environment.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

The starry sky-themed fourth floor brings a striking futuristic aesthetic that is sure to excite children of all ages. A collection of astronomy-related devices and ornaments invite visitors into a world of exploration and mystery, as if entering a portal into the wider universe. Looking up, children can see a simulacrum of the night sky, while a number of high-powered telescopes offer them the unforgettable experience of seeing the real thing.

Overall, the Children’s Area fuses together a variety of functions and activities for children and their parents as well, allowing for different kinds of educative, constructive fun at all times of the day and evening.

The designers’ core intention was to create a place where guests looking for a break from their busy lives are able to rest and relax in an easy atmosphere of aesthetic elegance. By applying soulful intent to the functional requirements of the hotel, they have successfully combined comfort, practicality, and visual beauty.  

Achieved through the use of simple, minimal shapes and textures imbued with natural light and arranged to bring out their best inherent qualities, a calm and sophisticated ambience resonates throughout each space of the hotel. Raw timber and rattan, off-white and autumnal colors, and other natural elements have been composed within a contemporary design concept to create a place of relaxed refinement, creating a memorable vacation environment for every guest who experiences it.

photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua
photo_credit Wang Haihua
Wang Haihua

Team:
Client: Shanghai Yongchenghang Real Estate Co., Ltd
Interior design: Shanghai Light and Shadow Design
Principle designer: Rui Ying
Soft decoration design: Shanghai Light and Shadow Design
Soft decoration principle designer: Rui Ying
Photographer: Wang Haihua
Videographer: Nanjing Heiyaoshi Culture Media Co., Ltd

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product specificatie overzicht

Producten Achter Projecten
Product Spotlight
Nieuws
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
1 mrt. 2024 Nieuws
RAUM voltooit de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een gemeenschappelijk zwembad

Het Franse architectenbureau RAUM architectes heeft de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een... Meer

Archello Houses of the Month - February 2024
1 mrt. 2024 Nieuws
Archello Huizen van de Maand - Februari 2024

Archello heeft zijn Huizen van de Maand voor februari 2024 geselecteerd. Deze lijst toont de 20 mees... Meer

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
1 mrt. 2024 Nieuws
De geprefabriceerde modulaire cabine van Appareil Architecture geeft prioriteit aan eco-verantwoordelijkheid

Appareil Architecture uit Montreal heeft de Micro-Cabine voltooid, een kleinschalige hut die werd on... Meer

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
28 feb. 2024 Nieuws
Bernardo Bader Architekten ontwerpt een eigentijdse kijk op een traditionele hut

Het in Bregenz gevestigde Bernardo Bader Architekten ontwierp Haus Gapfohl als een eenzame houten wo... Meer

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
28 feb. 2024 Nieuws
Gestapelde dozen creëren een zigzaggend binnen-buitenplein in het Nanhu-district, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) heeft Seed Plaza voltooid in... Meer