Aluminium windows

An overview of projects, products and exclusive articles about aluminium windows

Product • By DECO AustraliaDecoWood

DecoWood

DecoWood is a textured woodgrain finish for a wide scope of aluminium applications. The two-step photo imaging process ensures absolute photographic precision, which creates an environment of warmth and style. The finish is quick and easy to install and can be customized with colours and textures. The natural beauty of timber is combined with the ease and durability of aluminium to create a product that is extremely versatile. DecoWood is an alternative to timber building products and can be applied to any aluminium extrusion, including the Deco architectural product range: DecoDeck, DecoClad, DecoSlat and DecoBatten. There are 31 standard DecoWood wood grains in the Deco colour series, and there are more than 150 finishes available. ... More

Project • By heroalSecondary Schools

Fritz-Henssler-Berufskolleg

System solutions by heroal for historic school building in Dortmund After a construction phase of two and a half years, the history-charged Fritz-Henßler-Berufskolleg, a vocational training institution in the city centre of Dortmund, has been extensively refurbished and enlarged by two additional buildings. The result is a complex of school buildings satisfying all demands on a modern and future-orientated learning environment. From an architectural perspective, an exciting dialogue between old and new unfolds both inside and outside. Different system solutions by heroal give distinction to the new outer appearance of this group of buildings, while at the same time providing core features, such as thermal insulation. Numerous nationa... More

Project • By heroalOffices

Kotelna Park II office building

System solutions by heroal used for office complex in Prague One of the most dynamic, vibrant business districts of the booming city of Prague currently evolves in the city’s district 5. Architectural highlight: Even the most state-of-the-art office buildings are carefully integrated into the existing surroundings. For example, the office building Kotelna Park II, designed by the award-winning architects Chapman Taylor, successfully takes up the design of its sister complex Kotelna Park I completed in 2019 and built as a further re-development of the traditional Waltrovka Factory. One of heroal’s customers, the Czech company RETRE, s.r.o., saw to the implementation of the building plans.   Office building with convenient... More

Project • By diederendirrixHousing

Onyx

The Onyx residential tower is a part of the transformation of the Emmasingel quadrant in the centre of Eindhoven. diederendirrix was involved in a number of the architectural projects on the site. Besides the new Onyx residential tower development, the transformation of the urban environment also included the repurposing of the Philips Lighting premises and the newly-constructed Gaagle building. The Onyx Residential Tower is 84 metres high and has a total floor area of 13,000 m2. The building has 22 storeys with 135 apartments and a luxury penthouse on the 23rd floor. Each storey consists of 6 apartments of approximately 70 m2. These have an easterly or westerly orientation, ensuring pleasant sunlight and beautiful views. The plinth of the... More

Project • By LOKE ArchitectsPrivate Houses

Cedar House

Cedar House is an addition to a weatherboard Edwardian which embraces the sun and outdoors. The owners and their children had outgrown their home and an existing 1980s addition had become dated and dysfunctional. To correct these issues while making the most of the long, unusually-shaped block with dual street access, we removed the existing extension and created a two-storey addition opening onto a pool and outdoor space. Bedrooms, a separate lounge and a renovated bathroom are housed in the original home, while a new kitchen, pantry and living area are tucked under the original roofline. A new dining area, laundry and powder room unfurl off the original home, wrapping around the pool and deck and connecting the home to a rear garage to r... More

Project • By MADAMApartments

Henri

The 2 duplex apartments were connected in such a way that there are no common areas. Through the carport you enter directly into the first duplex. The living spaces open onto a city garden. The sleeping area is situated on the on the first floor (garden side).   The door on the street gives direct access to the second duplex. The sleeping area is located on the first floor (street side). The open-plan living space with terrace cover the entire 2nd floor. The circulationmakes a void trough de building so that the light enters into the darkest part of the home and interesting see-throughare created.   Material Used: 1. Brick facade / Plaster 2. Aluminium windows 3. Concrete 4. Woodfloors 5. Pu Floors More

Project • By Andrew Child ArchitecturePrivate Houses

Void House

On a tight budget, the owners were able to transform their home for themselves and their adult children by underpinning a thorough refurbishment with some strategic alterations and a tiny side extension.   A key move was to remove an upper level bedroom to create a double height dining space below. This new focal point for the home has created drama amongst the relatively modest ceiling heights of the the old addition and also opened the living areas to the sky and the trees of the rear yard and surrounding properties. New windows and other metal elements were inserted into the building fabric of the existing rear addition to enliven the spaces. As with the building, as much of the existing was retained as possible when considering t... More

Project • By Vudafieri Saverino PartnersRestaurants

Latteria

Milan’s tradition arrives in London. Vudafieri-Saverino Partners designed the Italian cafe “Latteria”, just opened in the district of Islington, an area that has seen an authentic renaissance in recent years, thanks also to a flourishing gastronomic scene. The architecture Studio based in Milan and Shanghai, author of some of Milan’s trendiest restaurants (Spica, Il Luogo di Aimo e Nadia, Peck CityLife, Berton, Dry...), has brought all its experience to London. Inspired by Milanese culture and style, the restaurant reinterprets in a contemporary key the charm of the old latterias (“dairy stores” in English): places where you can eat genuine, homemade dishes, in an authentic and traditional context. The ou... More

Project • By PinearqHospitals

Maternity Ward in Hospital de Barcelona

The objective here was to renovate equipment and to refurbish the internal spaces on the sixth floor of Hospital de Barcelona. The hospital building – dating from 1987– needed total renovation; therefore the work was done in phases so as not to interrupt the activities.   The maternity service was transferred to this floor, reduced from 30 to 27 individual rooms with bathroom, with the nursing area renovated and the waiting room extended. The layout of rooms was changed; materials, equipment and furniture were renewed; exterior carpentry was replaced to improve heating and sound characteristics.   Material Used : 1. Prodema – Fiber Core Panels – Neptuno Collection2. Natural Minerals Panels – Krio... More

Project • By Doone Silver KerrHotels

Stow-Away Waterloo

Design studio Doone Silver Kerr (DSK) has designed a new ‘aparthotel’ for Stow Projects and Ciel Capital, located at 137-139 Lower Marsh, Waterloo and situated within the Lower Marsh Conservation Area. Responding to the demands for more flexible living trends in Central London, the project blends the design qualities of a boutique hotel with the privacy of an apartment to provide adaptable, high-qualityurban accommodation where city dwellers can live, work, eat and sleep.   With a focus on simplicity, robustness and durability, the innovative 5-storey modular development consists of 20 rooms/apartments, each formed from a recycled 30ft shipping container. The refined interior shells of the containers are clad with self-fi... More

Project • By RV ArchitectureHousing

Eight sustainable houses in Hei- en Boeicop

Hei- en Boeicop is a small village in the middle of Holland. The village consists of one street with farms on both sides of the streets. Since ancient time, Hei- en Boeicop has been a settlement for farmers. And the village is known for its monumental farms. Nowadays everything in Hei- en Boeicop is carefully planned and restricted.   The municipality aimed to build a new small district inside the village where people can buy a site to build their house. For the elderly and young couples, they planned a row of four ground floor apartments and four upstairs apartments. The houses are planned on the lot of a former school. Therefor the old school classes had to be demolished. An old schoolteacher house in front of the former school has... More

Project • By T-Square Design AssociatesOffices

GRID

This small five story commercial building is located on the front of one of the symbol station of Hankyu railway Kobe line in Nishinomiya, Japan. One of the characteristic part of the site is that it is open to almost all directions which enables the building to be seen from any angles. This led to choose concrete finished frame structure that gives a strong structural image along with the toleration to be seen from any angle. Another important reason must be mentioned here. Two old buildings that stood at the same place before served as an advertisement building and these ad’s were very important income for the client. Moreover, as an architect, it is difficult to prevent or control the client from putting ad’s, so if the building is going... More

Project • By TECTO ArhitecturaOffices

CLT Multi Confort Office Building

In March 2014, Tecto Arhitectura was appointed to design the new office building for HSR factory in Reci, Covasna, as the first large-scale project with CLT structure in south-east Europe. The main challenge was to create an office building for around sixty people that had to also provide a visual interface between two antagonistic spaces – an industrial platform used for production and a natural landscape with strong horizontal lines. The project purpose was to design a flag-ship two-storey office building with a massive timber structure (according to the Austrian and Romanian building regulations), that follows also the standards for Multi-Comfort criteria (according to the guidelines enlisted by Saint Gobain).Nevertheless, the project st... More

Project • By André ScarpaPrivate Houses

Pindaibeiras Residence

The large terrain with privileged views allowed the residence to be developed on a single floor. Only the master bedroom swings over the slope toward the adjacent lake. The façade for the street is composed of low horizontal volumes, accommodated according to the shape of the terrain. The large side of the rooms block is lined with a cumarumuxarabi that filters the light while ensuring privacy. The main access is through the social block, where the large space is organized by a wooden storage. The living space opens onto a large balcony which frankly connects with the kitchen. The more private TV room promotes the articulation between the social area and the dormitories, where a unique curupixá volume integrates wardrobes and bedroom doors,... More

Project • By Pepe Gascón ArquitecturaHousing

Residential building in city centre

Opening the corner to the cityThe residential block is located in Terrassa city centre (Barcelona). It is a rectangular plot on the corner of two roads, one of which is very busy. As such, the corner becomes one of the most important parts of the project due to its high visibility. The ground floor is to be used as retail space and has a glazed façade. Two of the main requirements of the developer (private investment) were:- To ensure maximum use of the plot, in terms of the net sales area of the flats.- To obtain a wide range of flat types in order to be attractive to different markets. To meet these conditions, the building has two stairwells of different heights, in accordance with urban planning regulations, with independ... More