Bespoke furniture

An overview of projects, products and exclusive articles about bespoke furniture

NewsNews • 27 May 2021

SAOTA translates their South-African modernistic sensibilities into a Russian context for the Silver Pine villa

In a unique pocket of natural pine forest close to the Moscow historic center, SAOTA realized a contemporary home with an outward orientation. The volume contrasts a more closed off gray exterior with a warm colorful interior. Sergey Ananiev   Advanced glazing systems provide insulation during the extreme Russian winters and floods the interiors with as much natural light as possible in these dark months. The architects opted for silver grey metal cladding to enhance the green of the surrounding trees. Sergey Ananiev   On the monolithic street facade side a backlit bronze entrance signals the warmth of the interiors. The designers conceptualized the villa as a geode that reveals a shimmering crystal interior. Sergey... More

Project • By PLUS ULTRA studioApartments

ALM | Domestic Jungle Apt

Two levels for a young family of four: the project has been an opportunity to experiment with new combinations of materials, colours and textures, creating different scenarios within the same apartment. The reuse and refurbishment of the large space of the attic allowed to experience an unconventional layout with the living area extended on two levels: on the lower level a cosy and spacious entrance area in continuity with dining area and kitchen; on the upper level a large living area characterised by sloped ceilings and a large terrace. The lower floor plays on the presence of greenery, real and illusory: in front of the entrance a large wall covered with a "palm jungle" motif wallpaper, by Cole&Son, hides the door towards the sleep... More

Project • By ODAMIHousing

Sunnylea Reno

This small renovation of a house in the west end of Toronto consists of several punctual interventions: the refinishing of the main staircase and living room fireplace, the addition of a new desk/storage unit next to the kitchen, and a new closet and bench in the entrance. For a family of five with three young children, functionality was incredibly important. Without a closet or anywhere for the children to comfortably get ready, the extra-deep closet and bench with pull-out drawers provide a place to sit, storage space to alleviate clutter, and unity for the entrance space. Deeper in the house, just outside of the kitchen, the built-in desk offers a secluded nook for working at home. Placed beside the steps down to the mudroom, a small cu... More

Project • By FPAA studioShops

Ma'aM collection fagship store

The project lefts the architectural body: walls with no fittings, a floor area conceived as an autonomous object thanks to brass surface between existing and new layer, ceiling treated with sinuous fabric blades.The sensation of “compression” given by the ceiling installation and the circular holes on the floor, generate a system of places and temporal dilations.  The lights “Lampada di Abbott”, the hanger stands and “beSIDE” furnitures, are custom designed for this project  More

Project • By Virginia LorelloApartments

BVM house

With the simple demolition of two walls, it was possible to completely review the internal distribution. The design choices in fact aimed to make all the rooms, originally dark and not very spacious, brighter and optically larger. The rounded shapes make the passage areas more fluid and the four materials used - brass, lacquered, quartz and oak - follow a compositional rhythm and precise geometric relationships to achieve harmony. More

Project • By O&O European DesignApartments

Residence in London

A six - storey historic townhouse in london's mayfair extended and renovated in the classic - modern style. Antique interior design combining modern design spaces, furniture and contemporary art. More

Project • By Studio 68/32Museums

Victoria Museum Ukraine

Architects: Tatyana Dmytrenko , Vitaliy DorokhovCategory: clubLocation: butyshev lane., 23, KyivStatus: realized in 2017Area: 340 м2Photographer: Vitalii DorokhovRealized project of a premise V & V the houseReconstruction of the premises of the ground floor, the ground floor and the second floorHistorical building in the center of Kiev.On the ground and the ground floor is the first Ukrainian Fashion Museum.Victoria Museum - a place of beauty and new experiences.Goals of the museum:- Create a modern interactive exposition space for presentations of costumes, accessories.- To form a permanent exposition of costumes with regular new thematic expositions.- Create a space for communication and development of fashion collectors, lovers and p... More

Project • By AtelierzeroApartments

PG House

Within the framework of a wonderful historic building in Milan, we have designed a contemporary, bright, minimal looking and hauntingly precise apartment. The study of the details has led to the definition of fitted walls that delimit the living areas and to horizontal surfaces using different materials to define functions, all framed by the recurrent use of white color. More

Project • By Liqui GroupShops

Cookbook Bake

Liqui were approached by Cookbook Bake with regard to designing bookshop interiors. The brief required an adaptable store design which would predominately be a cookbook shop but that could also be used to hold cooking classes. The clients already had a broad collection of characterful furniture that they wanted to use, and Liqui were tasked with creating a retail interior design that would compliment these existing pieces. As always, Liqui created extensively detailed visuals so that the client could clearly see exactly what their shop design would look like in reality. After approval, we supplied the client’s own build team with detailed specifications from which they could work to achieve the desired solution. The resulting interi... More

Project • By Liqui GroupOffices

Blue Chip Office

The office interior design for this large commercial interior creates a bright and vibrant work environment with its open spaces and use of natural light. Liqui’s office designers focused on the creation of large open-plan workspaces to encourage cross-communication and collaboration between different teams and departments. It also features glass-fronted meeting rooms in the form of railway arches, a break-out area, a large sweeping staircase to the mezzanine floor and a long connecting bridge that diagonally traverses the main workspace. The furniture and lighting used throughout the office interior is from Liqui’s contract furniture range. It’s a turnkey service the Liqui studio are proud to offer. It results in office... More

Project • By Liqui GroupRestaurants

Wolfie's Kitchen

Located in Hove, Wolfies Kitchen, was designed by Liqui to be a distinctive restaurant interior design that reflects the great quality of food they offer. Every aspect of this restaurant design was pushed to be the very best. The unique metallized copper bar, the handcrafted lighting features, together with the tables and chairs were all created specifically for this interior – making it a truly bespoke interior design for diners to enjoy. Everything was manufactured in its entirety at our Brighton based workshop by Liqui’s bespoke furniture makers. And before anything was built our interior design team produced full virtual reality renders for the client; making it possible for them to ‘step inside’ their virtual r... More

Project • By Liqui GroupRestaurants

Mamawawa's

This relaxing and informal beach front restaurant design was conceived as a franchise model. And, once again, Liqui and Crate47’s dual involvement in this project has worked seamlessly to create a considered designer restaurant with a strong but friendly brand identity. The interior design makes full use of reclaimed materials producing a warm, relaxed environment. Utilitarian style lighting combined with dark and weathered woods creates an industrial beach shack aesthetic which is further reinforced by the use of surfboards and stylized imagery carefully placed throughout the interior. This selective choice of materials not only creates a welcoming and immersive restaurant interior design, but also satisfies requirements for an affo... More

Project • By Liqui GroupSports Centres

Samsara Yoga Studio

Samsara is a Liqui retail shop design with a difference. Principally, a place for customers to wait before their classes at the yoga studio, the interior design combines a coffee bar with retail space that focuses on creating a great brand experience. It’s a relaxing space that provides somewhere to socialise in comfort as well as purchase related products. This unique retail environment features bespoke furniture design by Liqui which incorporates both low and normal height seating, allowing customers to sit comfortably in their preferred style, and was also designed to fit with the curve of the building. The counters are clad in bamboo and backlit to make the interior a more immersive environment. In addition, potted plants have be... More

Project • By Liqui GroupRestaurants

Chimney Cake Bakers

Set in the heart of North London, Chimney Cake Bakers restaurant design marked the first collaborative project between Liqui and our sister company Crate47. While we attended to all aspects of the interior design and fit-out; Crate47 created the branding and graphics which included designing decorative motifs and patterns that were used by us throughout the interior as well as on the website built by Crate47. The designs took the chimney cake’s Eastern European roots as a starting point. Liqui’s restaurant interior design combines hand decorated reclaimed wood panelling with stripped back painted brick walls to produce a warm, bohemian, but strongly branded environment. Our bespoke furniture makers created distinctive stools an... More

Project • By Liqui GroupRestaurants

Muni Coffee

Liqui worked together with our own branding agency, Crate47, to create both an inviting cafe interior design and a comprehensive brand that reflects Muni’s Filipino and European coffee influences. Crate47 developed the brand that reflected the coffee company’s roots. Their approach was to reflect this USP across the entirety of the brand. They achieved this by using elements of the Filipino culture and coffee production within their designs, using a subtle use of traditional Filipino patterns and complimentary earthy colourways for their logo, sub-branding and within their fully responsive website which Crate47 designed and built. Liqui in turn took this strong brand developed by Crate47 and created an immersive interior to re... More