Bioclimatic design

An overview of projects, products and exclusive articles about bioclimatic design

Product • By CospicoCospiBio Bioclimatic pergola

CospiBio Bioclimatic pergola

Do you have an ucovered patio that gets too much rain or snow to be functional? The CospiBio louvered pergola has you covered! Unlike a retractable awning or wooden structure with fixed slats that give partial shade, but no rain and snow protection, this aluminum bioclimatic pergola system can offer full sun, partial to full shade or shelter thanks to its ingeniously designed adjustable louvered roof system. Manufactured enterily in Greece with quality elements, prececion engineering and aesthetic options to fulfill your dreams of the ultimate outdoor space. Louvers can be positioned anywhere between 0-120 degree range of motion for the exact amount of shad, protection or ventilation desired. CospiBio pergola is durable and meets all win... More

Project • By gabriel verd arquitectosApartments

Habitat Bulevar

Team: Gabriel Verd + Buró4 This project commenced just as the economy was beginning to recover from the recession. The aim was to come up with a residential development that was the different from the one widely used in the area and base on an obsolete partial development plan. The old plan proposed blocks with a wide width and interior courtyards for ventilation, but where the orientation of the homes and the organisation of the free areas were not a priority. To amend the plan, a detailed study had to be drafted, setting out a different type of block, one that was ccompatible with the general plan in force and wich would help to create a new city model. To achieve this, a more efficient and sustainable volumen than the traditiona... More

Project • By idesignprojectPrimary Schools

1st Primary School "Ag. Pavlos" with closed gym at Municipality Neapolis-Sikes

The present study participated in an architectural contest for the design of the 1st primary school "Ag. Pavlos" with closed gym at Neapolis-Sikes, Thessaloniki. Emphasis was given on designing a friendly and accessible establishment which would assist the children to adjust more easily to the scholar environmental and schedule. The school building is harmonically adjusted to the natural entourage, as it follows the terrain and takes full advantage of the slopes to create different levels and ensure the best view to the city. The handball court is partially put under the surface to avoid the deterioration of school aesthetic. Special attention was paid to the orientation of the classrooms and the basics principles of bioclimatic design. T... More