Birch plywood

An overview of projects, products and exclusive articles about birch plywood

Product • By ARCHITETTURA ed INTORNIConsole Malakoff

Console Malakoff

Custom TV console and bookcase design. The bookcase, in birch plywood with joints between shelves and side panels, seems to hang from the ceiling as it descends along the wall to approach the lacquered Blue base. The contrast between the simplicity of the wood, emphasized by the exposed plywood heads, and the base finished with a refined embossed lacquering, makes the piece of furniture simple and at the same time elegant and modern. To emphasize the importance of the base, this was placed on a birch plywood top, which acts as a base and links the design of the furniture with the bookcase. More

NewsNews • 31 Jul 2021

Victorian warehouse apartment sensitively remodelled by Emil Eve Architects

On the 2nd floor of a large brick building on St John Street in London’s trendy Clerkenwell neighbourhood, this Victorian warehouse apartment has been sensitively remodelled by Emil Eve Architects. The space was acquired as a large empty shell, with an interior industrial character of exposed brickwork walls and columns and a board-marked concrete ceiling slab. The result retains the industrial nature of the building while also being warm and inviting. Mariell Lind Hansen The architects proposed a series of contemporary interventions distinct from the existing building fabric. Each intervention accommodates a new type of domestic room: library, dressing room, bathroom, ensuite, and pantry. The spaces are defined as independent e... More

NewsNews • 10 Jun 2021

London Design District welcomes first completed building designed by Barozzi Veiga

On the Greenwich Peninsula a hectare of 16 buildings is planned to become a new creative hub for London. The first of many planned to open this summer, Ravensbourne University’s new Institute for Creativity & Technology is designed by Barozzi Veiga. The institute is the first project in the UK for Barozzi Veiga. Taran Wilkhu Known for their monolithic designs Barozzi Veiga shaped the institute like a polished aluminium factory hall punctured asymmetrically with large industrial floor-to-ceiling windows. The building is one of two the architects designed for the district. A darker version of similar design will be located on the other end of the creative community. Taran Wilkhu “When developing this project, we ha... More

Project • By ARCHITETTURA ed INTORNIHospitals

MEDIRAMA Dental CLinic

Interior Design Project for the Medirama Dental Clinic. For a dental clinic, having clean, aseptic and bright spaces is essential both for the doctors who work there and for the patients who perceive it as a safe place. The microcement floor and the white walls give a perception of cleanliness and order to the space, the addition of light birch wood in the false ceiling panels and in the plywood doors is of a completely different nature. These few wooden elements mean that for a generally cold and impersonal environment, it can become welcoming and bright. Almost a psychological help, which prepares and reassures patients about to undergo dental surgery. More

Project • By Roundabout StudioPrivate Houses

Riverdale House

With hectic lives and a growing family, a Toronto-based doctor and actress wife were in need of a relaxing space they could call home. So after searching for property in their Broadview-Danforth neighbourhood, they finally found an outdated house ready for a substantial remodel. Roundabout Studio set to work designing a wholly modern interior complete with open spaces to allow for more natural light. While the owners were involved in creating their contemporary and comfortable family home, they provided Roundabout with a great deal of flexibility and creative freedom. A floating staircase, crafted by laminating together lengths of CNC-cut Baltic birch plywood, is a constant point of focus while even the most functional spaces – the m... More

Project • By VLOT architectenPrivate Houses

Buitenhuis

In a garden between a dike and farmland VLOT architecten designed a small house.   The main goal of the clients was to create a place where they could enjoy the garden more as well as the view over the farmland. This is translated in a wooden structure that is interwoven with its direct surroundings. Existing plants and trees are incorporated in the structure. The entire glazed façade can be opened and in doing so is fading the border between the inside and outside. The cantilever adds to this and creates a gradual transition.   Buitenhuis is 54 m2 in size however, when the weather allows it, the entire deck can be experienced as surface area enlarging to 210 m2. The floor is heightened a little from the garden and in d... More

NewsNews • 22 Oct 2020

Open plan warehouse concept achieves a playful sense of exploration

Warehouse Morinha is a large and light warehouse spaced custom-designed for a company that distributes children’s clothing and goods. The client wanted to achieve an open plan concept but also allow for a playful sense of exploration as one walks through the space. As such, stu.dere – Architecture & Design Studio implemented wire mesh features throughout, resulting in a physical but not a visual barrier. Credit: Ivo Tavares Studio In addition to a sizable amount space devoted to displaying and storing items, the ground floor includes an office and a small storage room. On the upper floor, there is a studio for product photography. The studio is subdivided into two spaces with a glazing system, which is designed to expa... More

Project • By Belsize ArchitectsPrivate Houses

Harmood Street

This project is the full reconfiguration and extension of a small, semi-detached house in Kentish Town that was cramped, badly laid out and badly built. We worked closely with the client to understand their requirements. We provided them with additional space, good floor to ceiling heights throughout and the right light. We succeeded in getting permission for large side and rear extensions, with provision to lower the floor in the extension to create more height where possible, as well as open up a small rear patio. Both the extensions were designed to provide maximum light. Part of the loft space was also opened up to give height and space to the main rooms on first floor. Ply is the predominant material used as to clad the walls and st... More

Project • By Tal Goldsmith FishShowrooms

OIG Showroom

The new showroom and demo hall was planned for a company that manufactures healthy cooking appliances, in a healthy and green atmosphere, made by natural materials.Raw concrete, Corten steel, birch plywood and lots of greenery.   The architecture of the space and it’s elements are what define the hall. Built of raw concrete, the hall is divided into two spaces. On the ground floor, the demo hall and on the Corten steel Gallery above - display of the healthy cooking appliances. The floor is covered with birch plywood and on it’s edges we planted herbs and greenery.   Diagonal plywood bleachers were built for the participants and guests of the showroom in order to keep the space as minimal as possible and avoid using... More

Project • By dongqi ArchitectsBars

White Bird Café & Diner

White Bird Café & Diner has opened their new shop in Shanghai Designed by dongqi Architects.   Black coated steel panels, exposed aggregate and birch plywood are used in the design. The walls facing the entrance are birch plywood walls. The plywood panels, edge facing outside with a 45° angle, are arrayed one by one to form the whole wall. The plywood panels of back wall are cut with the shape of a hook, which can be used to place the menu panels or to hang on the clothes. The panels are left void every other on certain part of the wall to invite lights from kitchen.   A rectangular hole is left on the front side of the bar counter in order to reveal the pump of the coffee machine. The pour-over coffee bar is pl... More

Product • By Woodsafe Timber Protection ABWoodsafe PRO

Woodsafe PRO

Woodsafe PRO™ is available in a number of wood types such as pine, spruce, oak, larch, cedar tree, birch, ash, maple, poplar and in plywood as spruce, birch and poplar. The wood products are manufactured in accordance with the European Commission Construction Products Regulation CPR 305/2011 and performance certified and CE certified according to EN14915:2013 and EN13986:2004+A1:2015. Woodsafe PRO™ is a flame retardant wood method for interior and exterior use. The actual performance of the flame retardant wood panel takes place in an industrial vacuum pressure impregnation process, and associated fixation of the fire retardant in the wood cell structure is achieved through the KDAT process. Manufacturing is done according to o... More

NewsMaterialization • 24 Jul 2020

Federico Delrosso places Glass House inspired home on top of Italian ruins

Inspired by Philip Johnson’s Glass House as well as a minimal-naturalist approach, Teca House is a contemporary building born from the ruins of a rustic house on the Biellese hills of Italy. Designed by Federico Delrosso Architects, the existing rural wall systems become the base, connecting the house with the surrounding territory. Above is a new intervention, light and transparent: a structure in concrete that opens towards the landscape with two large horizontal wings and a completely openable glass layer that contains the volume. Credit: Matteo Piazza The building has an area of approximately 80 square meters which extends by another 50 square meters by opening the sliding glass walls that surround the volume. The flexibilit... More

Project • By Federico Delrosso ArchitectsPrivate Houses

Teca House

Inspired by Philip Johnson's Glass House, the building was born from the ruins of a rustic house on the Biellese hills Conceived with a minimal-naturalist approach, Teca House is a contemporary building born from a professional friendship between Federico Delrosso, Milanese architect and designer of Biellese origins, and the client, Alberto Savio, textile entrepreneur of the area.   The project, which consists of the recovery of a small rustic building in a splendid setting of the hills of Biella, is based on a compositional inversion intervention, which leads to the outside, dematerializing it, a small pre-existing rustic volume giving life to a new function in the area. From the "roots" of an agricultural past, now in disuse, sign... More

Product • By MaxiplyMaxi Hex

Maxi Hex

Maxi Hex is a premium ply product, made from high-quality European Birch plywood.Finished with a 220gsm hexagon anti-slip film coating on one side, 120gsm smooth film coating on the other and marine-grade WBP glue, it is widely used for flooring and panelling where a durable, low-slip finish is required. Maxi Hex is ideal for use in staging, choir rises, truck and ute decks, trailer fit-outs, scaffolds and equipment road cases. More

Project • By jo taillieu architectenPrivate Houses

BS House

An old farmhouse in the heart of an old village. Beside the church. Beautiful. Too beautiful. Listed. Too beautiful. For it can’t really be used any more. So now what? The farmhouse must stay. The farmhouse stays. But different. The farmhouse stays. As a mould for the house. The farmhouse frames the house. Embraces the house openly.   The house has a clear ground plan. It takes up the space it needs. No more. And that space is drawn in an extremely compact and precise way. The farmhouse around it further delineates the sense of space. From the interaction in the old, strong walls and fragile transparency of – and then the reflections from – the glass surface of the house, a world comes into being which is called spa... More