Commercial design

An overview of projects, products and exclusive articles about commercial design

Product • By MuraflexARCO

ARCO

Encourage collaboration and the exchange of ideas in an architecturally discreet space with a superior level of acoustic privacy. ARCO is a freestanding pod that offers great visual transparency and whose geometrical disposition helps to reduce the noise disturbance often found in the open floor plan workspace. ARCO is designed to be easily disassembled and repositioned to offer the most flexibility for the ever-changing, fast-paced work environment. More

Product • By MuraflexPLANIKA

PLANIKA

PLANIKA demising demountable office wall systems are fully demountable offering versatility and flexibility of design in any space without the long-term commitment of conventional drywall construction. Its steel structure is robust and its modularity makes it easy to interchange panels and add furnishings in no time. Electrical and plumbing ready, safe and easy to clean. PLANIKA is the perfect solution for all settings including office, retail or hospital, and other healthcare services. More

Project • By Partners by DesignOffices

JBG SMITH

Coming from a traditionally designed space, JBG SMITH’s focus on this project was to create a modern environment for employees that allowed for more collaboration and alternative work places. Thoughtful details are noticed throughout, each showcasing the craftsmanship and overall design process that coincides with the company’s rebrand.   The bones of this project started by connecting two separate buildings, one existing and one new construction, each with a separate address. From the very beginning, tremendous amounts of collaboration were needed between contractors and firms. While under construction, changes were being made not only to the existing building, but also by interconnecting multiple stories to create an op... More

Project • By hcreatesExhibition Centres

New Zealand Central

The brief was to design a space which delivered an authentic experience, that showcased New Zealand.  The space needed to be functional and flexible to provide a home for New Zealand companies to connect with China and host clients and conduct day-to-day business.  The Center is divided into two wings, business (office, meeting rooms, hot desks) and event/greet (entrance, cafe, demonstration kitchen, event space). At the street entry, a mix of native NZ and Asian tree ferns is showcased on a living plant wall before heading up to the main floor. Coming out of the lift you are instantly welcomed into a New Zealand space where the naturals colours from timber and stone evoke New Zealand’s iconic landscapes. The custom chevron... More

Project • By Clayton KorteWineries

Wine Library

Located 12 miles from the Pacific Ocean along California’s Central Coast, is the home for a new Wine Library to join the award-winning winery and tasting room structures that maintain the spirit of agrarian structures that are subservient to the landscape. Stealthily positioned to the south of the recently completed Tasting and Hospitality Building, the cut-and-cover storage program buries itself below a vegetated roof of native grasses to seamlessly blend into the bank of the hill. Screened from the road above, the building connects to the Tasting Room terrace via a gentle path where board-formed concrete retaining walls provide an exclusive and revealing entry. The 20,000 bottle library relies predominantly on passive cooling with... More

Project • By Officeinsight LtdOffices

Blue Prism Office Design and Build Project

Warrington based software company Blue Prism approached Officeinsight to design and build their brand new headquarters.  The primary goal for this space was to attract the best software development talent across the North West of England, something the company was struggling to accomplish prior to this project. With this in mind the Officeinsight team designed a place which would stand out as a fantastic place to work, delivering the major WOW factor meanwhile providing a flexible work environment.    Several spaces were designed across three floors, with areas such as individual concentration areas, meeting booths, rooms and collaborative areas which offered employees the space required to work to the best of their ability... More

Project • By Interior MonkeyOffices

Pantheon Offices

Located in a historic 1908 building in San Francisco’s Chinatown, Pantheon’s office was designed to provide a dynamic environment to accommodate its growing workforce. The two floors include 98 workstations, 9 conference rooms, lounge and dining areas, phone booths, a library and a cafe.   Movement between the two levels is encouraged by having a combination of workstations, communal areas and quiet spaces distributed throughout the office. The large dining area provides a spacious gathering hub where different teams can socialize and interact. A custom sliding partition system incorporating marker boards and polycarbonate panels is one of the key design features and allows for separation between workstations, a library,... More

Project • By Elenberg Fraser ArchitectureOffices

Market Lane

These days we hear a lot about workplaces of the future – but where does the architecture fit into that? This question was our point of departure for Market Lane, a new office project that kicked off a new chapter of experimentation at Elenberg Fraser. With a massive generational shift underway in the workforce – did you know millenials willmake up the majority of Australia’s workforce by 2020? – we wanted to understand exactly what makes people want to work at, and stay working at, a workplace. As you know, our studio is all about art and science, so it makes sense that we conducted an intensive three month researchplatform into office architecture after embarking on this project, collaborating with a workplace pla... More

Project • By mado architectsExhibition Centres

Nur Commercial Building

Nur commercial project is located on a 790-square-meter land near the main road of Noor city between the sea and the Sisangan jungle. Considering the accessibility and landscape The land has special situation. The client request was to establish a recreational/commercial hub on this land. According to the subject of the project, the typology of Iranian BAZAR was studied. In these studies, the design team emphasized on two issues. The first issue was Iranian traditional bazar program and the other one was Iranian bazaar voids/in between spaces. By studying the Iranian traditional bazar, we find that the Iranian bazaar was not merely a trading place but had all the major program of a city such as religious (mosque), social (school, carvansara... More

Project • By Seth Powers PhotographyShops

OceanSpot

STUDIO DOHO was commissioned by co-retail start-up OceanSpot to design the brand’s first concept store in Shanghai. Located at the entrance to one of the cities preeminent creative hubs, Bridge 8, the original brief called for a project that both makes a bold statement to attract consumers and serves as a distinct meeting point for creative professionals.The exterior façade of the double-height, 127 sqm storefront was covered with a color-changing dichroic film. Circles were cut into the film to define areas for retail window displays. The result was a dynamic storefront that casts colorful “light shadows” on the surrounding sidewalk.Completed in Fall of 2018, a key challenge was finding a creative way to differentiate the storefront,... More

Project • By ARCH-1Banks

Corporate Building Sostines Kreditas

Modern corporate building. Designed for competition to be build in Vilnius, Lithuania. More

Project • By SpectrumRestaurants

Restaurant kalaki

Restaurant Kalaki is the first Michelin rated fine dining restaurant operating in Tbilisi, Georgia.Located in one of the oldest neighborhood in Tbilisi with diverse architectural styles and historical layers superimposing over 150 years of history, the architecture of the project was carefully considered and detailed for the contextual setting, yet with a quest to create a classical and sophisticated environment within the texture of old town. The fundamental design concept of the project surpasses the typical designation of a luxurious restaurant and its main function, rather offers an unparralleled settings and meeting space where people experience and socialize in a magical atmosphere, which takes them away from city reality. The name of... More

Project • By Lab4 architectsBars

De-Tox café Trikala

De-Tox is a distinguished Greek coffee chain store with several spots along Greece. In September 2018, Lab4 architects were asked to design a brand new 98 sq.m store in Trikala, following the basic brand forms, bringing however an evolution to the whole design identity. A street coffee store is a place of meeting, making a short break from the daily routine and enjoying some coffee or brunch. This “urban oasis” demands everything to function in time, making “speed” an element of high importance. Focusing on the main brand motto (the angle café), the architects got inspiration from the primitive shape of the “angle”, creating a series of constructions, patterns and formations. The angle was proven to be the most representing shape of “s... More

Project • By InteractionOffices

St Stephens House

Size: 7952 sq ftSector: PropertyLocation: Bristol, UKThe VisionWith its prominent city-centre location, West End Developments were keen to transform St Stephens’ ground and lower ground floors into commercial space. Interaction created and implemented the vision for the new workspace – one that reflected the client’s requirements and that would also enhance the building’s historical character. The ResultThanks to both project and design-based expertise, Interaction’s team ensured that style and practicality were combined. After 14 weeks on site, the finished result was a contemporary, creative and open plan space – and one that looks appealing inside and out. St Stephens brings much-needed commercial space to Bristo... More

Project • By ALAPAR ESTUDIOShops

OPALO store

A fresh and delicate boutiqueThe new space for the Opalo shoe store, focuses on returning the prominence to the product by creating a boutique where personalized treatment is one of its hallmarks.Ópalo exists since 10 years ago but they wanted to change the location. The new premises had elements such as the mirrors on the wall that we wanted to maintain as they gave character to the space, at the same time they helped to expand it and create visual verticality. The rhythm generated by these mirrors in the shape of a half circle in the upper part, marked us to perform with a similar shape, the hollow of the storage area making this arch one of the figurative elements of space.The new space it was smaller than the one they had previously, s... More