Competition

An overview of projects, products and exclusive articles about competition

Project • By OFFTECOffices

"The flow": a path to Fitt Experience

Honorable Mention - Fitt Future Headquarter- YAC competition More

Project • By OFFTECMuseums

new Sara Hildén Art Museum

proposed project in Tampere, Finland More

Project • By Architecturestudio NOANCities

Viinikanlahti

Architecturestudio NOAN has won the international open competition to design anew city district in Tampere Finland. Located on the southern edge of current citycentre, this old industrial and water treatment area will become a new part of the citycenter.Viinikanlahti will create a new neighbourhood in the city of Tampere with its ownshoreline city identity. At the same time, the area defines the new Southern edge ofthe city center and connects the shattered urban structure around it. The role as aconnector is significant for the area. It connects the southern recreational arboretumshoreline parks to the city center and stretches the housing and services of the citycenter towards south.The design is based on the three central elements of the... More

Project • By Annita DoukaMasterplans

The Journey

The project is entitled The Journey and is inspired amongst other by James Turrell's work. “My desire is to set up a situation to which I take you and let you see. It becomes your experience.” 1   The International one-stage architecture ideas competition Site Chapel invited the contestants to develop and submit compelling ideas for the design of a Site Chapel located on the Pessegueiro Island, in Porto Covo, Portugal. “The Pessegueiro Island is located about 250 meters from the coastline, near the old fishing village of Porto Covo, in southwest Portugal. On the north side of the island, one can find the remarkable space of the old quarry where stone blocks were cut from the ground and thrown into the sea in order... More

Project • By AshariArchitectsApartments

Gheisizadeh Residential Apartment

Text description provided by the architects. In Gheisizadeh residential apartment project, our main effort was to provide the maximum possible outdoor space to the residents, while creating the maximum visual privacy from outside to inside. The initial idea was to create a flexible and variable building façade. The intention was to reach the desired result by changing the openings, "While giving the residents the right to choose their level of privacy".The effort was to, while respecting the introversion aspect of the residential units, consider implementing a terrace to protect the disturbing severe direct sunlight in summer and benefit from the sunlight in the cold weather of winter because of the warm and dry climate of Shiraz. As a resu... More

Project • By AshariArchitectsApartments

45m2 Home

The goal of this project was to transform an existing storage on the roof of a residential apartment to a livable place. Considering the fact that existing space was very limited, design team initial concept was to incorporate all the residential required spaces in such a small space. Unlike the typical process of dividing the space into various spaces, and each space for one specific activity, 45 sqm. home offers one single space which changes constantly based on different functions and activities. The initial area of the project was 30 sqm in order to increase the space, we expanded the space toward the south edge of the building to achieve a 45 sqm. space and also a better exterior view. At the additional space, the roof was moved one me... More

Project • By AshariArchitectsPavilions

THE PAUSE

Our response to the challenging architectural installation competition near one of the most important historic gardens “Afif Abad Garden” in Shiraz, Iran was PAUSE.PAUSE is the childish adventure feeling and inspiration that we have not experienced since so many years ago. PAUSE tries to revive the feelings that we have been ignored. Feeling of brick texture tactile; hearing the sound of our steps on the metal sheets, looking at the sky which we pass under of it every single day without any attention to it, not even trying to pause and enjoy watching it. Listening to the “water features located at the site”.PAUSE from the exterior is a cube that holds a suspended brick volume and this is adequate enough to incite the adventure and curiosity... More

Project • By AshariArchitectsPavilions

CD PAVILION ( A Few Drops Pavilion )

“A few drops” is an urban pavilion, focused on environmental issues. Our approach is a critical expression against the industrial pollutions produced by humankind. We called people on social networks, to bring their wasted CDs for us. Thereby the intention was to raise public awareness about the issue and also supplying the main materials of our project with no budget. The pavilion construction is all done by people corporation. The pavilion structure was built with scaffolds which is 4m X 4m X 4m. The CDs were woven in fishing threads and they were hung to the net on the roof. The CDs are the metaphorical expression of raindrops to incite the human senses. More

Project • By 1/X Urban design and architectureResidential Landscape

ÇANAKKALE MUNICIPALITY URBAN RENEWAL PROJECT

The main target of the project is; to provide a rapid and easily applicable transformation process without prejudice to the dynamics of the city, prioritizing the economic, ecological and social components in a simultaneous and balanced manner with a participatory transformation model. The area under the project has a well-organized planned space characteristic in the neighborhood group scale, despite the economic and physical loss of value. The sustainability of this scale is one of the basic assumptions of design. On the other hand, the function clusters envisaged in the development plan for the area are also determinative in the design setting. The continuity of traces of the existing neighborhood group also allows the preservation of la... More

Project • By Söehne and Partner ArchitectsSculptures

Wannenraum competition

The starting point of our Wannenraum project is Covelano marble and everything that has formed it over millions of years. After being shaped by heat, pressure and time, marble blocks are cut out of the mountain. Similar forces are now forming the flowing shapes of the Wannenraum design, creating canyons, cliffs and cavities, revealing the soul of the stone.The soft curves create extraordinary water moments. Flowing transitions, hills and slight differences in height underline the function of the sculpture - capturing, collecting and flowing of water through an artificial landscape.The shaped landscape in the form of an outdoor wellness oasis is characterized by its strong presence and its natural design. The design emphasizes the uniqueness... More

Project • By Petra Gipp ArkitekturWorkshops

MARIN EDUCATIONAL CENTER

MARIN EDUCATIONAL CENTERRibersborgsstranden, MalmöThe marine educational center stretches out along Ribersborgsstranden shore, where city and landscape meet. A concrete floor is laid out level with the sand. Sand from the shore is mixed into the concrete to give it the same color and reflecting qualities. From the floor a constellation of solid volumes rise up to lift the room underneath the massive, reed-covered roof just above the horizon.The interstitial spaces created between the floor, the roof and the volumes open onto the surrounding nature, transmit light and provide visibility through towards the horizon. The activity of the marine educational center unfold for anyone who dwells on the shore, while at the same time this activity fr... More

Project • By Petra Gipp ArkitekturMuseums

Liljevalchs Konsthall

INVITED COMPETITION - HONORABLE MENTION"A proposal with great architectural qualities with an autonomous expression of seldom seen. Timelessness and beauty mediated in the draft that becomes a work of art in itself."StockholmLiljevalchs’ new extension marks itself as an explicit part of the place, a sculpted volume with its own identity. The extension interacts with Liljevalch existing compact, closed body, reads its architecture and organization, and allows a contemporary sculpted imprint subscribe at the site. Liljevalchs to with its garden café Blue Gate is a cohesive system that clearly defines an outer boundary, where mass and scale creates inner and outer rooms that clearly relates to the art gallery's complex context and to the city.... More

Project • By KILDResidential Landscape

Residential complex at S.Lozoraitis Street

The site is located on outskirts of Vilnius, one of the heighest poits of the city which enfolds the perimeter of the Rokantiskes hill. The housing quarter silhouette is defined by the Rokantiskiu hill‘s topography, where the mountain is the main characteristic element dictating the layout of the components. The urbanistic formation of the buildings is grouped into two zones : Low and High - Northern houses are the lowest which contain 1.5 floor, orientating towards the existing forest. Southern part contains houses which are higher (2floors) and their views direct into the current green hill.erracing principle is introduced in each house cancidering the silhouette, plan and the Section. The terraced first floor levels enhance the... More

Project • By KILDSports Centres

The Child & Youth Arts Education Center’ in the No

CONCEPT:The site is located on the edge of newly built high-rise residential blocks and the small scale city fabric. The intricate and sensitive context of the new building generated the central questions underpinning the design: How to create a dialogue between two? How to respect and preserve the area while experiencing a persuasive presence of huge developments on the background. How to form new links in the district and bring healthy coherence to the institution itself.The project emerges from the idea of creating a green amphitheater accommodating two distinct programmes on a triangular site. An open garden which acts like a terraced amphitheater for viewing the city panorama. In addition, the elevated landscape has a characteristic se... More

Project • By KILDBridges

Yangjaegogae Eco Bridge

CONCEPT - Slope-Walk:Our Eco Bridge proposal is based on a simple and pure concept: to recreate the link that once existed in the current situation of the infrastructural void with a spatial structure that would be atmospherically reminiscent to a pictorial passage through the southern slopes of the two discontinued mountain peaks of Mt. Umyeon and Maljukgeori Parks.    The proposal is inspired by the naturally green integrity of mountain peaks – the inherent part of Mt. Umyeon and Maljukgeori Parks and the landscape experience of the accompanying side slope paths.  The landscape of the bridge is referential to the natural, informal, simplistic and unforced nature of Korean gardens. The architectural language o... More