Aguirre House

Aguirre House

Architect
Carrascal•Blas
Location
Baiona, Spain | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Lluìs Casals

Aguirre House

Carrascal•Blas as Architects

Given the restricted dimensions of the plot (4x9 meters), the interior of this house in the old city centre of Bayona (Pontevedra, Spain), is conceived as a sequence of relatively autonomous rooms defined by variations of proportion, form and layout of ceilings and a diversity of materials. The different arrangements of oak wood, and the contrast between paved surfaces of concrete, tile, marble and wood contribute to produce a fragmented interior which is imaginarily expanded, assuming at the same time the intimacy of domestic space.


Oak wood is the dominant and unifying material. Its extensive use allows for an understanding of the “small house” as a “big piece of furniture”, in which compartments, drawers and doors multiply. A system of wooden lintels defines the divisions between compartments. At the upper level, the lintels support a series of pyramid ceilings which emphasize the autonomy of each room and expand its height. This solution includes light niches and skylights, which evoke the so-called lumieiras, a typical element of vernacular architecture in Galicia. At the ground level a repetitive system of joists rest on the main lintels. The space between joists is equal to the joist section, producing a strong floor structure that allows, again, for a vertical expansion of the interior. Moreover, the wooden joists and lintels are structurally linked to a layer of reinforced concrete which supports the heating “carpets” for the upper floor: electric radiant cable below a tiled finishing.


The warm wooden interior contrasts with the hard coldness of the exterior, defined by the pre-existing golden granite walls. The new exterior elements (cornice, door, shutters, latticework, ventilation covers, etc), stem from the continuity with the construction logic of the old building, and were used to set the tone for the whole intervention. Such continuity indicates the priority given to “coherence” as a goal for architectural design, beyond “style” and “taste”, in this particular project.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
CarpentersMelo Otero S.L.
Product Spec Sheet
Carpenters
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More