Leonard De Vinci High School Montpellier Reconstruction
Benoît Wehrlé

Leonard De Vinci High School Montpellier Reconstruction

HELLIN-SEBBAG, ARCHITECTES ASSOCIES as Architects

A PIECE OF THE CITY AROUND A PLANTED COURTYARD Subsequent to delivering staff housing and reception building in 2013, this autumn the Hellin-Sebbag Architectes Associés office completed the second phase of the reconstruction of this building trades high school. The architect’s appointment comprised different scales - from urban space to furniture.


Planning Complete replanning of the 4-hectare site, the four new buildings built around a 450m2 square courtyard organise the school grounds as an urban square: student foyer , media centre, student activities, canteen and boarding accommodation. To avoid the image of "hutches" within the bitumen courtyard, around beautiful existing trees the architects built a Mediterranean garden where pupils can relax freely.


Architecture The architects paid particular attention to the transition between the inside and outside. Identifiable by its red frame, a ground floor terrace extends the canteen to the south by opening onto the courtyard. Alongside the boarding accommodation, a covered gallery extends into the garden as a large step where it is good to sit. Connected to both teaching buildings by two footbridges on the first floor, a small white pavilion extended by a vast terrace accommodates the media centre. Protected by a sunshade, the terrace overlooking the garden becomes a central place for exchanges and relaxation. Below this terrace, the well-shaded courtyard is punctuated by the pupils foyer that nestles into a glass ellipse.


Design The atmosphere within each space has been designed according to its function with particular care and originality. In the canteen, a sinuous curved partition/counter creates a separation between the self-service and the dining area while small oval-shaped islands define areas of intimacy very appreciated by pupils. Similarly in the media centre, the magazine rack and screen support tables were specially designed by the architects.


Low energy consumption Thermal comfort is provided by reinforced external insulation, double flow ventilation and external solar protection. Financed by the Occitanie Region for 29 € million excluding taxes, the two construction phases in occupied premises lasted nearly eight years.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More