Pradenn Housing

Pradenn Housing

Architect
BLOCK ARCHITECTES
Location
Saint-Herblain, France | View Map
Project Year
2013
Category
Residential Landscape

Social Housing
Nicolas Pineau

Pradenn

BLOCK ARCHITECTES as Architects

The brief stands for 89 socials housings, 51 in rental and 38 in accession. The site is in an important development area of the Great Nantes called la Pelousière. The project tries to combine density, mixed-use and comfort for the inhabitants.


A reinvented landscape :


The project is inserted and interacting with its context. A gradation between public and private has been organized through built and landscaped sequences : access ramp, public space, parking on the public space or underneath the buildings, pedestrian path, halls, housings and loggias.


The general built shape comes from an agricultural typology, that existed in the site history, a barn at the scale of the landscape. The project searches to catch this materiality of the shed, through the use of an industrial cladding material. This simple and efficient shape also drives the fiction of a large "country house".


Then, a domestic scale is taken from the close by suburban context and integrated by the addition of wood fences and greenhouses borrowed from the garden. This sample, as a copy / paste process, reminds to the collective the sums of individuals, and shows the residential and individual dimension in a collective building that tries to escape from its usual expression.


The three buildings are "placed" on a concrete base, raised from the floor. The space in between is either open, where the parking is, or flanked by vegetated slopes in a continuity of the central plaza, integrating the buildings.


The whole project is a reinterpreted sample of the neighborhood environment, put at the scale of building.


Comfort and energetic performance :


Prior to anything else the housings have been thought from the inside, and in relation to the surrounding nature. Thus the housings have mainly double exposure, from one side to another or in an angle. Every spaces have been studied to have exterior views and daylight. The greenhouses and their balconies are present in most of the housings, providing a large outside space. The building has a structural principal of concrete walls in between the housings, crossing from one side to another. Being altogether compact and insulated from the outside, the building reaches the performance of the BBC-Effinergie label.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersEquitone
Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More