Yutaka Kindergarten

Yutaka Kindergarten

Architect
Sugawaradaisuke
Location
Saitama, Japan
Project Year
2015
Category
Nurseries
Jeremie Souteyrat

Yutaka Kindergarten

Sugawaradaisuke as Architects

Yutaka Kindergarten is built on a steady philosophy of play-based education, encouraging children to develop their thinking actively. Space that offer diversity of experiences by stimulating children to explore and develop their thinking was required to practice such education policy. In order to respond to its needs, we traced the word “kindergarten” to its origin - “children’s garden” - and converted the site into mosaic-like collection of gardens for diverse activities of children


Three approaches were adopted to realize the ‘gardens of learning through play’. First approach is the design of density. The furniture, walls, and playground equipment are distributed inside and outside, carefully designed to create three different gardens with different densities – ‘Garden of Motion’, ‘Garden of Stillness’, and ‘Garden with a Roof’. The three gardens are developed seamlessly on the site, which allows children of different age and body capabilities to coexist, interact, or be separated.


Secondly are the mountain-like walls. The structural walls with openings on the upper half are placed like layers, creating diverse light, colors, spaciousness and relationships between the loosely separated classrooms. The layers are aimed to induce children’s motion by controlling children’s views, where in some places they are blocked, and in some places they are open. Although children’s views range according to its coordinates, the openings on the walls with a certain scale allow the adults’ views to be open at all times as a matter of management.


The last is the gloss finished ceiling. The exterior environment are planned to become a forest of biodiversity to contribute to the education program, and as they change their expression every season and also during the day, the ceiling reflects and absorbs them to the interior. It is essential to perceive the transitions of natural environment as infants generate and expand their perception. Moreover, by observing the motion of others that reflect on the ceiling, children are encouraged to understand the sense of distance between people, establishing their behavior in society.


Variety of gardens expanded indoors and outdoors, stimulates human instincts to search for adequate environment, developing infant perceptions and experiences. The mixture of play that children are provided passively and play that children discover actively, is the very environment to educate infants through experience and creation.


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More