Zorgvlied Crematorion

Zorgvlied Crematorion

Architect
GROUP A
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2016
Category
Individual Buildings

Zorgvlied Crematorion

GROUP A as Architects

Zorgvlied Crematorion, situated in the historical Zorgvlied Cemetery in Amsterdam, opened last spring. The word Crematorion is composed of the words cremate and Orion (constellation), and represents a new approach to cremation allowing mourners to accompany the remains of their beloved ones as far as possible towards the cremation furnace. GROUP A has designed the innovative structure in such a way it facilitates this new approach.


A fitting way of leave-taking The Crematorion is a stand-alone building, housing a cremation furnace and processing room, separate from the usual auditorium. The structure is designed to focus the minds on the ritual of leave-taking. It is designed to evoke personal involvement, allowing each participant to shape it and give it meaning in his or her own particular way. The farewell ceremony may be held in the auditorium of Zorgvlied or elsewhere – even at home. After this ceremony, the relatives accompany the remains of their dear deceased loved one through the beautiful grounds of Zorgvlied to the Crematorion. The next of kin get to choose whether they want to leave the casket in the special forecourt, or whether they want to enter it into the furnace themselves. The furnaces opening is connected directly to the outside. Also, unlike a regular service at a crematorium, all invitees can be present at the moment the casket enters the furnace. It allows differing cultures the opportunity of taking leave in their own way, employing the rituals they consider most appropriate.


Ritual in architecture and environment The 16-metre high Crematorion is carefully embedded in the leafy surroundings of the cemetery and the vegetation on both sides of the path continues rising along the walls of the exterior. The Crematorion has a base made of stone and a light, tent-like superstructure over it, ending into a glass covered opening. The contrasting materials symbolise the tension between the heaviness of the earth and the insubstantiality of the heavenly and spiritual. The opening in the top is oriented to the sun and the rotation in the tent-structure stems from the difference between the incidence of sunlight and the direction of the site. Daylight comes from above into the forecourt, where it illuminates the glass mosaic wall. This wall also separates the forecourt from the technical area of the Crematorion.


The final journey The distinctive pavilion is a friendly and recognizable building, with its subtle hints of something higher than the earthly sphere. In GROUP A's design, the routing through the historic Cemetery - the journey of the deceased and the next of kin, from the auditorium to the Crematorion - plays an important role. The verticality of the design reinforces the idea of the spirit of the departed, rising to the imaginary stars. It helps to turn this final journey into a meaningful ritual.

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More