Creative Centre at York St John University
Hufton + Crow Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesMosa
FlooringInterface
FlooringForbo Flooring Systems
Windows & DoorsVelfac
VELFAC 200 ENERGY Sliding door, VELFAC 200 ENERGY Window
Wall SystemBritish Gypsum
GypWall quiet iwl, Shaftwall, GypWall Staggered
Hexagon TilesSolus Ceramics
Program Arnold

Product Spec Sheet
Windows & Doors
VELFAC 200 ENERGY Sliding door, VELFAC 200 ENERGY Window by Velfac
Wall System
GypWall quiet iwl, Shaftwall, GypWall Staggered by British Gypsum
Hexagon Tiles
Program Arnold by Solus Ceramics

Creative Centre at York St John University

Tate + Co Architects LLP as Architects

The Creative Centre – designed by Tate + Co Architects – at York St John University (YSJ) is a low-energy building that provides a permanent new home for the University’s music and computer science courses, featuring specialist spaces for performance, creative writing and media production students.

photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography
photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography

Three main concepts formed the foundation of the design approach, which are evident in the newly completed Centre. Firstly, it is a genuinely sustainable building, both in operational and embodied carbon terms, with a substantial timber frame and simple climate control. Secondly, the main atrium space unites all the building elements together, reflecting the latest thinking in higher education to create ‘third spaces’ for cross-disciplinary collaboration. Finally, the Centre makes the most of its proximity to York Minster connecting the University to the heritage of the surrounding city. Throughout the atrium, recital hall and critical listening room, views to the Minster are carefully framed, reinforcing this picturesque view across the stunning historic site.

photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography
photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography

Low embodied carbon materials, such as glulam and CLT, were used for the construction of the Centre, as part of a ‘fabric-first’ approach from the architects; who have used Passivhaus principles to achieve a BREEAM Excellent rating in terms of sustainability. Working alongside environmental design consultant Atelier Ten, the project’s eco credentials were achieved by using triple-glazing, making the building air tight, providing simple operation systems – such as openable windows – and a mixed mode ventilation system with both mechanical and natural ventilation in teaching rooms.

photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography
photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography

The student community and collaborative working provided the basis of the design concept, with 2,000m2 of flexible teaching spaces that can be adapted to suit students’ needs and the future evolution of YSJU’s dynamic curriculum; while column-free floors allow for a great variety of potential configurations, including wide open spaces or more cellular divisions. The centrepiece of the Creative Centre is a 200-seat auditorium, which can host live performances from students, community events and high-profile conferences. It is wrapped in pre-fabricated timber, referencing the tall, thin niches that adorn the nearby York Minster. 
A new atrium will become the community heart of the site with 550 m2 of group learning and breakout space, linking the teaching areas with the auditorium and promoting cross-pollination between the creative disciplines. A glass and timber glulam roof will allow natural daylight to enter the building, while the atrium will act as an exhibition space, unprogrammed teaching space and theatre foyer with a new feature stair that offers seating to host lectures and performances.

photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography
photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography

The building connects to the natural environment through its use of materials and a carefully-considered relationship to the surrounding landscape. Timber has been used throughout to help develop a warm and welcoming atmosphere, while large voids have been punched through the building to bring light and air into different spaces. A series of connected routes link the new Centre to the adjacent Design Centre, providing an integrated, easy-to-navigate pedestrianised street for the University. As part of the Creative Centre design process, the architects and landscape architects created a landscape-led masterplan for the Lord Mayor’s Walk Campus to ensure a genuinely improved student experience.

photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography
photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography

Team:

Architects: Tate + Co

Client: York St John University

QS & Project Managers: MGAC | RLF

M&E engineer: Atelier Ten

BREEAM: Atelier Ten

Lighting Designer: Atelier Ten

Structural engineer: Atelier One

Acoustic & Theatre consultant: Sound Space Vision

Access consultant: Sensory Trust

Landscape architect: Colour

Planning consultant: McKenzie Town Planning  

Main Contractor: Kier

Timber Cladding Sub-contractor: BCL Timber

Glulam and CLT Sub-contractor: Glulam Solutions

Photographer: Hufton + Crow

photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography
photo_credit Hufton + Crow Photography
Hufton + Crow Photography

Materials Used:

Russwood, External Thermopine Timber Cladding Panels

Shadbolt International , Solid Core Doorset Internal Doors

Solus Ceramic, Program Hexagon in Arnold

Mosa Tiles , Stone Grey 5108 & Natural Beige

Interface , Human Connection and Human Nature

Altro, Altro Orchestra Violin CH2834

Silent Gliss, 8300 Chain Operated Venetian Blind System

Forbo Flooring , Forbo Marmoleum Slate

Velfac Ltd, VELFAC 200 Energy.

Whitesales Rooflights, Em-Glazed

Autodesk, Revit Software

British Gypsum, GypWall QUIET IWL, GypWall STAGGERED,ShaftWall A306000/014

Caption
Caption
Caption

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More