De Visserijschool
Bart van Hoek

De Visserijschool - the School of Fishery

HVE Architecten 建築家 として

A new future for the School of fishery (De Visserijschool) in Katwijk as part of a new urban ensemble with both owner-occupied appartements and social housing.

photo_credit Bart van Hoek
Bart van Hoek

The former School of fishery (De Visserijschool) in Katwijk has been redeveloped into 11 owner-occupied appartements. Next to the former school, a new apartment building with 21 social housing apartments has been designed. The new design carefully interacts with the existing context such as the different angels of the urban fabric, and the privacy of the surrounding houses.

photo_credit Bart van Hoek
Bart van Hoek

Building with historic significance.

The Visserijschool was once considered the most modern school of fishery of the Netherlands. During nearly 60 years it became a well known building in the collective memory of Katwijk as many youngsters from Katwijk were educated in fishery and maritime skills there. In 2011 the school relocated to a different location, raising the question of the future use of the building. After many different ideas, from complete demolishment to redevelopment as restaurant or office building, it was finally decided to renovate and redevelope the building for apartments.

photo_credit Bart van Hoek
Bart van Hoek

Contrast and Connection.

Adjacent to the former school, a contemporary addition has been designed, that creates a sensible connection with the existing school building, without copying architectural style. The white masonry and the non-orthogonal angles of the Visserijschool can also be found in the new apartment building. As a white ensemble the buidlings stand out from the surrounding houses in red masonry. Together with Villa Allegonda, which is also white, both of the most important corners on the street ‘Rijnmond’ are accentuated. 

photo_credit Bart van Hoek
Bart van Hoek

Designed with attention to history and modern living.

The new social housing apartments provide in much needed affordable, modern apartments in Katwijk aan Zee. Apart form the 75m2 sized appartement units, the inhabitants can enjoy a great view on the dunes and a short walk to the sea. The former school building has been renovated carefully. The previously demolished ship’s mast and radio antenna on the tower of the former school have been rebuild. The old classrooms have been transformed into modern apartments and although the scent of fish, nets, and motor oil are gone, the atmosphere is still there.

photo_credit Bart van Hoek
Bart van Hoek
プロジェクトクレジット
このプロジェクトで使用される製品
製品スペックシート

エレメントブランド商品名
floor tilesMosa
FacadeWienerberger
FacadeKEIM
メーカーVersteeg metaal groep
製品スペックシート
floor tiles
Facade
Wienerberger さんの
Facade
KEIM さんの
メーカー
Project Spotlight
Product Spotlight
ニュース