Dwell 30
Bharat Aggarwal

Dwell 30

J+AM Storey 建築家 として

Client Brief:
The client wanted to transform an old and tiny DDA house located in Patparganj, Delhi. His brief was to revamp the cramped house while preserving its nostalgic charm and incorporating modern minimalistic elements. The objective was to create a sense of spaciousness, maximize natural light, and enhance both the aesthetics and functionality of the house.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal
photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

Concept Note:
The house had a modest area of 950 sqft and required a complete renovation to become a liveable 3 BHK home. The aim was to make the house feel larger and more inviting within the limited space available. Every corner of the house was utilized efficiently, striking a balance between the confined space and the desired openness and utility. Our top priority was to maintain the house's original character throughout the renovation process. By combining old and new elements, we achieved a unique blend that honored the past while embracing the present. The integration of original terrazzo chip flooring with modern interiors created a seamless fusion of old and new, reflecting the timeless appeal of the house while accommodating contemporary living. This transformation breathed new life into the house while preserving its cherished history.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal
photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

Design Process:
To create a more spacious, airy, and functional home, we reconfigured the floor plan by strategically removing or relocating walls to establish an open-plan layout that facilitates a seamless flow between different areas. The layout underwent modifications, including the relocation of the entryway. Existing bedroom walls and the wardrobe were demolished to create an open drawing room that connects to the dining area and lobby. Additionally, the kitchen was expanded both in length and width to optimize its extension and coverage. The two toilets were expanded by utilizing the dead space inside the shaft, allowing for more spaciousness. Emphasizing proper circulation and open spaces, we also focused on maximizing natural light by incorporating larger windows. This infusion of natural light not only brightened the interiors but also created a sense of openness and connectivity with the outdoors.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal
photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

Retaining and Blending the Original Terrazzo Chip Flooring with Modern Interiors:
Our primary objective was to preserve the cost-saving benefits of reusing the existing flooring while introducing a fresh, contemporary aesthetic. The aim was to achieve a harmonious balance between the old and the new, ensuring that the modern interiors enhance the beauty and durability of the original flooring. By reusing the original flooring, we not only reduced costs within a limited budget but also embraced sustainability through repurposing. This approach respected the history and character of the space while infusing it with a modern, updated look.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal
photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

Smart storage solutions and multifunctional furniture were incorporated to optimize the utility of the limited space, meeting the practical needs of the occupants. To add a modern touch, the design included minimalistic elements that emphasized simplicity, clean lines, and functionality. The use of neutral color palettes, sleek finishes, and uncluttered spaces contributed to a fresh, contemporary ambiance. When integrating new elements like lighting fixtures, art pieces, and decor, we followed a cohesive approach to maintain harmony between the old and the new. Carefully curated artwork and decorative accents complemented the existing character of the house, adding visual interest.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal
photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

Team:
Design Firm: J+AM Storey
Principal Architects: Jaanshi & Amit Bhatia
Photographer: Bharat Aggarwal

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal
photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

Material Used:
1. Flooring: Retained Terrazzo
2. Doors: Veneer, Century
3. Windows: Aluminium, Kalco
4. Interior lighting: COB, Track, Spots, White lights 
5. Interior furniture: Customized

Caption
Caption
プロジェクトクレジット
製品スペックシート

エレメントブランド
Doors: VeneerCenturyply
Windows: AluminiumKALCO
製品スペックシート
Doors: Veneer
Centuryply さんの
Windows: Aluminium
KALCO さんの
Project Spotlight
Product Spotlight
ニュース