Mecanoo によるストーリー
製品スペックシート

エレメントブランド商品名
Bi-Folding DoorSolarlux
メーカーHeko Spanten
メーカーKME Germany GmbH & Co. KG
メーカーLieftink
KolumbaPetersen Tegl
メーカーVerwol

製品スペックシート
Bi-Folding Door
メーカー
Heko Spanten さんの
メーカー
メーカー
Lieftink さんの
Kolumba
Petersen Tegl さんの
メーカー
Verwol さんの

Keukenhof

Mecanoo 建築家 として

Keukenhof finally has a proper main entrance. Mecanoo designed an elegant gatehouse to welcome the large flows of, mainly international, visitors to the world famous gardens. A striking timber roof leans on two volumes, forming an impressive gateway to the park.The stepped roof structure of interwoven isosceles trianglesprovides shelter, whilst creating an ever-changing play of light and shadow.


From the outside world to the world of flowers The gatehouse is the transition between the outside world and the world of Keukenhof and all its flowers. While walking through the entrance, you will see the beautiful Dutch skies above framed by timber triangles. Look down and you will see an intriguing pattern of triangular shadows on the ground. A fence with a tulip motif marks the beginning of a journey of discovery through the park.


Integral design The integral design for the entrance area includes two plazas. A forecourt with wedge-shaped planters leads visitors from the main car park to the entrance. The stepped roof leans on two volumes, forming an impressive gateway to the park. The gatehouse houses public functions such as cash registers, an information desk and retail. Skylights in the roof create a spacious and light atmosphere in the restaurant. The office spaces on the first floor, used year-round, offer extending views over the park.


Spring The use of natural materials - wood, copper and brick, lends character to the building without being a distraction from its environment. On a beautiful spring day, the glazed facade can be opened almost entirely, blending the interior with the exterior. Ponds with fountains provide a suitable ambiance for a pleasant day out and sitting on the spacious terraces, visitors are treated to views over the largest tulip field inside the ‘most beautiful spring garden in the world’.


A grand gatehouse welcomes the large flows of, mainly international, visitors to the world famous Keukenhof park. The stepped timber roof structure of interwoven isosceles triangles leans on two volumes, forming an impressive gateway to the park. The gatehouse houses public functions such as cash registers, an information desk and retail. Skylights in the roof create a spacious and light atmosphere in the restaurant.


Mecanoo’s integral design for the entrance area includes two plazas. A forecourt with wedge-shaped planters leads visitors from the main car park to the entrance. The gatehouse is the transition between the outside world and the world of Keukenhof and all its flowers. It provides shelter whilst creating an ever-changing play of light and shadow.Looking up, you will see Dutch skies above framed by timber triangles. Look down and you will see patterns of triangular shadows on the ground. A fence with a tulip motif marks the beginning of a journey of discovery.


The use of natural materials - wood, copper and brick, lends character to the building without being a distraction from its environment. On a beautiful spring day, the glazed facade can be opened almost entirely, blending the interior with the exterior. Ponds with fountains provide a suitable ambiance for a pleasant day out and sitting on the spacious terraces, visitors are treated to views over the largest tulip field inside the park.

A modern spring awakening

Solarlux Bi-Folding Door として

Keukenhof in Lisse, just outside Amsterdam, is the inter-national showcase for Dutch flower cultivation. Over eight weeks from early March to mid-May, it is resplendent with everything Dutch flower cultivation has to offer: a 32-hectare extravaganza dedicated to early bloomers such as tulips and narcissi. This year, however, the masses of visi-tors were impressed by more than just the flowers them-selves – the unusual new reception building was just as eye-catching. 

Keukenhof is an important meeting place for dealers. This year alone, up to 25,000 visitors from all over the world flocked to the exhibition – which enjoyed its 68th season in 2017 – every day. In order to cope with the throngs and the growing visitor numbers, a new entrance has been built for the Keukenhof grounds. The project was designed and built by Mecanoo, an internationally renowned architecture practice from Delft. The transparent 3,200 m² building boasts a number of striking ar-chitectural features: with its graduated, diagonal, wooden design and enormous span, the bold, latticed roof is a structure that demands attention even from afar. Its woven isosceles triangles form an impressive gateway into the park that offers new and surprising perspectives from every angle. When viewed from below, the geometric shapes frame the Dutch sky beautifully, while from above, one can see the triangular shadows they cast on the ground. The same design is mirrored in the overhead partitions of the interior, which give areas such as the restaurant a bright, airy atmosphere. Keukenhof’s new calling card was built using purist materials such as wood, stone, glass and copper. These allow the building to match its surroundings perfectly. The gatehouse is home to the box office, an information desk and retail businesses. Sustainable and welcoming, its generous dimensions bring together all the fa-cilities its visitors need. 

Clear views in every direction
Yet impressive though the building’s roof construction and its view of the Dutch spring sky are, the facade solution has been just as successful, with flexible bi-folding doors that open up almost the entire facade – both visually and physically. This offers a clear view of the outside from every area of the build-ing, at every side. For example, diners in the restaurant can look directly upon the patio and the greenspace that begins behind it. This is particularly effective during the exhibition season in the spring, as it allows the visitors to marvel at the flowers as soon as they reach the reception building. 

Easy to use
The Solarlux bi-folding doors used for the project can be opened across the length of the room in one simple motion, dissolving the boundaries between inside and out on the warmer days of spring. The glass elements fold outwards fol-lowing a concertina principle, and can then be simply parked at the side in a single package. And thanks to the extremely low floor tracks, they then provide an accessible transition for visitors moving in both directions. But thanks to the high transparency of the bi-folding doors and the slim profiles, the room retains a remarkably open feel that reflects its environ-ment even when the bi-folding doors are closed. 

 

プロジェクトクレジット
このプロジェクトで使用される製品
Project Spotlight
Product Spotlight
ニュース