Shifting concrete volumes and private courtyards define minimalist ranch-style home

Shifting concrete volumes and private courtyards define minimalist ranch-style home

16 Jun 2020 News

In a quiet suburban neighbourhood in the Kanto region of Japan, this ranch-style home by APOLLO Architects and Associates is defined by two massive, offset concrete volumes with a board-formed finish. Inward looking, the house uses courtyards to provide private space for the family.

Masao Nishikawa

Set back from the road and at a higher elevation than street level, residents enter the house via a built-in four-car garage. On the main level, a small courtyard and large garden terrace on the south side provide an intermediate area where residents can enjoy the outdoor environment. 

Masao Nishikawa

The kitchen is enclosed, and includes a bar counter so the family can eat as well as cook there. The kitchen is connected to the coffered-ceiling family room via a courtyard, lending both rhythm and depth to the space. 

Masao Nishikawa

A low step leads to a hallway dappled with light and shadow from a skylight, and beyond that to the laundry room, master bedroom, and other private spaces.

Masao Nishikawa

All these rooms face the garden terrace on the south side, allowing the residents to spend as much time as they want outside without worrying about being seen by neighbors.

Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections